Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Proteklih dana sve glasnije se priča o početku škoslke godine. Još uvek niko ne zna kako će taj početak izgledati, ali iz dana u dan stižu vapaji da se vakcinišu đaci stariji od 12 godina. Takvi apeli, možda imaju smisla, ali poprilično padaju u vodu kada se u obzir uzme činjenica da nije dovoljno vakcinisanih među roditeljima istih tih đaka, kao ni među njihovim nastavnicima.

Zbunjujuće poruke, koje su stizale iz kriznog štaba a zatim i dopis koji je ministar prosvete prosledio školama. Sve to podiglo je tenziju među roditeljima.

Na adrese direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji stigao je dopis ministra prosvete Branka Ružića, a u kojem se navodi zaključak Kriznog štaba da škole snažno preporuče da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv bolesti COVID-19.

U dopisu se navodi se da je Krizni štab doneo zaključak u kom se školama snažno preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv korone, u skladu sa aktuelnim Stručno-metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv koronavirusa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Preporučujemo i svim onima koji to do sada nisu uradili, da se vakcinišu u narednom periodu, jer time daju doprinos kako ličnoj sigurnosti i zaštiti od epidemije, tako i zaštiti svih ostalih učesnika u obrazovno-vaspitnom radu“, navelo je Ministarstvo prosvete.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U dopisu se ovo ministarstvo zahvaljuje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja koji su uvažili preporuke nadležnih da se vakcinišu i na taj način dali svoj, kako se navodi, doprinos stvaranju bezbednih uslova za normalizaciju obrazovno-vaspitnog rada u školama najviše zavisi od aktuelne epidemiološke situacije, jer je bezbednost i zaštita zdravlja učenika i zaposlenih jedan od ključnih prioriteta“, navodi se u dopisu.

Istini za volju, isti taj ministar Ružić uputio je apel i prosveetarima. On je nedavno saopštio da je u Srbiji vakcinisano oko 50 posto prosvetnih radnika. Ujedno, ministar je pozvao one koji se još uvek nisu vakcinisali da to učine i tako doprinesu tome da školska godine počne u učionicama, a ne u sobama.

„Prosvetni radnici su shvatili koliki je značaj vakcinacije za zaustavljanje korona virusa i povratak uobičajenom načinu života i navikama. Iako procenat vakcinisanih prosvetnih radnika iznosi oko 50 odsto, posebno moram da pohvalim zaposlene u visokom obrazovanju, ali i da pozovem i ostale iz sistema obrazovanja da se vakcinišu, jer nam je to poslednja šansa da pobedimo ovaj virus i da se od 1. septembra nađemo u školskim klupama, što smatram najboljim i za dečiju socijalizaciju i njihovo obrazovanje“, poručio je ministar Ružić.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, svesna je da smo daleko od kolektivnog imuniteta, pa i ona apeluje na svoje kolege da se vakcinišu.

“Mislim da vakcinacija treba da se nastavi. Sada su odmori, prosvetari su bili toliko umorni od svega, ali nadam se da će se odazvati vakcinaciji. Ja ne vidim drugi način da koliko-toliko započenemo jednu mirniju školsku godinu. Mirna biti neće, ali da bude barem mirnija”, kaže Janković za Novu.

Kada je reč o vakcinaciji dece, ona to prepušta roditeljima.

“Govorimo o deci starijoj od 12 godina. Batut je izneo podatak o 4.000 vakcinisane dece, u odnosu na 850.000 đaka, jasno je koliko je to mali procenat. Ne vidim da mi kao Sindikat treba da pričamo roditeljima šta treba da rade, svaki roditelj vodi račiuna, raspituje se I ima neki plan”, kaže Janković.

Nedavno je buru podigla izjava člana Kriznog štaba, epidemiologa, Predraga Kona koji je rekao da je jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina – oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

„Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih“, kazao je Kon, a preneli su mediji.

Brojni negativni komentari na društvenim mrežama, uz podsećanje da vakcinacija nije obavezna, očigledno su naterali Krizni štab da malo spusti loptu i utiša ton, pa se čula i izjava potpuno drugačijeg konteksta.

“Ne možemo pritiskati đake starije od 12 godina da se vakcinišu, a da pritom nema ni približno onome što bismo želeli kod njihovih roditelja ili prosvetnih radnika”, rekao je epidemiolig i Konov kolega iz Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare