Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije pokrenula je nacionalnu platformu za prijavu volontera za pomoć najstarijim sugrađanima i rizičnim grupama stanovništva. Adresa za sve zainteresovane je www.budivolonter.gov.rs.

„Pozivamo sve građane koji ne spadaju u rizičnu grupu i žele da pomognu našim najstarijim sugrađanima i drugim rizičnim grupama stanovništva da se prijave“, navodi se u saopštenju.

Zainteresovani građani mogu na dva načina da se prijave – popunjavanjem prijave na sajtu www.budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem kontakt centra o koronavirusu na broj 19819 svakim danom od osam do 22 časa.

„Nakon što nadležne službe odobre prijavu, volontere će kontaktirati gradski i opštinski centri sa detaljnim uputstvima i prvim zadacima. Sve podnete prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri će se proveravati, sa ciljem da se spreči i najmanja zloupotreba“, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna platforma za prijavu volontera „Budi volonter“ realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa platformom „Srbija stvara“, a uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Apel stiže i iz MUP-a

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pozvali su sve zainteresovane da im se, kao volonteri, pridruže u pružanju pomoći starijim sugrađanima od 65 godina i drugim rizičnim grupama stanovništva.

MUP podseća da je uspostavljen i jedinstveni kontakt centar za pomoć starim licima na broju 19920.

Svi stariji sugrađani se mogu na ovaj broj obratiti za pomoć po pitanju namirnica, lekova i drugih potrepština i stupiti u kontakt sa gradskim i opštinskim kol centrima, u kojima su angažovani volonteri.

Pozivanje kontakt centra 19920 je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim telefonima.