Foto:Nova.rs

Kraljevo, Novi Pazar i Kosovska Mitrovica PCR testove ponovo šalju u beogradske laboratorije. Tako je posle tri nedelje obrađivanja oko 200 uzoraka na dnevnom nivou, ova ustanova, odjednom i bez objašnjenja javnosti u Srbiji, prestala da utvrđuje broj zaraženih koronavirusom.

„Koliko znam, problem je sa reagensima. I imam informaciju da će se to rešiti u narednih nekoliko dana. Uopšte nikakva naredba od nadležnog ministarstva poljoprivrede nije stigla do nas, a koja se odnosi na prestanak rada“, kaže epidemiolog Radovan Čekanac, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu.

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Antonijević još pre nekoliko dana je na konferenciji za medije, nagovestio da će Veterinarski institut iz Kraljeva prestati da obrađuje briseve, jer ostaju bez podloga za obradu uzoraka. To će prema rečima Antonijevića napraviti problem.

„Jednostavno nema tih podloga, bio bih najsrećniji kada bi Kraljevo dobilo te podloge i da nastavimo sa saradnjom. Nadam se da će se u narednom periodu ta situacija rešiti“, izjavio je Antonijević.

Foto:Nova.rs

Na početku drugog pika, Zavodi za javna zdravlja iz pomenutih gradova, uzorke su slali na analizu u laboratoriju “Vatreno oko” u Beogradu, koja je referentna laboratorija pri KC Srbije. Rezultati su kasnili, a uzorci se nakupljali. Sa ponovnim aktiviranjem laboratorije u Kraljevu, zaostali uzorci su obrađeni i zavodi su uhvatili korak, tako da su svi uzorci pravovremeno obrađivani, a rezultati stizali u roku od 24 sata.

„Sada se sve to dovodi u pitanje, ukoliko kraljevačka laboratorija u najkraćem roku ne dobije potreban materijal za rad“, rekao je Antonijević.
Veterinarski institut se nije oglasio javnosti o razlozima prestanka obrade briseva, iako je to bilo jasno pre nekoliko dana, kada smo saznali da se brisevi iz Kraljeva pakuju u epruvete koje idu u laboratoriju u Batajnici.

„Još u petak se počelo sa otpremanjem briseva u epruvete koje su označene da idu za Beograd. Zajedno sa PCR testovima koji su urađeni u subotu, u ovu laboratoiju je otišao jedan broj briseva, koji je bio manji u odnosu na one koje su inače odlazili u Veterinarski institut u Kraljevu“, kaže za nova.rs izvor iz bolnice u Kraljevu.

Otkrili genom koronavirusa, a više ne rade analize briseva

Istraživački tim Veterinarsko specijalističkog instituta u Kraljevu, prvi u Srbiji, utvrdio je genom koronavirusa, što je osnova za saznanja o njegovoj mutaciji, uticaju te promene na virulentnost i odakle je stigao.

Virusolog kraljevačkog Instituta Dejan Vidanović rekao je da izdvajanjem genoma virus iz Srbije sada može da se poredi sa virusima iz drugih zemalja, a da ispitivanjem mutacija u budućnosti možemo saznati da li je on mutirao u tolikoj meri da je vakcina protiv njega, kada bude proizvedena, zaista i efikasna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar