Foto: Privatna arhiva

Više od 150 radnika preduzeća "Alfa technics" iz Svilajnca protestuje trenutno ispred kineske fabrike "Linglong" u Zrenjaninu zbog neisplaćenih zarada i milionskog dugovanja ka ovoj firmi.

“Kompanija Linglong mesecima duguje Alfa technicsu 5, 5 miliona evra. Posle višemesečnih molbi, tražene pomoći i desetina sastanaka, nisu nam platili ništa od navedenog duga. Radnicima nisu isplaćene plate od juna i nismo jedini kojima duguju. Mi smo najveći po visini duga i po broju zaposlenih, a ovom prilikom pozivamo i ostale podizvođače da nam se pridruže u protestima”, navodi se u saopštenju radnika Alfa technics.

Direktor preduzeća Dragoljub Radulović koji protestuje zajedno sa svojim zaposlenima ispred fabrike, kaže da će se firma ugasiti ukoliko ne dođe do isplate duga.

“I u prvom projektu koji smo radili za Ling long smo se mučii sa napalatom, a u drugi projekat smo i ušli zbog naplate prvog, u nadi da će stvari da se promene. Od juna nismo primili plate, deca kreću u školu, potreban je ogrev … Pored zadarada, oni moraju da plate i sve one razlike koje smo imali u cenama materijala. Ne znamo kako da se izvučemo iz ovog lavirinta”, kaže za Nova.rs Radulović.

On je istakao da je Alfa technics ozbiljno preduzeće sa više od 300 zaposlenih koje se bavi procesnom opremom i proizvodnjom čelične konstrukcije, a kom sad preti gašenje.
Kako kaže, pokušaj dogovora sa upravom Ling longa su imali krajem jula. nakon što se direktor mejlom obratio kineskoj ambasadi. 

PROČITAJTE JOŠ

“Tada smo krenuli u pregovore i ja sam na štetu kompanije čak pristao da budemo 3 miliona evra u minusu, a da plate 2 miliona i 600 po prijemu robe. Međutim, kada su dobili prvih 500 tona, nisu ništa uplatili i rekli su da dogovor više ne važi”, kaže Radulović.

Isitče i da Linglog duguje još nekim kompanijama, čiji broj prelazi 100.

“Oni duguju preko 100 kompanija koje sarađuju sa Ling longom. Zar mi svi iz Srbje treba da gradimo Long long? Ako treba, neka nam onda neko kaže da je tako. Mi treba i porez da platimo. Sada nemamo ni za porez, ni za struju, ni za plate … ništa. Nula.”, ogorčeno kaže direktor, uz napomenu da se neće skloniti sa kapija Ling longa dokle god se ne nađe rešenje.

BONUS VIDEO: Štrajk u Linglongu iza zidova „zabranjenog grada“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar