Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na pijacama i u radnjama ovih dana kreću gužve zbog proslave Svetog Nikole, najčešće krsne slave u Srbiji, a razlike u zaradama koje postoje između severa i juga ovih dana najbolje se vide na pijacama u Nišu i Beogradu.

Namirnice bez kojih se ne može zamisliti priprema posne slave poput oraha, pasulja i kupusa, osetno su jeftinije na niškim pijacama, tako da ukoliko imate rođake ili prijatelje u tom gradu koji ovih dana dolaze u Beograd, ne oklevajte da ih zamolite da vam kupe i donesu pomenute proizvode jer ćete značajno uštedeti.

Kilogram očišćenih oraha na pijaci kod Tvrđave, najvećoj pijaci u Nišu košta od 500 do 800 dinara, dok je u Beogradu cena oraha od 800 do 1.300 dinara. Pasulj možete da kupite već za 250 dinara, ali je mnogo veća ponuda tog povrća za 300 do 360 dinara. Na pijacama u Beogradu pasulj međutim, košta od 350 do čak 800 dinara. Kilogram kupusa na najvećoj niškoj pijaci prodaje se za 40 do 50 dinara, a u Beogradu za 50 do 100 dinara.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Značajno su u Nišu jeftiniji krompir, zelena salata i rotkvice. Krompir košta od 70 do 90 dinara, a u Beogradu uglavnom 100 do 150 dinara. Za dve zelene salate pijačni prodavci na niškoj pijaci traže 50 dinara, a u Beogradu samo jedna košta od 80 do 120 dinara.

Najskuplji proizvod na pijacama u Nišu ovih dana je bob koji košta 500 dinara, a proizvođači kažu da je to zbog slabog ovogodišnjeg roda.

Slaviša Milovanović, poljoprivrednik iz Donje Trnave kraj Niša rekao je za Novu.rs da je još pre tri dana prodao sav ovogodišnji rod boba, pa je na pijacu izneo bob iz 2021. godine i 2020. godine.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Tražnja je velika, jer kako će posna slava bez pihtija od boba, a gotovo da ga i nema na tezgama. Ovogodišnji rod sam prodao za 500 dinara za kilogram, prošlogodišnji prodajem za 400, a ovaj iz 2020 godine prodavao sam najpre za 250 dinara, pa sam mu spustio cenu jer hoću da što pre prodam i da idem kući. Odličan je bob, ništa mu ne fali što je od prošle i pretprošle godine. Potrebno je samo malo duže da odstoji u vodi da bi se očistio. Danas ga potopite, a sutra ljuštite“, rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, sa 60 ari koliko je ove godine zasadio bobom bio najveći proizvođač tog povrća u svom selu. Ni on, rekao je, ove godine nije mogao da navodnjava bob, jer su mu lopovi ukrali sa njive sva creva za navodnjavanje.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na pijacama u Nišu ovih dana odlična je ponuda i zimnice. Kilogram kiselog kupusa prodaje se za 150 dinara, mleveni paradajz u flašama od jedan litar je 250 dinara, a kisele ljute papričice u flašama 300 dinara.

Kupci u Nišu potvrđuju tvrdnje prodavaca da proizvodi na pijaci nisu mnogo skuplji u odnosu na prošlu zimu, ali da im sada za nabavku povrća i voća preostaje mnogo manje para, jer su, kako kažu „poludele“ cene namirnica u dragstorima, kao i računi za komunalije, dok su plate ostale iste.

Prema zvaničnoj statistici prosečna zarada bez poreza i doprinosa na području Nišavskog okruga iznosila je u septembru 68.665 dinara, s tim što prosek popravljaju grad Niš i niška gradska opština Medijana. Prosečna plata žitelja grada Niša je 72.041 dinar, a stanovnika gradske opštine Medijane 81.746 dinara. U opštinama van Niša, Svrljigu, Ražnju, Doljevcu, Gadžinom Hanu i Aleksincu prosečne zarade kreću se od 52.520 dinara, koliko su zarađivali Svrljižani, do 59.840 dinara u Aleksincu.

Na području grada Beograda prosečne septembarske neto plate bile su 94.938 dinara što je za 26.273 dinara više nego na području Nišavskog okruga. Tri beogardske opštine, Vračar, Novi Beograd i Srari Grad nalaze se u samom vrhu lestvice primanja u Srbiji. Zarade na području Vračara, bez poreza i doprinosa, bile su 129.978 dinara, na području Starog Grada prosek je 128.592 dinara, a stanovnici Novog Beograda zarađivali su 123.960 dinara.

BONUS VIDEO: Od toalet papira do kafe, duplo jeftinije na pijaci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar