Krava Slavica ujedinila je studente Fakulteta veterinarske medicine koji su za samo nekoliko dana skupili 150.000 dinara kako bi omiljenu životinju spasili od klanice. Ova priča navela je ekipu portala Nova.rs da poseti fakultet, gde smo razgovarali sa dekanom, ali i upoznali čuvenu Slavicu i otkrili zbog čega je toliko posebna svim budućim veterinarima.

Prva adresa na koju smo se uputili bio je kabinet dekana Fakulteta veterinarske medicine, dr Milorad Mirilovića.

Dekan Milorad Mirilović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mi svakog letnjeg semestra, za studente koji tada slušaju kliničku dijagnostiku, prvi predmet u kojem dolaze u kontakt sa životnjom, nabavljamo od korporacije ‘PKB’, odnosno ‘Al Dahre’ sa kojima imamo ugovor. Zahvaljujući tome studenti se mogu, osim sa psima i mačkama, susresti i sa većim životinjama. Mi uzimamo krave koje više ne daju mleko, odnosno koje su steone, dakle nisu u drugom stanju – ukoliko ne ostane steona jedan, treći, peti ciklus, stvara se hormonski disbalans i ona ne može da daje mleko i nije ekonomski isplativa“, objašnjava Mirilović, dodajući da svuda u svetu takve krave idu u klanicu, ali studenti na ovom fakultetu imaju priliku da sa njom steknu praktična znanja.

Krava Slavica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako dekan dalje priča, krava na fakultetu provodi tri meseca, odnosno čitav semestar i uče, a baš danas je Slavica učestvovala i u polaganju ispita.

On ističe da su mladi studenti, pogotovo devojke, u stanju da se kao deca zaljube u životinju I da dolaze pre ili posle nastave da je hrane, timare ili obiđu, a krava kod njih ne može da ostane jer u letnjem periodu nema nikoga ko bi na nju pazio.

Kada je u petak saznao za plan svojih studenata, dekan Mirilović je, nakon kraćeg razmišljanja, shvatio da mladima u ovoj borbi treba pružiti podršku jer je ovo, kako ističe, veoma human gest. Organizovao je sastanak sa predstavnicom studenata i zajedno su došli do plana. Kako kaže, ovakva emotivna reakcija nije potpuno neočekivana jer studenti još uvek nisu veterinari, te životinje ne vide kao pacijente, već kao ljubimce.

„Ali, i to je u redu, to pokazuje da su svesni situacije, da su ovde dobili znanja o dobrobiti životinja I da znaju kako da o njima brinu. I drugi zaposleni su reagovali poizitivno, jer je ovo dobra akcija, humana stvar. Zapravo sam i očekivao da će se skupiti potreban novac, nisam očekivao toliko brzo, ali su se uključili mediji, javne ličnosti i akcija je dobila dobar odjek“, kaže Mirilović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On objašnjava da je juče obavio rzagovor sa čovekom koji će da preveze „našu Slavicu“ do Zlatibora, gde će ona nastaviti slobodno da živi, osim vozača omiljenu kravu će do novog doma ispratiti profesorka sa odeljenja za hirurgiju i studenti.

„A onda, zavisi od grupe studenata, sledeće godine ovakva situacija ispočetka“, kaže kroz smeh dekan, objašnjavajući da studenti ovog fakulteta zaista uživaju u vremenu koje provode sa životinjama.

„Sećamo se svi velikih poplava 2014. godine. Tada su naši studenti učestvovali u velikim akcijama spasavanja životinja i pokazali svoju humanost na delu“, dodaje za kraj dekan fakulteta koji je prošle godine odlikovan Svetosavskom nagradom za razvoj visokog obrazovanja.

Krava Slavica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon razgovora sa dr Mirilovićem, uputili smo se ka posebnom, izdvojenom delu fakulteta gde boravi miljenica ove ustanove. Po završetku ispita na kojima je Slavica bila „glavna zvezda“, dočekala nas je jedna od studentkinja koja je aktivno učestvovala u ovoj akciji.

Krava Slavica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona nam je objasnila da o Slavici podjednako brinu i profesori i studenti, a zbog čega je ova umiljata životinja svima toliko draga, pogledajte u videu na popčetku teksta.

BONUS VIDEO Krava Slavica sa Veterinarskog fakulteta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare