Podeli
Marija Ratković / Foto: Darko Pavlović/Promo

Srbija obeležava Međunarodni dan borbe protiv humanog papiloma virusa (HPV) kao peta zemlja u Evropi po oboljevanju i smrtnosti od raka grlića materice, ali ovaj podatak nije dovoljan da vakcina protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika te bolesti, bude svima dostupna i besplatna.

Ministarstvo zdravlja preporučuje vakcinu protiv HPV, ali je nije stavilo na listu koja bi je učinila pristupačnijom, pa sada treba da se izdvoji oko 400 evra za tri preporučene doze.

Marija Ratković, koja se pre tri godine suočila sa kancerom i radikalnom histerektomijom kojom su joj uklonjeni materica i jajovod, naglašava za Nova.rs da je “nedopustivo da kod nas žene umiru od bolesti koja će uskoro biti iskorenjena u mnogim zemljama”.

Pošto je radila u medijima, Marija je svoje znanje i medijsko prisustvo iskoristila da se uključi u borbu za zaštitu zdravlja i prevenciju.

“Suočila sam se sa činjenicom da se o ovom tipu oboljenja zna malo, da se sve u vezi sa seksualno prenosivim infekcijama skriva i da je reproduktivno zdravlje u potpunosti palo na teret žena”, objašnjava Marija i dodaje da muškarci retko idu na preglede kod urologa.

Lekari, prema njenim rečima, nisu dovoljno informisani o najnovijim naučnim dostignućima i retko preporučuju vakcinaciju.

“Otkrila sam i da mi već tri godine formalno lažemo u međunarodnim izveštajima Indeksa zadovoljstva korisnika zdravstvenim sistemom (ECHI index), gde piše da imamo besplatnu i dostupnu zaštitu HPV vakcinom još od 2016. godine – što apsolutno nije tačno”, tvrdi Marija.

Šabac finansira vakcinu pre države

Grad Šabac je 4. marta saopštio da će finansirati nabavku vakcina protiv HPV, a finansiranje iz gradskog budžeta trajaće sve dok sredstva ne budu obezbeđena iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Ratković, koja je i pomoćnica gradonačelnika Šapca, kaže za Nova.rs da ovaj potez daje šansu da budemo brži od bolesti, “za najmanje 6.790 dece uzrasta od 9 do 14 godina, koliko ih ima na teritoriji Šapca”.

Aleksandra Nenadović rešila je da svoju sedamnaestogodišnju ćerku zaštiti i vakciniše protiv HPV. Za vakcinaciju u jednoj privatnoj klinici izdvojila je gotovo 50.000 dinara. Svesna je da mnogi roditelji ne mogu to da priušte, koliko god želeli.

“Poruka je – ako nemate novca da vakcinišete svoju žensku decu, neka umru. Ja sam uspela da platim i da omogućim svojoj ćerki tu vrstu sigurnosti, a šta da rade oni koji to ne mogu”, pita se Nenadović i apeluje na to da vakcina bude besplatna i svima dostupna.

Vakcinacija i za dečake i za devojčice

Vakcinu bi, kako navode u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, trebalo da prime deca od navršenih devet godina, a najbolje je pre stupanja u seksualne odnose, odnosno sa 11 ili 12 godina. Vakcine primaju žene do 26. godine i muškarci do 21. godine.

“Imunizacija protiv HPV je potrebna zbog toga što je taj virus uzročnik gotovo svih slučajeva karcinoma grlića materice i još nekoliko oblika raka, koji pogađaju osobe oba pola”, objašnjava za Nova.rs imunolog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković.

On dodaje da se vakcinacija protiv HPV preporučuje kako devojčicama, tako i dečacima – iz dva razloga.

hpv vakcine
Srđa Janković / Foto: Screenshot N1

Prvo, kako navodi, HPV i kod osoba muškog pola, iako nešto ređe, može da izazove karcinome penisa, a drugo, vakcinisani muškarac neće preneti HPV svojim partnerkama, čime se smanjuje prenošenje u populaciji i opšti rizik od obolevanja.

“U zemljama gde je uvedena, vakcinacija protiv HPV je, u sprezi sa ostalim preventivnim merama kao što je redovni ginekološki pregled, već dovela do drastičnog smanjenja broja prekanceroznih lezija grlića materice, a time i do smanjenja rizika nastanka karcinoma”, navodi Janković.

Ministarstvo zdravlja: Vakcina će biti obavezna, kad-tad

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić kaže za portal Nova.rs, da se, u dogovoru sa stručnjacima, radi na tome da HPV vakcina u Srbiji postane obavezna.

“S obzirom na porast incidence karcinoma grlića materice, svi pokazatelji idu u pravcu da će to, pre ili kasnije, ali sigurno, ući u kalendar obavezne vakcinacije”, naveo je Vekić.

On je precizirao da se do kraja godine očekuje jasan stav stručnih komisija po tom pitanju.

Sa druge strane, epidemiolog Predrag Kon naglašava da se svi slažu da bi vakcina trebalo da bude dostupnija, ali to nikako da se dogodi.

“Struka se slaže da je ova vakcina potrebna, slaže se i Ministarstvo zdravlja. O tome pričamo već 10 godina, ali se u praksi ništa ne menja”, objašnjava Kon.

Damjanović: Problem i tabuizirana seksualnost
Kaja Damnjanović iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu ističe za Nova.rs da su roditelji izloženi ogromnoj količini neistinitih tvrdnji u vezi sa vakcinama.

Ona tvrdi da je HPV vakcina pod posebnom lupom, jer je tu uključeno i polje seksualnosti koje je u Srbiji još uvek tabuizirano.

“Ovo je odličan primer sistema u malom, kako zbuniti ljude: preporuči im nešto što nema šanse da priušte i nemoj da im objasniš o čemu se radi. Kada je scena postavljena ovako kako je kod nas sada, lako je zauzimaju veliki protivnici toga ‘da mi naše čiste devojčice vakcinišemo da bi mogle da imaju seks’, na šta se u suštini svode protivljenja ovoj vakcini, samo, naravno, mnogo vulgarnije i napadnije stilizovano”, objašnjava Damjanović.

On veruje da bi vakcinacija protiv HPV bila učestalija i dostupnija, ako bi se kroz osiguranje otpisao barem deo troškova.

“Nekim ljudima bi značilo i 20 odsto”, smatra Kon i objašnjava da je prepreka Zakon o zdravstvenom osiguranju koji prepoznaje samo obavezne, ali ne i preporučene vakcine.

Kon ističe i da je neophodna edukacija, kako bi se suzbio otpor koji prema HPV vakcini postoji i kod stručnjaka, pre svega ginekologa.

“Iz neznanja i skepse, oni se ustručavaju da vakcinu preporuče”, primećuje Kon i ističe da je potrebna stalna kampanja i pritisak javnosti.

Preporučuje da se u javnosti više priča o tome koliko je vakcina koristi donela u Australiji ili, na primer, Finskoj.

Sumorna statistika
Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije su iz 2016. gоdinе, kada je rеgistrоvаnо 1239 nоvооbоlеlih žеnа svih uzrаstа оd rаkа grlićа mаtеricе, а tоkоm istе gоdinе 453 žеnе su preminule od te vrstе rаkа.

Kаdа је rеč о оbоlеvаnju оd rаkа grlićа mаtеricе, Srbiја sе nаlаzi nа pеtоm mеstu u Еvrоpi, pоslе Letоniје, Bоsnе i Hеrcеgоvinе, Еstоniје i Mоldаviје.

Tаkоđе, nаšа zеmljа sе i pо umirаnju оd оvе vrstе rаkа kоd žеnа nаlаzi nа pеtоm mеstu u Еvrоpi, pоslе Rumuniје, Mоldаviје, Bugаrskе i Litvаniје.

Da vakcinacija protiv HPV još nije popularna u Srbiji, što zbog para, što zbog skepse i neinformisanosti, svedoči i obilazak tri apoteke u centru Beograda, u kojima su jednoglasno potvrdili da gotovo i da nema onih koji se za njih raspituju, a kamoli kupuju.

“Niko nam nikada nije tražio, pa nemamo nikakve potrebe ni da je naručimo”, odgovorili su u jednoj apoteci.

Iz Instituta Batut poručuju da je važno naglasiti da vakcinacija ne predstavlja zamenu za skrining program na rak grlića materice, koji kao mera sekundarne prevencije treba i dalje da se nesmetano odvija.

“Imunizаciја nе isključuје pоtrеbu zа оbаvljаnjеm prеvеntivnih prеglеdа. Vаžnо је znаti dа sе skоrо svаki slučај rаkа grlićа mаtеricе mоžе sprеčiti. Skrining prоgrаmi mоgu dа sprеčе i dо 80 odsto slučајеvа rаkа grlićа mаtеricе”, navodi v.d. direktorka Instituta Verica Jovanović.