šah
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na sednici Vlade Srbije data je saglasnost Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da izvrši isplatu novčane pomoći od 5.900 dinara korisnicima tih osiguranja, a isplata će početi 22. septembra, saopšteno je danas.

„Za sve one koji su ostvarili pravo zaključno sa 13. septembrom 2021, isplata novčane pomoći vršiće se počev od 22. septembra, a korisnicima kojima rešenja o priznavanju prava budu doneta nakon 13. septembra, isplata će biti izvršena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate prava“, navodi se u saopštenju vlade.

Članovi vlade doneli su odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra „Jastrebac“ koji će predstavljati naučno-nastavnu bazu svih univerziteta u Srbiji za oblast prirodnih nauka i zaštite životne sredine.

„Ovaj obrazovno-naučni centar imaće važnu ulogu u organizovanju rada istraživačke stanice posvećene prirodnim naukama, ekologiji i zaštiti životne sredine, organizovanju naučnih skupova, naučno-obrazovnih okruglih stolova, radionica, seminara i kampova u oblasti nauke i obrazovanja“, piše u saopštenju.

Sa centrom će u oblasti prirodnih nauka saradjivati Poljoprivredni fakultet u Kruševcu Univerziteta u Nišu i Akademija strukovnih studija Šumadija, Odsek Kruševac.

Usvojen je i izmenjen i dopunjen Predlog zakona o sprečavanju korupcije kojim su usvojene preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), čija je Srbija članica, a koje se odnose na dalje uskladjivanje u pristupnom procesu i reforme koje država sprovodi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Vlada Srbije usvojila je danas i Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uredjuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, saopštilo je ranije Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)