Vladika Irinej Dobrijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Episkop ističnoamerički Irinej objavio je saopštenje na portalu Srpske pravoslavne crkve, u kojem je reagovao na odluku Sinoda da crkveno-školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija budu poverene na upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.

„Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički G. G. Irinej izražava svoju blagodarnost Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom G. G. Porfiriju, kao i uvaženim članovima Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve što su iskazali očinsku brigu za svoju duhovnu decu gde god bili širom naše dijaspore, a naročito u Njujorku, kako bismo svi zajedno mogli vaspostaviti mir, slogu i iskrenu bratsku ljubav među tamošnjim parohijanima, i time unaprediti izgradnju izgorelog hrama“, naveo je Irinej.

Dosadašnji rad na hramu i njegovoj zaštiti nagrađen je vrhunskim priznanjem, nagradom „Lusi G. Mozes“, 06. maja 2021. godine, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare