Tek što su se vratili u vrtiće i školske klupe, deca su već bolesna. Zvuči neverovatno, roditelji se hvataju za glavu pitajući se "kad pre?", ali lekari kažu da su mališani previše osetljivi na nagle promene vremena, te da im se organizam nije navikao "na jučerašnjih 30 stepeni, a današnjih 12".

Tek je kraj druge nedelje u školama i vrtićima (pretpostavljamo da su i mališani odmarali tokom leta, barem neki od njih), a deca su već bolesna.

To za naš portal potvrđuju mnogi roditelji, koji su prethodnih dana pozvani da dođu po dete u školu ili vrtić jer je dobilo temperaturu, žali se na bol u stomaku, u grlu ili je malaksalo.

Mama Jelena sa Novog Beograda kaže da je učiteljica pre tri dana pozvala čak četiri roditelja da dođu po decu jer su se žalila da se ne osećaju dobro.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mog sina je boleo stomak, mislila sam da je nešto prolazno. Međutim, u toku večeri je proslinavio, dobio je visoku temperaturu koja je trajala četiri dana. Bila sam iznenađena što ih je toliko bolesno jer tek su krenuli u školu, pritom su stariji, već imaju izgrađen imunitet. Ali izgleda da ih sve kosi neki jak virus“, ispričala je za naš portal ova majka.

Bol u grlu, stomaku, temperatura, malaksalost…

Još jedan roditelj ispričao je simptome prehlade njegovog deteta koje ide u predškolsko.

„Mitar je kašljao celu noć, nije mogao da spava. Inhalirala sam ga jer mu inhalacija jedino pomaže. Sutradan sam ga odvela u dom zdravlja na Paliluli. Odeljenje pedijatrije je bilo krcato, verujte mi, takav prizor sam poslednji put videla kada je bila pandemija koronavirusa.  Bili smo petnaesti po redu, katastrofa. No, najbitnije je da mu je dobro. Dobio je ‘pulmikort’ da se inhalira, antibiotik i kapi za nos. Doktorka kaže da mu se čuje s leve strane u plućima“, objašnjava nam majka ovog šestogodišnjaka.

Lekar: Svi virusi se aktivirali, ima i bakterija

Pedijatar dr Dragan Srejović objašnjava za naš portal da ovaj period donosi nekoliko virusa najmlađim pacijentima, te da roditelji ne treba da budu zabrinuti.

Dodaje da je pad temperature prethodnih dana doprineo bržem prodoru virusa u dečije organizme, te da je najvažnije da mališani odleže.

„Ključno je da se prehlada odleži. Deca su aktivna i to je normalno, ali sada bih posavetovao roditelje da ih ‘drže pod ključem’ kako bi se što pre oporavili. Ima dosta bolesne dece, ali nije ništa alarmantno, niti nešto što se dešava po prvi put. Uvek su se deca razboljevala u septembru, po povratku u vrtiće i škole, ali napominjem, trenutno je vremenski rolerkoster u Srbiji – juče 30, danas 12 stepeni, te ne treba da nas čudi što su, ne samo mali, nego i odrasli bolesni“, navodi pedijatar.

Foto: Shutterstock

Ukazuje da postoji veliki broj virusa koji se aktivira i deluje u jesenjem periodu, a simptomi koji se najčešće javljaju kod dece mogu biti veoma uporni.

„Detetu stalno curi nos, ali nema visoku temperaturu. To može da traje i do nekoliko nedelja. U tim situacijama roditelji misle da su deca stalno bolesna i da nikako ne mogu da se izleče od virusa. Stvar je u tome što različite varijacije virusa ne dovode do imunizacije, pa već oslabljen imunitet pogoduje da se virusi stalno kače i izazivaju seriju infekcija. Srećom, kod velikog broja dece ovakvi simptomi ne izazivaju veće probleme i komplikacije. Prehlada je, takođe, izazvana virusima. Njoj i te kako pogoduje hladnije vreme“, navodi pedijatar.

Najzastupljeniji rota ili stomačni virus

Decu ne zaobilaze virusi i prehlade, pa je tako i sada, kao i svake godine, u ovo vreme najzastupljeniji rota ili stomačni virus, koji se vrlo lako prenosi među decom.

„U Srbiji su trenutno zastupljena čak tri stomačna virusa – rota, adeno i norovirus. Pored toga tu je i rinovirus koji napada sluznicu nosa. Oni, po simptomima, obično liče jedan na drugi. Zbog toga se stiče utisak da se jedan virus stalno vraća. Lako se prenose, uglavnom direktnim putem, kijanjem, kašljanjem, ruka-nos kontaktom i indirektnim putem, dodirom zaraženog materijala – kontakt sa nazalnim sekretom“, objašnjava pedijatar.

Stomačni virus je opasan po decu, jer izaziva dehidrataciju i malaksalost, a precizna terapija ne postoji, naglašava doktor Srejović.

On se prenosi kao i svaki drugi virus, međutim, ova vrsta virusa može da izazove zabrinjavajuću kliničku sliku kod dece. Jedna od glavnih karakteristika rotavirusa je da izaziva određene teskobe, kao što su dehidratacija i malaksalost, ali i otežano hodanje“.

PROČITAJTE JOŠ:

Napominje da ima dece i sa streptokoknim infekcijama grla, ali više sa stomačnim virusom.

„Nema dece koja su smeštena u bolnicu, dakle još uvek nije zimski period kada je mnogo više dece bolesno. Važno je da deca uzimaju propisanu terapiju nekoliko dana, ne idu u škole i vrtiće i stanje im se poboljša. Nažalost, prave prevencije za respiratorne infekcije nema, jer se one šire lako, kapljičnim putem, a najmlađi su svakodnevno u kolektivima i izloženi su virusima i bakterijama. Savetujemo uvek češće provetravanje prostorija, pojačanu higijenu ruku i da se deca koja su bolesna isključe iz kolektiva“, preporučuje doktor.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Prehlada mora da se odleži, san je lek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare