Gojko Lalovic
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Više od tri miliona građana kojima u dokumentima piše da nemaju adresu mogu da iskoriste priliku da je saznaju uz pomoć besplatne internet i mobilne aplikacije Republičkog geodetskog zavoda "Moja adresa". Do pre dve godine više od 63.000 ulica u Srbiji nije imalo naziv ni broj, neke ulice se delimično ili celom dužinom drugačije zovu, a ono što je za sve nas pojedinačno JMBG, za svaku našu kuću ili stan su ulica i broj.

Vesna Protulipac iz Centra za digitalnu transformaciju Republičkog geodetskog zavoda kaže da više od tri miliona građana nema tačan podatak u dokumentima o adresi, već imaju upisano da nema ulice i da je broj bb, prenosi RTS.

Prema njenim rečima, ti građani mogu koristeći novu aplikaciju Republičkog geodetskog zavoda u tri koraka da dobiju informacije o adresi, a dobijeni dokument sadrži i QR kod.

Objasnila je tri koraka kako se može doći do važeće adrese – prvi korak je pristup aplikaciji preko linka sa sajta mojaadresa.geosrbija.rs i registracija ide putem mejl adrese na koju se odmah šalje lozinka kako bi se pristupilo aplikaciji. Drugi korak je pretraga podataka preko naziva ulice i kućnog broja, dok je treći korak preuzimanje dokumenta u PDF formatu.

Naglasila je da veliki posao da se usaglase podaci sa svim institucijama koje imaju svoje podatke na osnovu kojih su do sada funkcionisali, ali sve institucije su u obavezi da pređu na ovaj registar.

Preporučuje da svi oni koji žele da otvore firmu obavezno provere adrese da ne bi bili odbijeni pri registraciji zbog adresa.

„Ne pričamo o isteku dokumenata, već o usaglašavanju podataka u skladu sa adresnim registrom. Usaglašavanje podatka u MUP-u je besplatno“, navela Protulipac.

Napominje da građani koji nisu vični da preuzmu sami adresu putem aplikacije – da kontaktiraju sa Geodetskim zavodom, koji će im pomoći u tom poslu.

Protulipac je rekla da ako građani na terenu vide da nema naziva uliza ili da je netačan, u tom slučaju da se obrate lokalnoj samoupravi.

„Imenovanje se radi pri lokalnoj samoupravi. Naravno, greške se dešavaju, može doći do greške pri izradi table. Ako građani primete grešku na tabli treba da je prijave lokalnoj samoupravi“, istakla je ona.

Navela je da je Vlada Srbije finansirala projekat, da se lokalnim samoupravama daju sredstva da se označe objekti i ulice ne terenu, što je veoma bitan posao, jer na taj način postaju dostupni svima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram