Podeli
Foto: Shutterstock

Od ponedeljka 18. maja počeće sa radom Odeljenje za vantelesnu oplodnju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. Postupak vantelesne oplodnje bio je obustavljen zbog epidemije virusa korona.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović kaže da je odeljenje spremno za prijem prvih pacijenata, kao i da će parovi koji uđu ponovo u program morati da donesu negativan PCR na virus korona.

“Pozivamo sve one koji su započeli postupak vantelesne oplodnje ili žele da krenu u postupak da nam se jave i da nastavimo sa radom”, rekao je Stefanović za Tanjug.

On je naglasio da je na početku epidemije preporuka Ministarstva zadravlja, ali i svetskih i evropskih udruženja bila da se obustavi program vantelesne oplodnje.

Parovi kojima je postupak VTO bio u toku zamrznuti su embrioni dok se ne završi epidemija i postupak ne nastavi.

“Nadamo se da je to bolje vreme došlo. Još uvek pratimo kakvo je stanje sa brojem obolelih. Od ponedeljka 18. maja, počeće sa radom Odeljenje vantelesne oplodnje koje je bilo zatvoreno sve ovo vreme”, naveo je Stefanović.

Lekare, kako kaže, čeka ozbiljan rad kako bi nadoknadili period koji je izgubljen zbog epidemije.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u poslednjih mesec i po dana dupliran je broj novorođenih beba.

“Sve vreme epidemije radili smo normalno, nijedan vid pregleda nismo isključivali. Radili smo ultrazvučne preglede, ekspertski pregledi, dabl test, savetovališta”, navodi Stefanović.

U jednom danu bilo je i 38 porođaja, a da već danima u proseku imaju tridesetak porođaja.

“To je veliki broj porođaja. Toliko smo imali pre 20 ili 30 godina”, navodi on i dodaje da je to iziskivalo da se poveća broj dežurnih ekipa, ali i ekipa na prijemnom odeljenju, u ambulantama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar