Većina pacijenata u „Areni“ ima obostranu upalu pluća

Društvo 19. jul. 202009:00
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U privremenoj kovid bolnici “Beogradska arena” trenutno se nalazi 225 pacijenata koji uglavnom imaju obostranu upalu pluća, rekao je koordinator bolnice, pukovnik Veljko Milićević.

Arena, koja može da primi 500 pacijenata, do sada je primila 345 obolelih, a u ovom objektu se, prema rečima doktora Milićevića, nalaze lakši i srednje teški slučajevi i svi pacijenti su pokretni.

“Ovo je jedna drugačija priča od bolnice na Sajmu u kojoj leže pacijenti s lakšom kliničkom slikom. Radimo kao klasična bolnica, s vizitama, praćenjem zdravstvenog stanja pacijenata. Ceo tim iz Sajma premešten je ovde i radi kao kombinovana ekipa Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane sa ljudima iz Zavoda za železnicu i drugim zavodima. Stanje pacijenata se prati najmanje dva puta dnevno, a za one koji su iole teži, na sat ili dva”, rekao je za RTS Milićević, koji je bio koordinator bolnice i na Sajmu.

Oko 80 odsto pacijenata je, napominje, upućeno kućama na 14 dana izolacije, a dvadesetak odsto u druge kovid bolnice zbog pogoršanja stanja.

Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 85.

„Mi smo od RFZO dobili koncentratore kiseonika sa protokom od pet i osam litara. Međutim ovo je jedan veliki korak napred, pa će od utorka najverovatnije početi instaliranje sistema za snabdevanje kiseonikom, gde će svaki krevet imati priključak za kiseonik. Pretpostavljam da ćemo i nešto teže pacijente moći da zadržavamo duže i tako pomognemo sistemu za lečenje kovida-19“, naveo je Milićević.

Na Sajmu, dodaje, od 625 radnika niko se nije zarazio.

„Nastavljamo da primenjujemo sve mere zaštite i borimo se da se niko ne zarazi ovde. Zaštitne opreme imamo dovoljno,“ zaključio je pukpovnik Milićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar