Foto printscree NovaS

Hrvatska ulica u Kotežu promeniće naziv u Ulica glinskih žrtava iz 1941. godine. To je jedna od odluka donetih na jučerašnjoj Skupštini Beograda. Stanovište zamenika gradonačelnika Gorana Vesića jeste da u prestonici ulicu treba da imaju oni gradovi i zemlje “koji poštuju Beograd i imaju beogradsku ulicu”. 

A u Kotežu, tabla sa nazivom ulice već dugo ne postoji. Kako navodi reporter Nova S, stanovnici Koteža su odavno izrazili želju da za promenom naziva.

Govoreći za emisiju “Probudi se”, odbornik u Skupštini grada Beograda Rade Veljanovski, ističe da je potpuno u redu glinske žrtve dobiju svoju ulicu, te da je postojao način da se to uradi na drugim mestima, a ne promenom Hrvatske ulice.

Pročitajte još...

“Razume se da se takve stvari iz prošlosti čovek ne može da zaboravi. Njih treba pamtiti zbog pijeteta prema žrtvama i da se takve stvari ne bi ponovile. Međutim, ako se zna da je na prošloj sednici skinut naziv Zagorske ulice u Zemunu, a evo sad i Hrvatske, to očigledno jeste određena tendencija de se izbrišu ulice koje nekome očigledno smetaju. Ako je bilo žrtava, a bilo ih je, mi ne smemo da poistovećujemo Hrvatsku i Nezavisnu državu Hrvatsku”, navodi Veljanovski, koji smatra da nije trebalo menjati naziv ulice u Kotežu.

“Kad čovek pogleda mapu grada, onda može da vidi da postoje neke ulice sa potpuno beznačajnim nazivom. Tako da su mogle čak i neke mnogo veće ulice da ponesu naziv koji su zamislili. Meni ovaj gest deluje da je nastao na talasu naraslog nacionalizma i populizma. Efekat svega je narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske. Ovde postoji jedna doza revanšizma, zbog toga što je Dom glinskih žrtava u Hrvatskoj preimenovan u Hrvatski dom. Ako vraćamo sve istom merom, onda je to revanšizam i to se pretvara u mržnju. A to nikome ne donosi ništa dobro”, poručuje Veljanovski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare