Završen je upis u srednje škole, a oni koji se nisu upisali imaće drugu priliku u avgustu. Ovaj upisni rok bio je svojevrsno iznenađenje. Srednje stručne škole ovog puta oživele su neke od davno zaboravljenih smerova, piše portal RTS.

Iako su budući srednjoškolci mogli i elektronski da se upišu, u prostorijama Građevinske škole na Zvezdari bilo je dosta učenika. Smer rukovalac građevinskom mehanizacijom je ove godine popunjen, piše portal RTS.

„Upisao sam Rukovalac građevinskom mehanizacijom iz razloga što volim sa tatom da radim te poslove, zanimljivo mi je i pošten je posao“, kaže jedan od budućih učenika na ovom smeru.

I za smer keramičara bilo je dosta zainteresovanih jer, kako kažu, misle da je to dobar posao.

I da je bilo još mesta, i ona bi bila popunjena. U Građevinskoj školi pokušali su da ožive smer Operater osnovnih građevinskih radova, ali su se upisala samo dva učenika. Za još neke smerove je malo nedostajalo da se, zbog slabijeg interesovanja, ne formiraju odeljenja.

Nedostaju moleri, keramičari, građevinci

Generalno, situacija je bolja nego prethodne godine, više je upisanih, ali je interesovanje za zanatske smerove i dalje malo. Teško je pronaći dobrog električara, kažu u Građevinskoj školi, jer se godinama malo dece tu upisuje. Ipak, sada ih je više. Na smeru električar bilo je 30 mesta, a upisana su 23 učenika, prošle godine 11, piše RTS.

„Očigledno su i roditelji shvatili da upisujući dete ovde mogu obezbediti dobru budućnost i da imaju nakon trogodišnjeg školovanja mogućnost da se dobro zaposle i dobru platu“, smatra direktor Građevinske škole Rade Zejak.

Veće je interesovanje i za stolare, kažu u Tehničkoj školi „Drvo art“. Smer je popunjen već u prvom krugu, dok su se ranijih godina odeljenja jedva formirala. Smer drvorezbar je prošle godine upisalo osam učenika, a ove dvostruko više njih. Profila tapetar više nema, ali od ove godine novi smer: operater za izradu nameštaja.

„Ko završi taj profil stiču kompetencije i stolara, naravno ne kao da upišu stolara, ali imaju i to znanje i znanje tapetara i lakirera. Ono što je kuriozitet je što su svi upisani imali preko 50 poena, znači da su mogli i četvrti stepen da upišu da su želeli, to govori možda o oživljavanju znata“, kaže direktorka Tehničke škole „Drvo art“ Zorica Đoković.

Najtraženije gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole

Na završni ispit izašlo je 64.000 đaka, a u školama ima oko 76.000 hiljada mesta. Najviše bodova je bilo potrebno za Treću, Desetu i Četrnaestu gimnaziju, kao i za Vazduhoplovnu akademiju. Među stručnim školama, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ je najtraženija.

„Najtraženije su gimnazije kada pričamo o Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Beogradu je interesovanje za vazduhoplovnu bilo veliko, kao za medicinske škole u manjim sredinama gde je trebalo baš dosta poena. Možemo konstatovati da se najviše učenika upiše po prvoj želji, 40.000 njih, 89 odsto učenika je upisalo prve tri želje“, navodi pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

U mnogim tehničkim i građevinskim školama širom zemlje više i ne postoje smerovi kao što su auto-mehaničar, armirač, zidar-fasader. Razlog je slabo interesovanje đaka.

Prema procenama Privredne komore i različitih strukovnih udruženja, u Srbiji nedostaje najmanje 30.000 majstora svih profila, a obim posla se svakodnevno povećava. Ove godine neće biti oformljena 54 odeljenja, dok je posle dužeg vremena otvoren smer Vinar i vinogradar.

Oni koji sada nisu upisali željenu školu, novu šansu imaće u avgustu, u drugom krugu.

BONUS VIDEO: Boško Suvajdžić: Učenicima povećati broj časova srpskog jezika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar