Foto:WLADIMIR BULGAR / Sciencephoto / Profimedia

Biljka korova vredna milion evra? Pričamo o industrijskoj (evropskoj) konoplji koju su naši stari zvali i kudelja. Zvanično legalnoj, ali pravno silovanoj biljci mučenici. Pokušaću jednostavno da vam objasnim kako se u uzgoju dobija biljka od milion evra. Nije baš kao kriptovaluta, ali je realnija i jednako komplikovana da se napravi.

Da bi dobili konoplju treba prvo da je razmnožimo. Otac i majka će osemeniti stotine malih biljaka. Nijedna od njih nije ista. Kada sve biljke detaljno ispitaju i istraži njihov kvalitet odabere se najbolja. Ona košta od 30.000 do 70.000 evra. Ona se drži na posebnom mestu i zove se „Matična biljka“.

Foto:privatna arhiva

Od nje se kasnije uzimaju komadi i sade u zemlju. To se zove kloniranje. Svi klonovi imaju iste osobine matice. To se naravno radi na modernim laboratorijama koje imaju savremene farme.

E, sada ako hoćete da kupite tu biljku i da ona bude samo vaša i da je nema niko drugi u svetu ona se kreće od 300.000 pa do milion evra. Taj zasad pravi i farme koje zarađuju milijarde, a cela industrija konoplje u Evropi je imala promet od 56 milijardi evra. Pričamo o prošloj godini.

Ovde nisam naveo Kinu najvećeg proizvodjača i SAD koja galopira sa prometom ove biljke. Ponavljam, pričam o zvanično legalnoj industrijskoj (evropskoj) konoplji.

U svetu se nagli porast uzgajanja konoplje ili već zove „hemp mania“ u slobodnom prevodu manija za kudeljom. Mi se i dalje i sa zakonom i sa tržištem se ni ne spremamo za kvalifikacije u ovoj ekonomskoj trci. Konoplji ili kudelji ogromnom potencijalu i velikoj nadi u teškim vremenima koja nam dolaze.

Bonus video: Zamenio Beograd za selo predaka i gaji industrijsku konoplju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar