Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Nemačka vlada saopštila je da ne raspolaže saznanjima o konkretnim zloupotrebama podataka koji su dobijeni preko sistema nadzornih kamera kineske kompanije Huawei u Beogradu, ali da zna za zabrinutost nevladinih organizacija u Srbiji da bi ti podaci mogli da budu iskorišćeni protiv političkih neistomišljenika.

U odgovoru na niz pitanja poslaničke grupe Stranke slobodnih demokrata (FDP) o tome da li je sistem video nadzora kineske kompanije Huawei u Beogradu u skladu sa standardima EU u oblasti zaštite podataka o ličnosti, koje Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora da primeni, nemačka vlada je odgovorila da se Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji obavezala na potpuno preuzimanje i primenu zajedničkih pravnih tekovina EU, i da se to neprekidno proverava.

„Srpski parlament je u novembru 2018. usvojio novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je stupio na snagu u augustu 2019. i koji se u najvećoj meri orijentiše na osnovne odredbe EU o zaštiti podataka“, navela je vlada u odgovoru na poslaničko pitanje koje su krajem januara postavili liberali.

Kako prenosi Beta, vlada je precizirala da je za sprečavanje zloupotrebe podataka u Srbiji zadužen Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, kome građani mogu da se obrate i koji može da podnosi krivične prijave, ali da se, po podacima iz njegovog biroa, postupci zbog zloupotreba tih podataka često obustavljaju zbog zastarelosti, a da se presude kreću od sudske opomene do malih novčanih kazni.

U odgovoru, objavljenom u biltenu Bundestaga, dodaje se da je odbačeno osam tužbi koje je Poverenik podneo sudu 2017. i 2018. godine.

Poslanici FDP su vladu pitali i kako vidi opasnost da u Srbiji dođe do zloupotrebe podataka prikupljenih sistemom kamera za video nadzor, šta misli o primedbama da bi taj sistem mogao biti iskorišćen za nadzor opozicije, i kakvi su izgledi da prikupljeni podaci dodju u posed kineskih vlasti.

„Saveznoj vladi (Nemačke) je poznata zabrinutost koju izražavaju NVO, da bi video-nadzor napolju mogao da bude iskorišćen za nadzor demonstracija ili pojedinaca. Srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u septembru 2019. godine sačinilo zakonom predviđenu procenu uticaja na privatnost koju je Poverenik ocenio nezadoljavajućom“, navela je vlada, doajući da ne raspolaže sopstvenim saznanjima o zloupotrebama.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs 

 

Ugovor sa kompanijom Huawei

Ministar finansija Srbije Siniša Mali u jesen 2018. potpisao ugovor o kupovini opreme, postavljanju i upravljanju sistemom za nadzor saobraćaja potpisao s kineskim tehnološkim gigantom Huawei.

Početkom 2019. prve kamere nove generacije za video nadzor postavljene su u glavnom gradu Srbije, navedeno je tada u studiji slučaja objavljenoj na sajtu Huawei. Do kraja 2020. u Beogradu bi trebalo da bude postavljeno 1.000 kamera za nadzor.

Huawei je ujedno i ključni partner Srbije na izgradnji telekomunikacione infrastrukture za uvodjenje tehnologije 5G, a srpske vlasti i Huawei razgovarali su i o mogućnosti uključivanja te kompanije u razvoj „klaud“ (cloud) infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu. Razgovarali su i o pripemi otvaranja Inovativnog centra za digitalnu transformaciju kao Regionalnog Huawei centra za Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu.