Foto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak 68 miliona starijih žena u svetu trpi nasilje. Više od polovine od 448 starijih žena u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja - pokazuje istraživanje Crvenog krsta Srbije i Austrije. Samo jedna žena je prijavila nasilnika. O nasilju koje trpe uglavnom ćute, jer ne vide izlaz.

Otvore ponekad dušu, ali žele da ta ispovest ostane u diskreciji. A trpe verbalno, fizičko sve češće i finansijsko nasilje. Najviše ih boli kada to dožive od rođene dece.

„Bilo je slučajeva da sin ošamari majku ili da ošamari oca, ali to je ostalo zatvoreno da smo u razgovoru, jer i ja sam majka – znam da to boli i kada bi ne daj bože to doživela kako bi mi bilo. Ali bitno je da ih razume volonter i da im pomogne da oprosti jer majka je ta koja treba da primi i da oprosti“, kaže Danica Šmic, volonterka Crvenog krsta Srbije.

Većina starijih žena trpi i ćuti, jer su tako vaspitavane i smatraju da je to deo mentaliteta i društvenih normi, piše RTS.

„Čak i naše istraživanje je pokazalo da veći procenat starijih žena trpi neki oblik nasilja ukoliko ima tradicionalno mišljenje, ja sam tu da trpim i da ćutim a onda imamo i onaj model samožrtvovanja gde starije žene kažu – pa ja sam stara meni to ne treba. I to treba da menjamo taj mentalitet“, kaže Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

U Austriji, na primer, češće prijavljuju nasilnika i imaju besplatnu pravnu pomoć i brojne druge usluge podrške.

„Tokom pandemije nasilja nad ženama su intenzivirana, pokazuju izveštaji. To se naročito odnosi na starije žene. One su odsečene od spoljašnjeg sveta, vezane za svoje kuće i zavise od onih koji se staraju o njima“, rekao je Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji.

Povereniku za zaštitu ravnopravnosti stari u Srbiji žale se uglavnom zato što ne mogu da ostvare prava pred državanim organima, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

„Danas imamo mnogo bolji sistem zaštite, ali ono na čemu se nedovoljno radi je preventiva. I dalje se nastavlja sa posebnom vrstom stigmatizacije i nerazumevanja uloge najstarijih sugrađana koji se sve češće posmatraju kao poseban tetret za društvo“, kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Tokom dvogodišnjeg projekta Crveni krst Srbije edukovao je starije žene da prepoznaju nasilje, kako i kome da ga prijave. Obučeno je i 200 gerontodomaćica, koje svakodnevno ulaze u njihove domove.

Bonus video: Nasilje, zgražavanje i ništa 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar