Studentima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prave muke zadaje predmet Osnovi elektrotehnike. Upravo su ovaj ispit najviše pominjali tokom naše posete ovoj obraznoj instituciji u centru Beograda. U izjavi za Nova.rs, student koji je danas uspešan u IT industriji otkriva kako je uspeo da položi ovaj OET.

Studenti polako privode kraju pripreme za letnje ispitne rokove. Predavanja na fakultetu su mahom gotova, a polažu se i poslednji kolokvijumi.

Nakon posete studentima Pravnog fakulteta, naši reporteri uputili su se do čuvenog Elektrotehničkog fakulteta na samom Bulevaru kralja Aleksandra u centru grada.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako ovu zgradu studenti ETF-a dele sa kolegama sa građevine i arhitekture, na samom platou ispred fakulteta ubedljivo je najviše budućih inženjera elektrotehnike.

Osnovi elektrotehnike – kamen spoticanja

Gotovo svi sa kojima smo razgovarali, jedan predmet navodili su kao najteži – Osnovi elektrotehnike.

Na samom ulazu u fakultet sreli smo Vasilija, on je ovaj ispit položio iz 18. puta. Priznaje da mu nije bilo lako.

„Polagao sam 18 puta. Samo da krene odmah da sprema. Da se ne zeza ko ja. Ja sam se zezao tri godine“, iskren je Vasilije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Još jednom od studenata ETF-a sa kojima smo razgovoarali najteži predmet bio je Osnovi elektrotehnike.

„Položio sam iz prvog puta sa ocenom osam. Savet je prost – da se redovno uči“, kaže on.

Ovaj predmet najteži je i za Luku, koji kaže da ga još nije položio i da je potrebno puno truda.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Drugi put sam polagao skoro i pao sam. Bože zdravlja trebalo bi sad u julu da to položim“, rekao je on. Dodaje da je neophodno minumum dve, tri nedelje priprema jer je ispit  vrlo obiman i da može da se padne na sitnicama.

Šta kažu stari studenti?

Aleksa Mitrović koji je još pre dve godine diplomirao na ETF-u, danas je veoma uspešan u IT industriji. Ipak, Osnova elektrotehnike zaista se seća kao najtežeg predmeta.

„Spoj teške teorije, koja se mora učiti iz knjiga i da se uz to prate i redovno predavanja. Materija mora da se razume, jer se često na pitalicama traži izvođenje formula, i primena teorije generalno. Zadaci nose veliki udeo u poenima na kolokvijumu i ispitu, i to su često zadaci koji nisu ranije viđeni“, navodi naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da i OET1 i 2 imaju svoje knjige i zbirke, koje za uspešno polaganje studenti moraju preći „uzduž i popreko“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To često i nije dovoljno, pa uz par stotina zadataka iz zbirke treba proći i prethodne rokove, unazad par godina. Da bi se uspešno položio predmet treba imati i dobar kolokvijum, koji nosi 30 poena. Na ispitu dolazi gradivo od cele godine, ne samo posle kolokvijuma. Nakon pismenog ispita dolazi i usmeni ispit, gde nakon uspešnog položenog pismenog ispita studenti kod profesora polažu i usmeni ispit, koji se sastoji iz par pitalica koji proveravaju ponovo teorijsko znanje iz predmeta“, kaže Aleksa za Nova.rs

U moru studenata koji su nam govorili o Osnovama elektrotehnike, naišli smo na nekoliko njih koji su pomenuli drugi predmet, reč je o Elektroenergetskim sistemima.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare