Intezivna akcija uklanjanja splavova sa reke Save počela je još polovinom oktobra prošle godine, a danas je na red došao i splav "Gusar" koji postoji već 45 godina.

Uklanjanje tog splava počelo je rano jutros.

Foto: Nova.rs

Prethodnih dana, veći broj udruženja pokrenulo je akciju da splav „Gusar“ ostane na svom dosadašnjem mestu.

Meštani i lokalna udruženja naveli su da taj lokal nije samo splav, već je mesto okupljanja građana koji žive u blizini, i mahom prostor u kome se proslavljaju dečji rođendani.

Foto: Nova.rs

Prema planu Grada Beograda, splavovi koji na licitaciji nisu dobili novu lokaciju biće uklonjeni. Trebalo bi da bude uklonjeno više od 100 splavova, a novu dozvolu za rad dobilo je njih tridesetak.

Iako grad tvrdi da su splavovi nelegalni, vlasnici i njihovi advokati tvrde suprotno – da je plan uklanjanja potpuno nezakonit.

Foto: Nova.rs

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je izjavio u oktobRu, kada je započeto uklanjanje splavova, da Grad neće odustati od borbe za uređenje Savskog šetališta, dok je on na čelu prestonice, i da sa proces uklanjanja nelegalno postavljenih splavova nastavlja.

Grad Beograd ponovo je otvorio konkurs za splavove, a sada su pored Save ušli i reka Dunav – 17 splavova na toj reci sada će biti u mogućnosti da se koristi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar