Večeras počinje mesec Ramazana

Društvo 12. apr. 202111:49
Podeli:
Sveti mesec Ramazan, Novi Pazar, džamija, molitva
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Večeras počinje sveti mesec za Muslimane celog sveta, mesec Ramazan. Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru, a sveti mesec za muslimane je jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige muslimana. U toku Ramazana muslimani širom sveta poste od sabaha(svitanja) do akšama (početka mraka). Osim hrane i pića, muslimani poste i od činjenja loših dela, trude se da ne lažu, da ne ogovaraju, da budu prikladno odeveni, da se čuvaju nemorala i sličnih iskušenja na koje ih šejtan ( đavo )  tera.

U Novom Pazaru, kulturnom, verskom, ekonomskom centru Sandžačke regije, Bošnjaci odnosno Muslimani čine 80 odsto populacije. Tokom Ramazana, duh islama se oseća na svakom ćošku i u svakoj ulici ovog grada. Život se totalno menja, kafići ne rade preko dana, kao i većina restorana. Izlasci počinju nako nastupanja iftara(večere koja označava kraj celodnevnog posta) a odlukom Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, ugostiteljima u Sandžaku dozvoljen je rad do 23:30 kako bi vernici koji poste mogli da u restoranima obave večeru na kraju posta.

Islamska Zajednica u Srbiji ove godine će na drugačiji način obeležiti Ramazan u odnosu na prethodne godine. Obzirom da epidemiloška situacija u Novom Pazaru ali i ostalim Sandžačkim gradovima još uvek nije zadovoljavajuća, Islamska zajednica je donela odluku u kojoj su moltve skraćene gotovo na minimum, donešena je odlika o obaveznom nošenju maski u džamijama, kao i nošenju sedžada ( ćilima na kojima se obavlja molitva ) Takođe odlikom ove zajednice, zabranjeno je organizovanje verskih predavanja, zajedničkih iftara, kao i dužih zadržavanja u džamijama.

Pripadnici Islamske veroipovesti, kažu da su srećni što imaju priliku da poste i dočekaju još jedan mesec Ramazan, raduje ih činjenica da ovog Ramazana neće biti policijskog časa kao prethodne godine, tako da će moći više da uživaju u blagodatima ovog svetog meseca.

Mesec ramazan nastupa večeras i trajaće do 13. maja kada nastupa jedan od najvećih islamskih praznika Ramazanski Bajram.

Komentari

Vaš komentar