Foto: Profimedia. rs

Virus gripa još nije laboratorijski potvrđen u Srbiji, a za prve dve nedelje imunizacije vakcinu je primilo 147.465 građana, što znači da je već utrošeno 37 odsto nabavljenih doza, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Lekari kažu da se ove sezone može očekivati jači udar gripa jer prethodnih godina skoro da nije ni bilo. Sprovodile su se protivepidemijske mere zbog pandemije virusa korona – nošenje maske, dezinfekcija ruku i distanca, što je štitilo i od ostalih virusa. Takođe, u virusologiji je poznato pravilo interferencije virusa, da jedan virus koji je dominantan potisne drugi. Kako je prethodnih godina dominirala korona, skoro da nije bilo gripa, prenosi Euronews. 

Ove godine, ukoliko zimski talas korone bude blaži, može se očekivati jači udar gripa. Vakcine protiv virusa influence stigle su u Srbiju početkom meseca i imunizacija je krenula na svim vakcinalnim punktovima.

„Zaključno sa 14. oktobrom 147.465 građana primilo je vakcinu protiv sezonskog gripa, odnosno u prve dve nedelje sprovođenja imunizacije protiv gripa utrošeno je 37 odsto od ukupne količine vakcine protiv gripa koja je nabavljena za ovu sezonu“, kažu u Batutu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar