Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lečenje teško obolelih od kovida 19 krvnom plazmom osoba koje su već preležale ovu bolest je jedna od metoda u borbi protiv korone i upravo zato danas urednica društvenih mreža portala Nova.rs Nela Bunčić donirala svoju krvnu plazmu i na svom primeru pokazala kako izgleda ta procedura.

 

 

Ovaj princip lečenja se zasniva na ideji da se od dobrovoljaca koji su preboleli kovid 19 uzme krvna plazma u kojoj se nalaze antitela, da bi potom bila data pacijentima koji se još bore sa tom bolešću što bi moglo da im pomogne u oporavku.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Što se tiče samog načina prikupljanja krvne plazme, ključna razlika u odnosu na uobičajeno dobrovoljno davanje krvi ogleda se u trajanju procedure.

Dok davanje krvi traje oko 15 minuta, za uzimanje plazme potrebno je do sat vremena, zato što krv prolazi kroz aparat putem koga se uzima plazmu, a sve ostali elementi krvi vraćaju se davaocu.

Pošto se količina prikupljene krvne plazme nadoknadi čašom soka ili vode, kako navode lekari, ona se može donirati na svakih 15 dana, dok se krv daje tri do četiri puta godišnje.

Preduslov da bi neko mogao da donira svoju krvnu plazmu i tako pomogne lečenje obolelih kod kovida 19 je da ima između 18 i 60 godina, da je potpuno zdrav i da je prošao barem 21 dan od poslednjeg negativnog testa na koronavirus, odnosno tri meseca ako je osoba imala neki od težih oblika kovida 19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare