Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović uputio se u susednu Hrvatsku kako bi primio novu dvovalentnu vakcinu koja štiti od najnovijih sojeva korona virusa. Građanima Slovenije i Hrvatske dostupna je od septembra, dok još uvek nije poznato zašto je nema u našoj zemlji i da li će je uopšte biti.

Iako je na početku pandemije Srbija među prvima imala široku ponudu vakcina, sad to nije slučaj.

U Hrvatskoj ne vlada veliko interesovanje za vakcinacijom pomenutim dvovalentnim cepivom, pa su vrata punktova širom otvorena i za strance.

„Ja sam se vakcinisao u Slavonskom Brodu. Uslov je bio da sam vakcinisan s dva Fajzera ili dve evropske vakcine“, kaže Radovanović.

Naš sagovornik dodaje i da je procedura veoma brza, a medicinsko osoblje veoma profesionalno.

PROČITAJTE JOŠ

„Važno je naglasati da je neophodno proveriti radno vreme vakcinalnih punktova, kao i zakazati svoj termin. Što se tiče same vakcine, osetio sam mali bol na mestu uboda“, kaže Radovanović.

Zoran Radovanović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Iako nema preciznih podataka da li je i koliko interesovanje naših građana za vakcinalnim turizmom, Radovanović veruje da ima ljudi koji će ići u Hrvatsku.

Na pitanje zašto te vakcine nema u Srbiji, Radovanović navodi da to zna samo jedan čovek – Aleksandar Vučić.

„Ovde još uvek samo jedan čovek zna da li ćemo imati tu vakcinu. Mada, možda ne zna ni on već će mu to pokazati ispitivanje javnog mnjenja kad dođe trenutak. Da ne bih živeo u toj neizvesnosti tamo ima, ovde će možda biti, hajde da idem na sigurno“, objasnio je Radovanović zašto se vakcinisao.

Građani Republike Srbije imaju mogućnost da se protiv bolesti COVID-19 vakcinišu vakcinama četiri različita proizvođača. Vakcine protiv COVID-19, za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet i izdala dozvolu za upotrebu leka, su:

Pfizer-BioNTek
Sputnjik V (Gamaleja istraživački centar)
Sinopharm
Oxford/AstraZeneca.

BONUS VIDEO: Zoran Radovanović Stvarni broj zaraženih koronom bliži 30 hiljada u odnosu na objavljeni broj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar