Foto:MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavo je danas da će Srbija i Mađarska zajedno izgraditi tri pruge, odnosno, pored brze pruge Beograd - Budimpešta i prugu Subotica - Segedin i Subotica - Baja.

Vesić je, u Budimpešti nakon sastanka sa mađarskim mnistrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, da će se pored pruge od Subotice do Segedina, koja će biti otvorena u oktobru za putnički saobraćaj, zajedno graditi i pruga od Subotice do Baje.

Ministar je rekao da je Srbija za prugu Subotica – Baja već završila idejni projekat zajedno sa Mađarskom, naš deo je dug približno 13 kilometara i vredan više od 50 miliona evra i mi ćemo taj projekat zajednički kandidovati.

Mađari imaju malo duži deo pruge, ukazao je Vesić i dodao da je naša strana spemna da nakon idejnog projekta počne zajedničko projektovanje i izgradnju pruge. Prema njegovim rečima, to je naša treća pruga.

Kako je rekao, veliki broj građana gravitira na tom prostoru i tek će se videti da li će se pruga do Baje finansirati uz pomoć EU ili iz budžeta.

Mađarski ministar građevinarstva i saobraćaja Lazar Janoš rekao je novinarima da je Srbija veoma važan partner Mađarske i zahvalio Vesiću što je učinio čast i došao u zvaničnu posetu Mađarskoj, budući da je Srbija najvažniji saveznik i partner Mađarske u regionu.

Foto:MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Janoš je naglasio da je postignut dogovor da u cilju uspešne saradnje izgradimo tri velika granična prelaza, kod Bačkog brega, Kelebije i da dalje razvijamo prelaz kod Horgoša i da uradimo konkretne projekte i da izađemo sa tim na zajedničkoj sednici vlade.

Kako je naveo, sa Vesićem je postignut dogovor da se preko novih graničnih prelaza povežu brze saobraćajnice i auto-puteve u obe zemlje.

Zatim, u železničkom saobraćaju da nastavimo saradnju na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta i na potezu Subotica – Segedin, Subotica – Baja, rekao je Janoš i dodao da će se više raditi i na korišćenju Dunava kao plovne saobraćajnice između dve zemlje.

Janoš je naglasio da će u oktobru biti završena i mađarska deonica pruge Subotica – Segedin, ali da će tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine biti otvorena i za teretni saobraćaj.

Najkomplikovanija tačka, kako je Janoš rekao, je sam prelaz, odnosno granice, na toj pruzi bi trebalo vozovi da idu do 120 kilometara na čas, ali cilj je da taj voz saobraća brzinom od 160 kilometara na čas i između Subotica i Segedina i Subotice i Baje.

Pruga Subotica – Segedin ima smisla samo ukoliko 40 kilometara može da se pređe za manje od 40 minuta, naglasio je mađarski ministar.

Sa druge strane, pruga Beograda – Budimpešta je za brzine od 200 kilometara na čas, naveo je Janoš i dodao da se Vesić zalaže da ta brzina bude sve do Preševa.

Foto:MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Pruga Beograd – Budimpešta deo je globalne inicijative Kine Pojas i put, a Janoš je rekao da je pitanje odnosa EU prema Kini uvek krucijalno pitanje.

„Ali, treba da gledamo naše dobro shvaćene interese, treba konstatovati da u sadašnjem ratu između Rusije i Ukrajine dolazi do prestrukturiranja određenih trasa, bilo za putnički ili transportni saobraćaj. Vesić smatra da će najveći deo robe i sa istoka i sa juga preko tih južnih kapija dospevati u EU i u tom smislu je strategijski važno da se ovaj projekat što pre ostvari, jer se premešta transport iz pravca istok-zapad na pravac jug-sever. Vesić smatra da će u narednom periodu iz pravca Soluna i Skoplja, ogromna količina robe ulaziti u EU, i prva kapija će biti Beograd, a druga kapioja Budimpešta“, rekao je Janoš.

Janoš je istakao da zato srpska i mađarska strana treba tu da izgrade strateško partnerstvo i da se sve veštačke i tehničke prepreke otklone da bi protok robe, dobara i ljudi bio neograničen.

Vesić je prokomentarisao da je stav Vlade Srbije da sarađuje sa svima zemljama.

„I nama je Kina važan partner i poštujemo što ulaže u Srbiju, vidimo da se to poštuje i u Mađarskoj. Mi vodimo računa o svojim interesima i trudimo se da ne ugrozimo svoje odnose ni sa EU, niti sa bilo kim drugim, ali gledamo pre svega sprske interese, kao što rade i Mađari. Kineske kompanije rade mađarski deo pruge do Budimpešte, ne samo naš deo. Mastavićemo da sprovodimo projekte u najboljem interesu Srbije. Kina nam je važan partner i poštujemo šta rade u Srbiji“, dodao je ministar Vesić.

***

BONUS VIDEO – Kada pruga prolazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar