Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Muzika uživo u baštama kafića, prepliću se zvuci, puni stolovi. Neki "ortaci" su se i prvi put sreli na pivu, posle dvomesečne pauze. Prijatno letnje veče i konačno petak nalik onom na šta smo navikli u Beogradu. Još uvek nije sve u punom kapacitetu, ne rade veći splavovi, klubovi i kafane, ali Beograd se definitivno vraća u normalu i sve više je onaj stari, onaj od pre korone.

„Izgleda super, polako se sve vraća u normalu, još su ostale kafane i klubovi da prorade“, priča nam Marija dok je nadjačava muzika iz jednog kafića na Obilićevom vencu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Čule smo muziku, to nas je i privuklo. Živa muzika i svirka posle duže vremena, zato smo i rešile da ovde sednemo na piće“, priča Marijina drugarica Ivana.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od ekipe koja je svratila na pivo i turu galsnog smejanja, do parova koji se drže za ruku i sami su sebi centar sveta. Svega je bilo ovog petka uveče u centru Beograda. Ponovo mirišu i kokice kod uličnih prodavaca.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U Knezu je bilo i onih koji su izašli u porodičnu šetnju – Ratko, Željka i Klara uživaju, kažu da uživaju u nagoveštaju leta i tome što Beograd opet liči na onaj stari.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Baš sam rekao da mi sve izgleda kao da se ništa nije dseilo ova zadnja dva meseca. Dosta je mladih ljudi, sve izgleda kao da počinje pravo leto i onaj lepi život u Beogradu“, kaže nam Ratko koji je sa suprugom i ćerkom, kako kaže, napravio baš dobru šetnju pred spavanje.

I Miloje je sa svojom suprugom izašao u šetnju, dopada mu se ono što vidi i atmosfera koja vlada centrom Beograda.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Puno je ljudi, živo je, to je ono što nam je trebalo. Kao da je neko uključio prekidač i sve je kao što je bilo pre“, raduje se naš sagovornik.

I Aleksandru se čini da se, barem vizuelno, sve vraća u normalu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Još samo u ponekim lokalma vidim da nose maske. Kao da više nema korone, a valjda je i nema više“, nada se Aleksandar.

Drugari Miloš i Vanja krenuli su u šetnju Kalemegdanom. Među retkima su koji kažu da su očekivali veću gužvu na beogradskim ulicama.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Još uvek nema kafana i splavova, i bolje“, šale se momci.

Sreli smo i Kristinu koja je izala sa drugaricom na piće.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Neka se polako sve vraća svojim tokom. Ja ionako nisam u fazonu kafana i klubova, lagano“, kaže Kristina.

Zatekli smo i Branka koji radi u jednoj prodavnici u Knezu, izašao je na kraću pauzu. Kaže da se, sudeći po obimu posla, sve vraća u normalu, i više od toga.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Vraća se i više nego što je bilo pre. Dosta je ljudi, niko ne nosi maske, niko se ne plaši, ništa. Ima i više mušterija nego pre. Izgleda da su čuvali pare, pa sada troše sve što su sačuvali. Troše i više nego što treba“, primećuje Branko i priznaje da je on lično i dalje obazriv. Kaže, sačekaće još dve-tri nedelje da se otvore kafane.

Najnovija odluka kojom je umesto dosadšnjih 50 dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi, daje nadu da će i one veće kafane i klubovi uskoro proraditi, pa, ko voli nek izvoli.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare