Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zbog nestabilne epidemijske situacije i utrostručenog broja pregleda u poslednjih nekoliko dana, na teritoriji Opštine Bajina Bašta uvedena je vanredna situacija. Vanredno i u Lučanima, Leskovcu i Ivanjici.

Zbog povećanog broja pregleda i svakodnevnog porasta broja pozitivnih na kovid-19, stacionar u Domu zdravlja od juče je pretvoren u privremenu kovid bolnicu, gde je do podneva smešteno šestoro kovid pacijenata, izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja dr Dušica Jovanović.

„Prostor ginekologije pretvoren je u ambulantu gde će se obavljati PCR testiranje, antigenska testiranja građana, a sama ginekologija je premeštena u prostorije fizikalne medicine“, izjavila je dr Jovanović.

Ona je istakla da se broj pozitivnih na koronavirus na dnevnom nivou kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih, a to je kako je rekla, najveći broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

Prema njenim rečima, samo u u proteklih sedam dana, od 23. do 30. novembra, u kovid ambulanti obavljeno je 728 pregleda, od kojih je 416 prvih pregleda, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Jovanović dodaje da je razlog za pogoršanje epidemiološke situacije neodgovorno ponašanje i nepridržavanje mera, na prvom mestu kontakata.

„Ljudi se okupljaju kako na slavama tako i na nekim drugim mestima iz nekih drugih razloga, nepoštujući fizičku distancu. U kojoj meri ćemo mi kao zdravstveni radnici to izdržati, vreme će pokazati“, ističe Jovanović.

Trenutno se u izolaciji nalazi 208 osoba koji su ili pozitivni na kovid ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije.

Na bolničkom lečenju u Užicu trenutno je 10 pacijenata.

Dodatni problem, kako je rekla dr Jovanović, predstavlja obolelo medicinsko osoblje, kao i troje medicinskih radnika poslatih na ispomoć u kovid bolnicu u Užice.

Trenutno je sedam medicinskih radnika pozitivno na virus korona, od kojih je jedan lekar.

Vanredno i u Lučanima

U Opštini Lučani proglašena je vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja koronavirusa.

U okviru vanredne situacije opštinska preduzeća su u obavezi da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova, a inspekcijske službe da vrše pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera.

Zabranjeno je okupljanje građana u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjuje se i organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih manifestacija.

Vanredna situacija uvedena u Leskovcu, dnevno po 300 pregleda

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemiološke situacije proglasio je vanrednu situaciju.

Protekle sedmice, u Leskovcu je registrovano dvostruko više obolelih nego sedmicu ranije, povećao se i broj pacijenata u kovid ambulantama, a dnevno se pregleda oko 300 ljudi, javila je Radio televizija Srbije.

Za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice. Naložene su rigorozne kontrole i pojačana dezinfekcija.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zarazne bolesti kovid 19, proglašena je vanredna situacija i na celoj teritoriji opštine Ivanjica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar