Maksi Maxi prodavnica
Maksi prodavnica Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Mnoge prodavnice, tržni centri i druge uslužne delatnosti biće zatvorene zbog novogodišnjih i božićnih praznika. Zato treba da ubrzate sa nabavkom onoga što vam je potrebno. Takođe, nešto će tokom prazničnih dana biti besplatno, a nešto mnogo skuplje. Nova.rs donosi vam detaljan vodič za radno vreme tokom praznika i sve ostalo što treba da znate.

Supermaketi

Što se tiče prehrambenih prodavnica, odnosno supermarketa, prema saopštenju Sekretarijata za privredu, 31. decembra oni moraju da rade do 18 časova, 1. januara mogu da budu zatvoreni, 2. i 3. januara u obavezi su da rade barem do 12 časova, 6. januara do 18, a na Božić, 7. januara takođe mogu da zatvore sve svoje objekte.

Maksi Maxi prodavnica
Maksi prodavnica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

To je ono što je po zakonu propisano. Što se tiče 31. decembra, većina supermarketa će i raditi do 18 časova, 1. januara neće raditi, ali se već sledećeg dana, kao i 3. januara, svi vraćaju na uobičajeno radno vreme. Pojedni lanci hipermarketa će, međutim, i ova dva dana umesto do uobičajenih 22, raditi do 20 časova.

Isto važi i za božćne praznike – na Badnji dan, 6. januara, skoro svi će raditi do 18 časova, 7. janaura biće zatovreni, a već narednog dana sve se vraća na staro.

Idea, Roda, Merkator

U subotu 31. decembra Idea, Roda i Merkator prodavnice radiće do 18 časova, dok će četiri odabrane prodavnice, Idea Dorćol, Idea London, Idea Zlatibor i Idea Kopaonik, raditi redovno radno vreme, prenosi N1.

„U nedelju 1. januara radiće samo pet naših prodavnica, i to Idea Dorćol, Idea London, Idea Kopaonik, i obe Idea prodavnice na Zlatiboru“, navode u kompaniji Merkator-S.
U petak 6. januara sve Idea prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi radiće do 18h.

„Subota 7. januar biće neradan dan za sve naše radnje širom Srbije“, ističu u ovom trgovinskom lancu.

Foto: Sorbis / Shutterstock

Lidl

Sve prodavnice trgovinskog lanca Lidl rade skraćeno 31. decembra i 6. januara – do 18 časova, 1. januara i 7. januara ne rade, dok su 2. i 3. januar vrata Lidl prodavnica otvorene u redovnom radnom vremenu.

Univereksport

Sve Univereksport trgovine u subotu 31. decembra rade skraćeno radno vreme, do 18 časova, dok servis eLAKOLIJE za onlajn trgovinu radi do 16 časova.

– 1. januar 2023 – neradni dan za sve maloprodajne objekte i servis eLAKOLIJE.

– 2. januar 2023 – svi maloprodajni objekti radiće po skraćenom vremenu od 8 do 20 časova, a servis eLAKOLIJE do 18.00 časova.

– Od 3. do 5. januara 2023. svi maloprodajni objekti rade po ustaljenom rasporedu radnog vremena.

– 6. januara 2023 – svi maloprodajni objekti radiće po skraćenom radnom vremenu do 18 časova, osim servisa eLAKOLIJE (do 16h) i objekta u Bačkom Petrovcu, u Ulici Maršala Tita 13 koji će raditi po ustaljenom radnom vremenu.

– 7. januara 2023 – trgovina u Bačkom Petrovcu (Maršala Tita 13) radi po ustaljenom radnom vremenu.

Rad u jednoj smeni biće sproveden u više gradova (Subotica, Ada, Đurđin, Senta, Čantavir, Martonoš, Hajdukovo, Palić, Čoka, Tornjoš, Novi Žednik, Bajmok, Gornji Tavankut, Stara Moravica, Mali Iđoš, Male Pijace), u objektima čiji je tačan spisak dostupan na sajtu ove trgovinske kompanije.

Redovno radno vreme za sve prodavnice i onlajn servis počinje od 8. januara 2023.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Metro

Trgovnski lanac Metro ima isto radno vreme za praznike kao većina trgovina – neradni su samo 1. i 7. januar, dok se 31. decembra i 6. januara radi skraćeno – do 18 časova.

Super Vero

Praznično radno vreme Super Vero prodavnica u Beogradu:
31. decembra – 7:30 – 18:30 h,

1. januar – neradan dan
2-5. januar – 07:30 – 22:00 h

6. januar 07:30 – 18:30 h
7. januar – neradan dan

8. januar – 07:30 – 22:00 h

Praznično radno vreme Super Vero prodavnica u Novom Sadu:

31. decembra – 08:00 – 18:30 h
01. januar – neradan dan
2-5. januar – 08:00 – 22:00 h
6. januar 08:00 – 18:30 h

7. januar – neradan dan
8. januar – 08:00 – 22:00 h

Pročitajte još:

Gomeks

Sve prodavnice Gomeksa 31. decembra rade skraćeno – do 18 časova.

– 1. januara 2023. – neradan dan za sve objekte, osim za objekat Zlatibor Rujanska, koji će raditi po redovnom radnom vremenu.
– 2. januara – radno vreme za sve objekte je od 8h – 15h, osim za određene objekte čija će radna vremena biti istaknuta na ulaznim vratima i koji rade redovno radno vreme: Supermarket Gomex Total, Berbersko Pruga, Gradnulica Guvno, Evropa, Fontana, Mužlja, Odžaci, Park, Radijalac, Strelište, Svilajnac, Topola Centar, Veliko Gradište, Zlatibor Rujanska.

Detaljan spisak je dostupan na sajtu trgovca.

3.01. – 5.01 – redovno radno vreme

6.01. – radno vreme svih objekata do 18h

7.01. – neradan dan

8.01. – redovno radno vreme

PerSu

PerSu marketi tokom praznika rade skraćeno u subotu 31. decembra – do 20 časova, i u petak 6. januara – do 18 časova.

Neradni dani su 1. i 7. januar. Moguća su odstupanja od ovog radnog vremena u pojedinim mestima, a detalji su dostupni na sajtu ove trgovinske kuće.

Foto: Promo

Tržni centri

Tržni centri biće zatvoreni samo dva dana – 1. i 7. janura. Svih ostalih dana će raditi, ali malo izmenjeno, odnosno skraćeno. Poslednjeg dana ove godine, 31. decembra, tržni centri radiće do 18 časova, kao i na Badnji dan, odnosno 6. januara.

To je što se tiče prodavnica, dok će bioskopi u tržnim centrima raditi čak i tokom ova dva dana. Pojedini tržni centri će u petak, 30. decembra, produžiti svoje radno vreme, tako da ćete prednovogodišnji šoping moći da obavite do 23 časa.

Beogradske pijace

Zelene pijace u subotu, 31. decembra radiće uobičajeno, od 06 do 19 časova, dok 01. i 07. januara (nedelja i subota) januara neće raditi.

Međutim, poijace „Zemun“, „Banovo brdo“, „Bele vode“ i „Dušanovac“ 01. i 07. januara (nedelja i subota) radiće skraćeno od 06:00 do 14:00 časova, dok će 02. januara (ponedeljak) sve zelene pijace raditi od 06 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar – Novi Beograd (popularni „Buvljak“), 01., 02. i 07. januara (nedelja, ponedeljak i subota) neće raditi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pošte

U subotu 31. decembra i u petak 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb, u „Zimskoj bajci“, 31. decembra radi od 12 do 19 časova, a otvorena je i od 1. do 3. januara od 12 do 22:30 čaosva
Od 1. do 3. januara, kao i na Božić 7. januara, radiće samo dežurne pošte. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na aerodromu Nikola Tesla, radiće neizmenjeno ceo dan, kao i pošte na gotovo svim graničnim prelazima.

E Salter
E-šatler Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i na opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Apoteke

Apoteke u sastavu „Apoteka Beograd“ 31. decembra će radaditi do 18 časova, a neće raditi 1, 2. i 3. januara, osim onih koje su dežurne non-stop, kao i dnevno dežurne apoteke,

Na Badnji dan radno vreme svih apoteka je do 18 čaosva, dok je 7. januar neradni dan. Ovo takođe ne važi za dežurne apoteke (link iznad)

Banke i razni šalteri

Sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, svakako ćete morati da uradite do petka, 30. decembra, jer posle sledi vikend kada ove ustanove inače ne rade, a i poklapa se sa prazničim danima.

Međutim, ovde nećete moći sve od prvog radnog dana u novoj godini, a to je 4. januar. Zvanično neradni dani su, dakle, 1, 2. i 3. januar, i tada državne ustanove, ali i banke i razni šaleteri ne rade.

Apoteka - ilustracija
Apoteka – ilustracija; Foto: Jim Varney / Sciencephoto / Profimedia

Kada je besplatno parkiranje

Parking u zoniranim delovima grada nećete morati da platite 1, 2, 3. i 7. januara. Tih dana, kako je saopšteno iz JKP „Parking servis“ biće zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate.

subotu, 31. decembra 2022. godine, i petak, 6. januara 2023. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

Od srede, 4. januara, i od ponedeljka, 9. januara 2023. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Red vožnje za praznike

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, od 1. do 7. januara 2023. godine, za sve linije važiće sledeća organizacija saobraćaja: od nedelje, 1. januara, zaključno sa utorkom 3. januara – red vožnje za nedelju; od srede 4. januara, zaključno sa petkom 6. januara – red vožnje za radni dan; u subotu, 7. januara – red vožnje za nedelju.

U subotu, 31. decembra, na svim linijama javnog gradskog prevoza važiće red vožnje za subotu.

Redovne noćne linije počeće sa radom u 22 sata. U novogodišnjoj noći važiće redovne turažne tablice noćnog saobraćaja, s tim što će vozila redovnog noćnog saobraćaja početi sa radom dva sata ranije (umesto u 24 u 22 časa), a od ponoći će saobraćati po redovnoj turaži.

Taksi po skupljoj tarifi

S obzirom na to da je 1. januara nedelja, računajte na to da će 1. januara, odnosno već od subote, 31. decembra, od 22 časa ukoliko koristite ove usluge, prevoz plaćati po drugoj tarifi. Ova tarifa inače važi nedeljom i praznicima, tako da će, s obzirom na to da su praznični dani i 2. i 3. januar, tih dana takođe biti više tarife.

Inače, prema najnovijem cenovniku, start je 270 dinara, u prvoj tarifi cena po kilometru je 96 dinara, u drugoj 125 dinara, a u trećoj 192 dinara.

BONUS VIDEO: Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar