Na današnjem obraćanju nakon održane sednice Kriznog štaba, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević rekla je da su se stekli svi uslovi, kao i da su umreženi svi sistemi koji su od interesa za sprovođenje ove odluke.

„Od 1. marta, kao što je to i planirano, počela je primena socijalnih karti“, istakla je Kisić-Tepavčević i više ništa nije htela da komentariše na ovu temu.

Portal Nova.rs pokušavao je prethodnih dana da od nadležnog ministarstva dobije odgovor o početku primene socijalnih karti, ali do toga nije došlo.

„U javnosti postoje neopravdane predstave o tome da se mnogo resursa troši za socijalnu zaštitu odnosno za novčanu socijalnu pomoć koja je predmet socijalnih karti. To jednostavno nije ispravna predstava iz vrlo jednostavnog razloga. Prema nekim poslednjim podacima stopa rizika od siromaštva u Srbiji je nešto preko 20 procenata. Stopa rizika od siromaštva i socijalnog isključivanja još je viša, nešto ispod 30, a stopa obuhvata stanovništva novčanom socijalnom pomoći je četiri procenta. Potpuno je jasno da postoji jaz između onih koji su siromašni u Srbiji i onih koji dobijaju novčanu socijalnu pomoć“, rekla je Natalija Perišić sa Fakulteta političkih nauka, gostujući u emisiji „Među nama“.

Danilo Ćurčić iz Inicijative A11 navodi da socijalna karta nije rešenje za probleme.

PROČITAJTE JOŠ

„Socijalna karta bi mogla biti alat kojim ćete popraviti na kraju kada rešite neka od ovih pitanja kojima smo rešili sistem. Napravite ga efikasnijim recimo. Mi sada imamo sistem koji je slabo funkcionalan, koji ne targetira dovoljno dobre ljude. Radili smo skoro neka istraživanja koja pokazuju da smanjivanje udela BDP za socijalnu pomoć u poslednjih osam godina sa 2,9 sa 2,1 odsto ako se ne varam. To su stvari koje pokazuju da država ne troši dovoljno novca za socijalna davanja, pri čemu se ona manja od 80 evra po pojedincu“, rekao je Ćurčić.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o socijalnoj karti, objavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pozvalo narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon, budući da je, kako je navedeno, njegov cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom tog novca.

***

BONUS VIDEO: Poseta Svratištu za decu pred novogodišnje i božićne praznike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram