Foto: Ministarstvo odbrane

Štab za vanredne situacije u Valjevu trebalo bi sutra da imenuje novog šefa stručno-operativnog tima koji prati i analizira epidemiološku situaciju, nakon što je direktorka lokalnog Zavoda za javno zdravlje odbila da se vrati na tu funkciju.

Epidemiolog i direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjeva Marija Gavrilović je, naime, bila na čelu Stručno-operativnog tima, ali je otišla u izolaciju zbog sumnje na zarazu korona virusom, a u međuvremenu na to mesto je imenovana direktorka Doma zdravlja Branka Antić.

Gavrilović, koja je izašla iz izolacije, za Tanjug kaže da će sutra prisustvovati sednici Štaba za vanredne situacije i učestvovati u stručnom radu u vezi sa rešavanjem epidemiloške sitaucije, ali da je odbila da bude na čelu SOT jer, kako kaže, želi da se bavi samo stručnim radom, kao do sada, i ne želi da bude odgovorna za nešto u šta nema pravi uvid.

Tako je, na primer, navela da nije imala uvid u to da je u jednoj raspodeli Dom zdravlja dobio 10.000 maski, a Zavoz za javno zdravlje u Valjevu 550 maski, ni u angažovanje privatnih firmi za dezinfekciju grada, a ni u donaciju Udruženja privrednika Valjeva u iznosu oko 10 miliona dinara za pomoć zdravstvenim ustanovama.

Kako kaže, pošto ingerencije Stručno-operativnog tima, koji imenuje Štab za vanredne situacije, dosežu do raspodele donacija i sredstava, u tome, kako navodi, ne želi da učestvuje, jer u to nema uvid.

„Verovatno će Štab za vanredne situacije postaviti nekog drugog na čelo Stručno-operativnog tima. Bitno je da se samo bavimo stručnim radom. Sve ostalo ne mora da bude nadležnost epidemiologa, niti epidemiolog treba da bude neko ko će da opredeljuje sredstva. Ne želim nikome da budem pokriće, jer u raspodelu donacija i sredstava nemam uvid, a treba da budem odgovorna“, kaže Gavrilović.

Ispričala je da Zavod i ona lično nisu prekidali rad ni tokom izolacije.

„Čak i kad smo bili u izolaciji svakodnevno smo i redovno slali izveštaje i Stručnom timu i Štabu za vanredne situacije i nadležnim ministarstvima. Naš rad je bio kontinuiran, sastojao se samo u rešavanju epidemiološke situacije“, rekla je Gavrilović.

Navela je da sa direktorkom Doma zdravlja Brankom Antić odlično sarađuje po pitanju struke.

Antić, koja je bila na čelu SOT, kaže da je nju na to mesto postavio šef Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović da menja direktorku Zavoda za javno zdravlje od 23. marta do njenog povratka iz izolacije.

Tvrdi da nije bilo nikakve smene na čcelu Stručcno-operativnog tima i navodi da se obratila gradonačelniku i pitala ga da li će se Gavrilović vratiti na čelo tima, kao epidemiolog.

„Ne vidim razlog da se oko toga pravi bilo kakav problem. Važno je da sve funkcioniše. Sutra ćemo se dogovoriti ko će biti koordinator Stručno-operativnog tima, ako uopšte mora da postoji koordinator“, rekla je Antić za Tanjug.

Gvozdenović za Tanjug kaže da dobro sarađuje sa svim direktorima zdravstvenih ustanova u tom gradu i da će sutra biti reči o izboru šefa Stručno-operativnog tima.

„Sve zdravstvene ustanove u Valjevu i Štab obavljaju svoj posao vrlo dobro, a ko je na čelu Stručno-operativnog tima dogovoriću se sutra sa mojim zamenikom, koji je takođe lekar, i to specijalista interne medicine“, rekao je Gvozdenović za Tanjug.

Gvozdenović, koji je ginekolog, kaže da je direktorka Zavoda za javno zdravlje u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

„Nikakve ingerencije nema Štab. Ona odgovara Ministarstvu zdravlja. Bitno je da mene kao šefa Štaba izveštava svakog jutra o situaciji“, kaže Gvozdenović.

Važno je, navodi, da Zavod za javno zdravlje u Valjevu, Dom zdravlja i bolnica rade svoj posao i da se to vidi po tome što se u Valjevu situacija smirila, s obzirom na to da je do pre 20 dana bio visok procenat zaraženih iz Valjeva, a sada je znatno smanjen.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram