Foto: Printscreen/Za Gavrilovu pobedu

Dve kutije sa dobrotvornim prilozima za lečenje šestomesečnog Gavrila koji boluje od Spinalne mišićne atrofije (SMA), tokom vikenda ukradene su iz jednog kafića u centru Kragujevca. Vlasnik kafića, ogorčeno kaže da je taj nečasni čin ‘’van svake pameti’’ i nada se da će počionioci brzo biti uhvaćeni i adekvatno kažnjeni.

„Lopovi su ciljano ukrali samo kutije, ostavili su skupocena pića, televizor i druge vrednosti. Ne mogu da shvatim da neko uzme novac za lečenje deteta. Sramota me je što se to desilo u mom kafiću i što uopšte moramo da se bavimo ovakvim stvarima, umesto da pažnju usmerimo u prikupljanje novca’’, u neverici priča Goran Slavković, vlasnik kafića i porodični prijatelj Gavrilovih roditelja.

On procenjuje da je u kutijama bio neznatan iznos od oko 15.000 dinara, od koga kako navodi ‘’niko neće da se obogati’’, ali dodaje je Gavrilo uskraćen za svaki dinar koji je bio u toj kutiji, jer je za njegovo lečenje potrebno neverovatnih 2,5 miliona evra. Goran pojašnjava da je njegov kafić „zborno mesto’’ ljudi koji organizuju akcije za prikupljanje novca za Gavrilovo lečenje i ističe da su ukradene kutije bile prve numerisane kutije koje su postavljene bilo gde u gradu. U njima se, tvrdi on, nalazio novac koji su ubacivali prijatelji, a reč je o pojedinačnim prilozima od po nekoliko hiljada dinara.

Sraman čin krađe donatorskih kutija, prema saznanjima vlasnika kafića dogodio se u noći između subote i nedelje. On navodi da tog vikenda kafić nije radio zbog epidemioloških mera, ali da su prijatelji Gavrilovih roditelja u nedelju uveče došli, kako bi se dogovorili za naredne akcije.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Zatekli smo odškrinuta vrata i odmah smo primetili da nedostaju kutije. Bili smo šokirani prizorom i o svemu smo obavestili policiju koja je došla i obavila uviđaj. Kasnije mi je vlasnica susednog lokala rekla da je pronašla uništenu i pocepanu kutiju pored ograde. To je van svake pameti, ne mogu da razumem i objasnim šta taj neko ima u glavi, kad je mogao da ukrade novac za lečenje deteta. Sramota!’’ u besu kaže Goran.

Kragujevačka policija obavila je uviđaj i uzela snimke nadzornih kamera sa obližnje apoteke, a u toku je istraga o ovom nesvakidašnjem i gnusnom činu krađe.

Nije prvi put da lopovi kradu kutije

Krađe dobrotvornih priloga za lečenje bolesne dece dešavale su se i u prethodnom periodu. Snimci bezdušnih lopova obišli su i šokirali Srbiju nekoliko puta samo tokom prošle godine. U novembru su nadzorne kamere snimile mladića koji je na Zlatiboru ukrao kutiju sa novcem za lečenje Minje Matić, koja se trenutno leči u Americi od Spinalne mišićne atrofije.

Cela Srbija prikupljala je novac za najskuplji lek na svetu i za Sofiju Markuljević, a u julu prošle godine u Lazarevcu je obijen kafić iz koga je odneta kutija sa prilozima. Na meti lopova bila je i kutija Anike Manić, koja takođe boluje od SMA, a nepoznati počinilac ukrao je kutiju sa šaltera kioska brze hrane u Kraljevu.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Skandalozna krađa dobrovoljnih priloga dogodila se u avgustu prošle godine u Čačku, kada je G.N. na kiosku brze hrane, zavukao ruku u kutiju i uzeo novac koji su građani donilari za lečenje dvogodišnjeg Miloša Zarića iz tog grada. Policija je u brzoj akciji identifikovala počinioca, a protiv njega je podneta krivična prijava zbog krađe.

Za Gavrilovu pobedu – budimo humani

Šestomesečni Gavrilo Đurđević iz okoline Kragujevca boluje od Spinalne mišićne atrofije, a za gensku terapiju najskupljim lekom Zolgensma, potrebno mu je 2,5 miliona evra.

Prijatelj Gavrilovih roditelja i vlasnik obijenog kafića Goran Slavković, nada se da sramna krađa humanitarnih priloga neće obeshrabriti dobre ljude i veruje da će nastaviti sa uplatom svojih donacija i ubacivanjem novca u kutije.

Donacije se prikupljaju i preko fondacije Budi human.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare