Foto: printscreen

Utorak, 24. marta, valjevski portal „Kolubarske“ je nezvanično, ali po pouzdanim izvorima, javio da je u Valjevu 31 građanin oboleo od koronavirusa, dok je preko 400 ljudi u izloaciji. Broj obolelih je, po sajtu vlade Srbije, u sredu, stigao do broja 41. Iako je to 10 posto obolelih u Srbiji, o tome nema informacija na velikim medijima, pa ni na RTS-u.

Mada je formiran Štab za vanredne situacije, na čelu sa SNS gradonačelnikom, ginekologom Slobodanom Gvozdenovićem, koji je imenovan za komandanta, svaki Valjevac će reći, da je samo ispoštovana forma, što će reći da od takvog štaba nemaju nikakve vajde.

Primera radi, Štab se sporadično javlja saopštenjima, a u izvodu jednog od tih saopštenja se kaže: Nalaže se građanima da koriste dostupna lična zaštitna sredstva do prispeća propisanih! To se kaže u trenutku kad nijedna državna, kao i privatna, apoteka nije imala u prodaji ni maske, ni rukavice, ni alkohol, ni antibakterijske gelove. I tako je i danas, 25. marta.

Komadant štaba, gospodin SNS gradonačelnik, se lično i pismeno javio 21. marta, rekavši „da je virus u našoj sredini“. Ništa o broju obolelih, onima koji su u izolaciji, stanju u zdravstvenom sistemu, a već tada je bila zatvorena Medicina rada u Domu zdravlja, kao i odeljenje pulmologije u Valjevskoj bolnici.

Komandant je imao da saopšti: Oboleli koji su na lečenju, kao i oni u izolaciji, ukazuju da se virus nalazi u našoj sredini, i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno, kao i da svi oboleli, i sumnjivo oboleli, dosledno sprovode mere kućne izolacije…

Foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Dan po obraćanju komandanta Štaba, Dom zdravlja Valjevo je pozvao lekare, medicinske trehničare, vozače i spremačice da se jave za rad na određeno vreme od tri meseca. Potrebno je 20 lekara, 30 tehničara i 10 spremačica.

Ubrzo, 23. marta, Zavod za javno zdravlje Valjevo je saopštio da se obustavlja rad laboratorije na dve nedelje, zato što je petoro zaposlenih pozitivno na koronavirus. Navode da je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je infekcija inpektovana iz porodičnog kontakta jednog od zaraženih.

Kako novinar pouzdano saznaje, taj „porodični kontakt“ je zet zaposlene u Zavodu, koji je sveštenik. Zet sveštenik je, 29. februara, prisustvovao proslavi privatne firme u ugostiteljskom objektu u Leliću, gde je istoimeni manastir sa moštima Svetog vladike Nikolaja, na kojoj je bilo oko 70 ljudi.

Među gostima je bio i gospodin iz Austrije, familja žene vlasnika firme. Žena vlasnika privatne firme, koja je organizovala proslavu, je lekar, i ona je, pošto se familija osećala loše, vodala gospodina iz Austrije „po lekari“. Gost iz Austrije je završio na pulmologiji Valjevske bolnice, gde mu je, tek posle nekoliko dana, 15. marta potvrđeno da je pozitivan na korona virus. Bolesnik je prebačen u Beograd, svi zaposleni sa pulmologije su stavljeni u izolaciju.

Trag za drugo žarište koronavirusa u Valjevu je u informaciji „Novosti“, koje su 21. marta javile da je vladika valjevski Milutin, kolima hitne pomoći, prebačen za Beograd, zbog povišene temperature i malaksalosti.

Nezvanično, vladika je pozitivan na koronavirus, kao i nekolicina valjevskih sveštenika. Upućen izvor kaže da je početkom marta u Valjevo, kod braće po Hristu, došla nekolicina sveštenika iz Italije. Razgovorima, i ostalim radnjama međukonfesionalnog dijaloga, prisustvovao je i vladika.

Poslednje vesti o stanju u Valjevu saopštio je Radio Valjevo, koji pravno ne postoji. Gospodin komandant je u danas, u sredu, svom mediju koji ne postoji saopštio da je u Beogradu bolesti podlegla druga žrtva iz Valjeva, muškarac od 59 godina. Ujedno je preneo da će u toku dana Domu zdravlja i Opštoj bolnici biti isporučeno 10 000 maski!