Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Dva kompleta polovnih udžbenika za osnovnu školu, kod uličnih prodavaca platila sam 24.000 dinara, što je samo nekoliko hiljada manje nego da sam ih kupila u knjižari", revoltirano za Nova.rs priča Jelena P., majka dvoje osnovaca iz Kragujevca. Iskreno dodadaje i da se, kako kaže, ispostavilo da je naivno verovala da ‘‘ako je nešto polovno, da mu je i cena upola‘‘, pa se, navodi ona, neprijatno iznenadila već na prvom štandu sa polovnim užbenicima.

„Za dve knjige iz matematike, udžbenik i zbirku zadataka, tražili su mi 1.400 dinara. Na moje vidno čuđenje prodavac mi je odgovorio ‘to vam je cena za 8. razred, 700 dinara po komadu, a vidite i da su knjige k‘o nove‘. U knjižari bi me taj komplet koštao 1.760 dinara. Ne da nije upola cene, već polovna knjiga košta 80 odsto nove. Tako je bilo na svim štandovima‘‘, opisuje Jelena potragu za polovnim udžbenicima za svoje dvoje dece. Ova potraga košta je kao Svetog Petra kajgana.

Udžbenik iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prča i da taj zadatak nije bio nimalo lak, jer je škola u koju idu njena deca sklopila ugovor sa sedam različitih izdavača, te da su za gotovo svaki predmet deci potrebna po dva ili tri uzbenika.

‘‘Evo izbrojala sam sve knjige. Konkretno za osmi razred, za 13 predmeta, morala sam da obezbedim ukupno 21 knjigu, što zbirke zadataka, što radne sveske za jezike. Taj komplet, na ulici sam platila 14.000 dinara, a prema spisku koji smo dobili za naručivanje preko škole, sve košta 19.755 dinara. Uz to, još uvek nisam obezbedila dodatne materijale za tehničko obrazovanje, koji moraju da budu novi i koji u knjižari koštaju 1.390 dinara‘‘, priča ova majka.

Spisak kniga za 8. razred Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema njenim rečima, isti scenario prošla je i za udžbenike za šesti razred, s tim što dodaje da ulični prodavci cene formiraju prema razredu, pa su, kako kaže, knjige za šesti, po komadu koštale 400 i 500 dinara.

‘‘Udžbenik iz biologije je klasična pljačka roditelja‘‘

Naša sagovornica revoltirano ocenjuje da su ‘‘udžbenici i te kako unosan biznis‘‘, a za naš portal navodi da se od roditelja maksimalno izvlače pare ‘‘na sve načine‘‘.

Kao primer navodi užbenik iz biologije, koji je na spisku njene dece ‘‘najskuplja stavka‘‘.

Udžbenik iz biologije Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Biologija se prodaje kao komplet od dve knjige. Udžbenik je podeljen na ‘‘prvi deo‘‘ i na ‘‘drugi deo‘‘. To razdvajanje gradiva na dve knjige, a obe moramo da kupimo, je klasična pljačka roditelja. Valjda su to podelili prema polugodištima, pa da olakšaju deci da ne nose cele godine jednu debelu knjigu‘‘, sarkastična je bila naša sagovornica.

Dodaje da nova biologija košta 1.390 dinara, i navodi primer geografije i istorije, za koje, kako kaže, kao ni za bilogiju, nisu potrebne radne sveske niti zbirke zadataka.
Objašnjava da su ti predmeti, za razliku od biologije, ‘‘stali u jedan udžbenik‘‘, te da im je pojdinačna cena oko 900 dinara.

‘‘Nadala sam se da ću kupovinom polovnih udžbenika uštedeti, a ispalo je da sam knjige platila približno kao da sam kupovala nove. Jedina uteha u svemu mi je što su na berzi polovnih knjiga, bili udžbenici od generacija koje su zbog pandemije imale onlajn nastavu, pa su knjige dobro očuvane. Sa ovim iskustvom, već sada ću početi da razmišljam o nabavci udžbenika za sledeću godinu‘‘, zaključila je Jelena P.

Polovne knjige od 300 do 1.000 dinara

Posle razgovora sa majkom dvoje osnovaca i naš portal se zaputio na berzu polovnih udžbenika. Na uličnim tezgama uredno su spakovane knjige po razredima, predmetima i izdavačima, a cene se kreću od 300, pa do preko 1.000 dinara, koliko uglavnom koštaju udžbenici za srednje stručne škole i giimnazije.

Polovne knjige na ulici Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na svako naše ‘‘dobar dan‘‘, prodavci imaju spremno pitanje – ‘‘koja škola, koji razred?‘‘ i odmah iskusno nude da ‘‘za čas sastave ceo komplet‘‘.

Na našu konstataciju da su im cene skoro kao u knjižari, dobili smo odgovor da ‘‘moraju nešto i da zarade‘‘ i objašnjavaju da na cenu pojedinačne knjige utiče očuvanost, kao i godina izdanja.

Polovne knjige na ulici Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Kada otkupljujemo stare knjige od roditelja, oni nam ih nude upola cene, a posle na to i mi moramo nešto da dodamo, kako bismo imali računicu‘‘, rekla je jedna prodavačica i dodala da u ponudi imaju i ‘‘potpuno očuvane knjige u celofanu‘‘.

Navodi i da ‘‘raskupusane‘‘ mogu da se nađu po ceni od 300 dinara, ali da roditelji radije biraju novije, koje su i skuplje.

Na drugoj tezgi saznajemo i da se bliži kraj bazara polovnih knjiga, te da su sada malo spustili cene u odnosu na dane pred sam početak školske godine.

Kažu nam i da na berzi polovnih knjiga važi trgovačko pravilo ‘‘da svaka roba ima svog kupca‘‘, pa pored očuvanih i manje očvanih knjiga, imaju i fotokopije udžbenika.

Fotokopirani udžbenici Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Cena fotokopiranog udžbenika je oko 300 dinara, a napominju da su najtraženiji strani jezici, kao i knjige za stručne predmete, koji su, kako kažu ujedno i najskuplji i do kojih se teže dolazi na tržištu polovnih udžbenika.

Bonus video: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje – Više im stalo do ugleda, nego do devojčica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar