Čitalac našeg portala prosledio nam je snimke seče šume na starom putu Donji Milanovac-Majdanpek, preko Omana. Na nekoliko snimaka se vidi mnoštvo isečenog drveća. Kako nam je rečeno u JP “Srbija šume”, reč je o redovnom gazdovanju šumama, odnosno o sečama u bukovoj i borovoj šumi.

Iz Javnog preduzeća “Srbija šume” u odgovorima na naša pitanja objasnili su da šumama na području opštine Majdanpek, duž starog puta Donji Milanovac-Majdanpek gazduje JP Nacionalni park “Đerdap” i JP “Srbijašume” Beograd, Šumsko gazdinstvo “Severni Kučaj” Kučevo, Šumska uprava Majdanpek.

„JP “Srbijašume” izvodi redovnu oplodnu seču bukove sastojine u cilju prirodnog obnavljanja šuma, kao i proredne seče u sastojini crnog bora. Seča se izvodi u skladu sa važećim planskim dokumentom – Osnovom gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu “Mali Pek” (perioda važnosti 2014-2023), u odeljenju 78. Napominjemo, da pomenuti putni pravac prolazi i kroz državne šume kojima gazduje NP ĐERDAP, koji takođe sprovodi seče u šumama duž starog puta Donji Milanovac-Majdanpek. JP “Srbijašume”, na jednom lokalitetu (78 odeljenje) sprovodi redovnu seču u skladu sa Zakonom o šumama, Osnovom gazdovanja šumama za GJ “Mali pek”, na koju je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume.

Takođe, seča se izvodi u skladu sa Godišnjim planom gazdovanja šumama i Godišnjim programom poslovanja JP “Srbijašume” za 2021. godinu, na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srbije-navode iz JP „Srbija šume“. Prema Podacima „Srbija šuma“, u januaru i februaru ove godine i državnim šumama kojima gazduje ovo preduzeće za područje 17 Šumskih gazdinstava, otkrivena je bespravna seča u iznosu od 545,98 m 3 a tokom prošle godine, takođe, za 17 Šumskih gazdinstava, evidentirana je bespravna seča u iznosu od 6.992 m3 .

Čuvari šuma evidentiraju svako bespravno posečeno stablo i sačinjavaju zapisnik o bespravnoj seči. JP „Srbijašume“, u skladu sa zakonskim propisima podnosi prijave nadležnim organima protiv počinilaca bespravnih seča“, navode iz JP „Srbija šume“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar