Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Večeras nakon sumraka nastupa noć vrednija od 1.000 meseci po verovanju pripadnika Islamske veroispovesti, ova noć se nalazi u noći između 26. i 27. dana svetog meseca Ramazana.

Značaj noći Lejletul Kadr je višestruk, ali najistaknutiji je taj da je upravo u ovoj noći počela objava Kurana. Ovo je noć posebnog ibadeta (pohvale i veličanja Alaha), a kolika je njena stvarna vrednost dokazuje i sam Kuran koji u čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, Lejletur-kadr opisuje kao noc vrednija od hiljadu meseci.

Željni postizanja vrednosti ove noći, muslimani poslednjih deset dana meseca Ramazana provode u posebnoj molitvi i obeležavaju je učenjem Kurana, pomaganjem, razmišljanjem, molitvom i drugim korisnim poslovima. Lejletul-Kadr je noć smirenosti celog ljudskog bića. Muslimani veruju da je najbolje pripremati se danju, a zatim celu noć provesti u molitvi jer je celokupna noć, od akšama (sumraka) pa sve do svitanja, blagoslovena.

Veruje se da su dove koje se upućuju u ovoj noći primljene kod Alaha i da je bolje da se molitva obavlja u što većem džematu (grupi).

Poslednjih 10 godina na gradskom trgu u Novom Pazaru, tradicionalno obavlja molitva kojoj prisustvuje više hilljada vernika. Centralne gradske ulice su blokirane, na gradskom trgu i ulici pored nje, prostiru se tepisi kako bi tlo na kojem se molitva obavlja bilo čisto. Muškarci i žene su podeljeni platnom, a namaz (molitvu) uglavnom predvodi neko iz Islamske zajednice Sandžaka.

Ni Ove kao ni prethodne godine zbog pandemije korona virusa i vremenskih uslova neće biti organizovane molitve na trgu u Novom Pazaru ali će se za razliku od prethodne godine, ova noć u novopazarskim i sandžačkim džamijama ipak biti obeležena posebnom molitvom, kao i prigodnim verskim programima.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

BONUS VIDEO Mesec Ramazana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar