Foto: Tanjug/TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Vatreno oko" naziv je nove Nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa koju je Srbija dobila kao donaciju Kine u borbi protiv koronavirusa. Jedna laboratorija upravo je otvorena u Beogradu, pri Kliničkom centru Srbije, a druga bi uskoro trebalo da zaživi u Nišu. U prvoj će se testirati 2.000 uzoraka dnevno, a u drugoj 1.000. Nijedan od ovih podataka, međutim, nema veze sa nazivom laboratorije, koji je istovetan onom u - Kini.

Naziv “Vatreno oko” potiče iz kineske bajke, odnosno mita, otkrio je prilikom otvaranja laboratorije predstavnik pekinškog Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo BGI.

„Vatreno oko može da vidi svakog duha, svakog đavola. To znači da se i mi nadamo da ćemo ovim vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja – koronavirus“, istakao je predstavnik BGI, Terens Sjong.

Laboratorija pod istim imenom otvorena je prvobitno u kineskom epicentru koronavirusa – Vuhanu, odakle se pandemija proširila na ceo svet.

Dok je u Beogradu „Vatreno oko“ izgrađeno na površini od 750 kvadrata, istoimena laboratorija u Kini prostire se na čak 2.000 kvadratnih metara. Srpska laboratorija tokom 24 sata moći će da testira 2.000 uzoraka, i još 1.000 kada zaživi i ona u Nišu. Kineska, istovremeno, dnevno može da obradi čak 10.000 uzoraka.

„Broj dnevnih testova određuje određeni modularni aparat za ekstrakciju i PCR mašina, koja dnevno radi 1.000 testova. U Beogradu smo dobili dve takve aparature, a Niš će imati jednu“, kažu za Nova.rs iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter