oporavljeni od korone
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vanredne situacije koje su zbog pandemije koronavirusa uvedene na teritoriji Bor i Sremska Mitrovica danas su ukinute zbog poboljšanja epidemiološke situacije. Na snazi ostaju preporuke republičkog Kriznog štaba.

Kako je objavljeno na sajtu grada Bora, odluka o ukidanju vanredne situacije doneta je na osnovu predloga Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milkić izjavio je da je epidemiološka situacija na teritoriji grada dosta povoljnija nego na početku uvodenja vanredne situacije.

„Iz tih razloga, a na osnovu predloga Stručno-operativnog tima, gradski Štab doneo je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada. Mi u Boru na današnji dan imamo 20 osoba koje su pozitivne na virus, sa blagom kliničkom slikom, što govori o tome su Borani ovog puta pokazali odgovornost u poštovanju mera“, rekao je Milkić.

Kako bi se zadržao trend smanjenja broja obolelih, Štab za vanredne situacije grada Bora izdao je preporuke identične republičkim, kojima se preporučuje građanima da i dalje nose maske u zatvorenim prostorima i da poštuju fizičku distancu.

Na Grudnom odeljenju gradske Opšte bolnice trenutno se nalazi 15 pacijenata, od kojih je dvoje pozitivno, dok se za tri pacijenta čekaju rezultati testiranja.

Direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović kaže da s obzirom na smanjen broj novootkrivenih slučajeva virusa, kao i na broj pacijenata koji se nalaze na Grudnom odeljenju, zadovoljni su trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu.

„Iako mere sada nisu obavezujuće, ponovo ću apelovati na građane da se pridržavaju preporučenih mera jer su se dosad pokazale kao efektne“, rekao je Joksimovic.

Od početka pandemije, u Boru je zabeležen ukupno 271 slučaj virusa, 244 osobe su se oporavile, dok je, nažalost, sedam osoba preminulo od posledica virusa.

Ukinuta vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici

Na današnjem zasedanju Štaba za vanredne situacije Sremska Mitrovica doneta je odluka o ukidanju vanredne situacije na području grada. Zbog sve manjeg broja aktivnih slučajeva na virus Covid 19, stekli su se svi uslovi za ovu odluku, prenela je Sremska televizija.

Ukupan broj pacijenata u Kovid centru u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrvovici je 29 od kojih je 25 pozitivno, 8 na respiratorima, a od poslednjeg izveštaja jedno lice je preminulo.

Ukupan broj aktivnih slučajeva na virus Covid 19 je 61, a Kovid ambulanta beleži znatno smanjen broj pregledanih pacijenata.

Ukidanje vanredne situacije je dovelo do ukidanja nekih mera zabrane, ali su i dalje na snazi ostale mere koje je propisao Republički Krizni štab a to je socijalna distanca, ograničen broj okupljenih građana i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Vanredna situacija je 14. avgusta ukinuta i u opštini Batočina.

Vanredna situacija zbog novog talasa zaraženih od koronavirusa krajem jula proglašena je u više od 30 gradova i opština u Srbiji.

Izvor: Tanjug i Sremska televizija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar