Episkop Teodosije Foto: Medija centar Beograd

Vladika raško- prizrenski Teodosije vraćen je večeras sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir, preneo je Kossev.

Vladika je rekao da je prvi put za 20 godina vraćen sa prelaza, da je doživeo i neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je nadređeni u carinskoj smeni večeras je sa njim komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio sam vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, jer se najpre vratio u Rašku i ostavio poklon, da bi potom prešao preko prelaza.

Oba puta je pretresan i, prema njegovim rečima, iskusio je neprijatno ponašanje, kako mu je objašnjeno, šefa carine.

“Ovo je prvi put za 20 godina da me neko vrati sa prelaza. Nisam to očekivao, u autu sam bio sam, dolazio sam iz centralne Srbije, putovao za manastir Gračanica. U gepeku sam nosio dve kantice kao poklon za sestrinstvo”, kazao je za KoSSev vladika Teodosije.

Dodaje da je situacija bila vrlo neprijatna u trenutku kada su ga zaustavili i počeli da pretresaju auto, dok su putnici koji su se tu zadesili negodovali zbog takvog ophođenja prema vladici. Prema vladikinim rečima posebno je bila neprijatna situacija kada su mu kazali da parkira auto sa strane i da sačeka da dođe, kako su mu kazali, šef smene.

“Kako sam razumeo, šef smene mi je kazao da moram da se vratim iako sam naveo da vrednost onog što imam u autu ne prelazi 150 evra, čak i bez mogućnosti da platim carinu. Odgovorio sam mu ‘gospodine, Vi mene vraćate, a zašto Vi na distanci od pola metra sa mnom razgovarate bez maske i ugrožavate moje zdravlje”, ispričao je vladika.

Prema njegovim rečima, na njegovo upozorenje policajac je samo odmahnuo rukom.

“Osim što se nisu pridržavali preventivnih mera, posebno neprijatno i razočaravajuće je bilo to što sam osetio u njihovom ponašanju večeras određena doza animoziteta prema meni”.

Navodi i da se pre 20 dana slična situacija dogodila i još jednom svešteniku raško-prizrenske eparhije, kojem takođe nisu dozvolili da iz centralne Srbije na Kosovo preveze manju pošiljku za crkvu.

Kako je vladika Teodosije naglasio, on će se u toku sutrašnjeg dana obratiti ambasadoru OEBS-a, Janu Bratuu, kao i potpredsedniku kosovske vlade, Goranu Rakiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar