Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Direktor za kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je danas da je više od 3.000 građana učestvovalo u akciji "Zavrni rukave", koju je više ekoloških udruženja organizovalo na više od 150 lokacija širom Srbije na Dan planete Zemlje.

„Akcija je više nego uspešna. Tačne brojke ćemo imati naknadno, ali sada najtačnija je da je više od 3.000 građana učestvovalo u čišćenju na preko 150 lokacija“, rekao je Manojlović za agenciju Beta i dodao da je na pojedinim lokacijama, poput Dunavca u Novom Sadu ili Banjičke šume u Beogradu bilo više od 100 okupljenih.

Naveo je da je posebno „simpatično“ to što su određene deponije, nakon što su objavili lokacije njihovog čišćenja, komunalne službe očistile dan pre.

„Tako nam je žena iz Krčedina javila da je posle 19 godina očišćena divlja deponija kada su građani najavili njeno čišćenje. Sličnu vest nam je javio Stevan Babić iz Novog Sada za lokaciju na Dunavcu. Ja bih iskreno želeo da kažem da je lepo što su građani opet naterali institucije da urade svoj podao, ali što su pokazali da od njih zavisi u kakvoj će zemlji živeti“, kazao je Manojlović.

PROČITAJTE JOŠ

On je naveo da je sa tom vrstom aktivizma pre nekoliko godina počela organizacija Eko straža, a da je u današnjoj akciji učestvovao veliki broj njih.

„Međutim, ja bih istakao pojedince koji su prijavljivali lokacije i samoorganizovali se, to je pokazatelj da su ljudi i pojedinci ti koji imaju moć da, kada krenu, i naprave promenu. Nas nekoliko je otišlo na divlji otpad u Rakovici gde su čišćenje organizovali Ana Vukićević i Nikola, Marko, Dule momci iz lokalnog azila za pse“, rekao je Manojlović.

Pored Kreni-Promeni i Eko straže, u današnjim akcijama su učestvovali i Turistička organizacija opštine Vlasotince, „Bežanijska Patrola“, „Moje naselje“, „Pomoć prijatelju 2020“, „Šec kace“, „City Clean-ing“, „Hrast-Priboj“, Ekološko društvo Baroševac, Udruženje „Ekolibri“, Centar za socijalne inovacije „Centrifuga“.

Među učesnicima bili su i „Mirijevo zdravo i zeleno“, „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“, Udruženje „Zelena vizija“, „Mini eko zona“, „Eko otpor“, „Trash Hero“ Begeč, „Kula iz tvog ugla“, „Zeleni kit“, Sportsko udruženje „Lazin park“.

BONUS VIDEO Velika akcija čišćenja na Drinskoj regati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar