Foto: Nemanja Jovanović

Završeno je centralizovano onlajn prijavljivanje učenika za prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a prema preliminarnim podacima Ministarstva prosvete na 4.000 slobodnih mesta prijavilo se 8.500 kandidata.

Savetnik u Ministarstvu prosvete Marija Krneta kaže za Tanjug da je različito interesovanje za specijalizovane gimnazijske programe, te da se u Matematičkoj gimnaziji na 100 mesta prijavilo 213 kandidata.

Veliko je interesovanje i za Odeljenje scenske i audio vizuelne umetnost u Filološkoj gimnaziji u Beogradu gde se na 20 mesta prijavilo 64 učenika.

„Interesovanje je veće nego što imamo mesta. U odnosu na broj prijavljenih učenika škole će u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovati prijemne ispite u odgovarajućim uslovima koji su nam preporučeni zbog epidemiološke bezbednosti“, navela je Krneta.

Od naredne školske godine po prvi put pojedine gimnazije će imati specijalizovana Odeljenja za geografiju i istoriju, zatim Odeljenje za scensku i audio- vizuelnu umetnost, kao i Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport.

Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost imaće gimnazije „Laza Kostić“, Novi Sad, Filološka gimnazija, Beograd, Druga kragujevačka gimnazija, Kragujevac, Gimnazija, Kruševac.

Odeljenja za nadarene učenike za geografiju i istoriju imaće gimnazije: „Veljko Petrović“, Sombor, Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci, Deveta gimnazija „Mihailo Petrovic Alas“, Beograd, Peta beogradska gimnazija, Beograd, Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, Niš.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu, biće u još šest gimnazija u Srbiji, a to su: Gimnazija „Jovan Jovanovic Zmaj“, Novi Sad, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica, Užička gimnazija, Užice, Gimnazija za talentovane učenike „DežeKostolanji“, Subotica (na mađarskom jeziku), Gimnazija, Novi Pazar i Gimnazija „Deveti maj“, Niš.

Krneta pojašnjava da će u svim specijalizovanim gimnazijskim programima tri četvrtine fonda časova biti zastupljeni opšteobrazovni predmeti, a jedna četvrtina su specijalizovani. Primera radi, kod Odeljenja za istoriju i geografiju to će biti istorija i geografija, ali i „geopolitika“, „pojedinac grupa, društvo“.

Upitana šta će polagati na prijemnom đaci koji upisuju specijalizovano odeljenje za scensku i audio vizuelnu umetnost ona je rekla da će to ove godine biti test opšte kulture i informisanosti, a da se razmišlja o uvođernju praktičnog dela od sledeće godine, gde će učenici moći da glume, snime i montiraju prilog i tako pokažu svoju kreativnost.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport nemaju prijemni već se predaje sportska dokumentacija.

„Ministarstvo dobija od sportskih saveza spiskove učenika koji su članovi reprezentacije ili su osvojili neko od prvih mesta na nacionalno sportskim takmičenjima. Oni dobijaju po Pravilniku o upisu dodatne poene“, navela je ona.

U specijalizovanim Odeljenjiam za istoriju i geografiju polaže se test iz istorije ili geografije ili oba testa, pa se bolji rezultat vrednuje.

Kaže da se narednih dana sa direktorima škola, gde će se polagati prijemni ispiti, dogovoriti sve oko organizacije polaganja testova u skladu sa epidemiološkim preporukama. Ðaci, koji dođu na prijemni, sukcesivno će ulaziti u školu, prvo će se popunjavati učionice na najvišim spratovima, a zatim na nižim.

„Tih dana, kada se položi prijemni ispit, srednja škola nema druge aktivnosti. Još ćemo u narednim danima sa direktorima škola sve detaljno organizovati u skladu sa brojem prijavljenih učenika“, rekla je Krneta.

Navodi da će se tamo gde škola nema prostorne kapacitete za organizovanje prijemnog, obezbediti druga zgrada, recimo susedna škola.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram