ulazak u španiju
Foto:EPA-EFE/DAVID BORRAT

Sve informacije o epidemiji koronavirusa pratite uživo na blogu portala Nova.rs.

– U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 9 osoba od koronavirusa, a još 352 osobe su zaražene.

– Na respiratorima je 198 osoba, a hospitalizovano je 4762 pacijenata.

23.20 – Umesto 350, sad 500 lekara zahteva smenu Kriznog štaba

Oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koja se oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, za samo jedan dan dobila je 150 novih potpisa, pa trenutno broji 500 članova.

22.05 – Kruševac: 93-ogodišnja žena se oporavila od koronavirusa

Jedna 93-ogodišnja korisnica Gerontološkog centra u Kruševcu oporavila se od koronavirusa i vratila u dom.

22.00 – Poznati niški radiolog preminuo od koronavirusa

Specijalista radiologije iz Niša dr Slavko Popović preminuo je danas od posledica zaraze Covidom 19, potvrdili su iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

21.20 – AFP: Lekari osuđuju „zdravstvenu katastrofu“ u Srbiji

Oko 350 lekara u utorak je osudilo „zdravstvenu katastrofu“ u Srbiji i pozvalo Vladu da smeni Krizni štab jer ta „mala balkanska zemlja doživljava zabrinjavajući skok pandemije“ – prenosi večeras francuska novinska agenccija AFP.

21.15 – Bor: Jedan novi slučaj zaraze koronom i jedna izlečena osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, u Boru je zabeležen jedan novi slučaj virusa korona.

Kako je objavljeno na sajtu grada, jedna osoba je izlečena. Time je na današnji dan u Boru bilans broja zaraženih 28 osoba, koliko je iznosio i juče.

21.04 – Na infektivnom odeljenju u Prokuplju 18 pozitivno na koronu

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju trenutno je hospitalizovan 61 pacijent, a od toga je 18 pozitivno na koronu.

Kako je objavljeno na sajtu grada, svi hospitalizovani pacijenti imaju upalu pluća i srednje – tešku kliničku sliku.

20.25 – Mali: Mere da podstaknu privredu i sačuvaju radna mesta

Država je preuzela na sebe najveći teret krize i pomogla privredi, čime je sprečen najgori scenario otpuštanja radnika, a u saradnji sa privredom razmatraće se konačni efekti mera i tome kakva vrsta pomoći im je dalje potrebna, kaže ministar finansija Siniša Mali.

20.10 – Doktorku koja je pregledala napolju građani vratili na posao

Doktorka Marina Đokić, lekarka u požeškom Domu zdravlja, koja je bila suspendovana pre nekoliko dana, nakon optužbi dela javnosti da je pacijente pregledala ispred kovid ambulante i bez paravana, juče je vraćena na posao – opet na reakcije javnosti i to onog dela koji je stao u njenu odbranu.

19.31 – Od sutra ne možemo više ni u Španiju

Zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom od sutra i Španija zatvara granice za građane Srbije.

19.24 – Luković: U Čačku bolja situacija, mere daju rezultate

Rukovodilac tima za suzbijanje koronavirusa u Čačku Mihailo Luković izjavio je večeras da je u tom gradu situacija bolja te da preduzete mere daju rezultate.

18.22 – Prokuplje: Hospitalizovan 61 pacijent sa upalom pluća, kod 18 potvrđena korona

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju trenutno je smešten 61 pacijent sa simptomima koronavirusa, a kod njih 18 je potvrđeno prisustvo virusa, saopštili su danas iz te zdravstvene ustanove.

„Svi hospitalizovani imaju obostranu upalu pluća i srednje tešku kliničku sliku, a zbog problema sa disanjem osam pacijenata je priključeno na kiseonik“, naveli su iz te bolnice.

18.00 – Za ulazak u Austriju od petka obavezan negativan PCR test

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnoh Balkana, biće uveden obavezan negativan PCR test.

17.45 – U Čačku hospitalizovane 164 osobe obolele od korone

Na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid paviljone u čačanskoj bolnici hospitalizovano je ukupno 164 osoba kod kojih je potvrđeno ili se sumnja da su zaraženi koronavirusom, najnoviji su podaci iz te zdravstvene ustanove.

17.00 – KC Niš: Jedna osoba preminula, 152 zaražene

U kovid objektima Kliničkog centra Niš smešteno je ukupno 380 pacijenata, od kojih je kod 152 potvrđen virus korona, 18 je priključeno na respiratore, a jedna osoba sa potvrđenim virusom kovid-19 je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

16.58 – Na Kosovu za dan umrlo pet ljudi od korone, zaraženo još 16

Pet osoba je umrlo od posledica korona virusa na Kosovu u poslednjih 24 sata dok je testiranjem registrovano još 168 novozaraženih, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

16.18 – Kisić o zahtevu 350 lekara: Nisu kompetentni za zaraze

Na pitanje novinara o zahtevima grupe oko 350 lekara, okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koji su od Vlade Srbije zatražili smenu Kriznog štaba, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi, dr Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji za medije je rekla da „svako ima pravo na svoje mišljenje“ i da „u Srbiji ima 33.000 lekara“.

16.10. – U KCV 296 pacijenata, 25 na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno je hospitalizovano 296 pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona, a 25 je zbog težeg zdravstvenog stanja priključeno na respirator, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

16.05 – U KBC Zvezdara 346 pacijenata, 18 u teškom stanju

U KBC „Zvezdara“, koji je kompletno kovid bolnica, smešteno je 346 pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, a njih 18 je intubirano i to su najteži pacijenti, rekao je direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorcan.

15.12 – U Šumadiji 24 novozaražena, 16 osoba na respiratoru

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu saopštio je, da su danas do 15 sati u Šumadiji registrovane 24 novozaražene osobe. Od tog broja 20 je iz Kragujevca, a po dve osobe su iz Rače i Knića.

14.57 – Za četiri dana u Moravičkom okrugu 58 novoinficiranih

U poslednja četiri dana još 58 lica je zaraženo koronavirusom na području Moravičkog okruga, potvrdio je danas info-lideru direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Aksentije Tošić i dodao da čeka rezultate za oko 200 testiranih lica koji su poslati u refrentne laboratorije.

14.17 – Kon: U Italiji Kovid-19 sada zovu “srpski virus”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da virus kovid-19 sada u Italiji zovu „srpski virus“ zbog velikog broja slučajeva i zbog mišljenja da je virus jači nego u martu i aprilu. “U Italiji to sad zovu srpski virus, kao što smo mi na početku zvali iz Milana ili švajcarski. Sve su to verovanja da imaju mutacije ili sposobnosti za prenošenje”, rekao je Kon za televiziju Prva.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

14.13 – Novi Pazar: U poslednja 24 sata dvoje preminulih od korone

U poslednja 24 sata u Regionalnom kovid centru u Novom Pazaru preminulo je pet osoba, od kojih su dve od kovida, dok kod tri ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

14.04 – Valjevo: U poslednja 24 sata 48 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Valjevu je potvrđeno 48 novih slučajeva virusa korona, čime je od početka epidemije do danas u tom gradu zabeleženo ukupno 709 zaraženih, od čega od 17. juna 513. Kako je navedeno na sajtu Grada, a saopštio Krizni štab Valjeva, zaraženi su prosečne starosti 44,7 godina.

Foto:Shutterstock

14.01 – U Braničevskom okrugu 25 novozaraženih, u Podunavskom 18

U Braničevskom okrugu zabeleženo je 25 novih slučajeva virusa korona, dok je u Podunavskom okrugu broj zaraženih veći za 18, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović.

12.53 – Vanredna situacija i u Preševu

Štab za vanredne situacije opštine Preševo zbog epidemije koronavirusa proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine. Naređeno je da se prekine rad restorana, kafića i gastronomskih objekata od 20:00 do 5:00.

12.37 – U Kikindi još šest osoba zaraženo

U proteklih 24 sata koronavirus je registrovan kod još šest osoba u Kikindi, a trenutno je 71 osoba pozitivna. Najveći broj njih 42, od toga šestoro dece, sa lakšom kliničkom slikom nalazi se u samoizolaciji na kućnom lečenju.

12.34 – Vranje: Hospitalizovano 175 osoba, preminuo jedan pacijent

Prema poslednjim podacima, u četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 175 pacijenata, među kojima nema dece, a jedna osoba je preminula od virusa korona, saopšteno je na zvaničnoj stranici grada Vranja.

12.32 – Matematički model predviđa kraj korone početkom septembra

Kraj drugog talasa koronavirusa u Srbiji trebalo bi da bude 9. septembra, procena je profesora Petra Kočovića. Po njegovom matematičkom modelu, početak drugog talasa koronavirusa u Srbiji bio je 27. maja, a analize pokazuju da kraj ne treba da očekujemo pre septembra.

11.19 – Posle bebe, preminula i majka od posledica korone

Porodilja (27) iz okoline Niša koja je danima bila na respiratoru u sedmom mesecu trudnoće, preminula je jutros, potvrđeno je Blicu.

11.11 – Zlatiborski okrug: Dodatni napor za održanje normalnih uslova života tokom epidemije

Zbog epidemiološke situacije, koja je slična u celom Zlatiborskom okrugu, komunalne službe ulažu dodatni napor da se održe normalni uslovi života za sve stanovnike i posetioce Zlatibora, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

10.55 – Preminuo pacijent u Čačku

U čačanskoj bolnici preminuo je osamdesetdevetogodišnji Lj.P. od posledica zaraze korona virusom, saopšteno je iz Radnog tima za praćenje epidemije. Kako se navodi u ovoj ustanovi je smešteno 173 ležeća pacijenta.

10.20 – Vanredna situacija i u Preševu

Štab za vanredne situacije opštine Preševo zbog epidemije koronavirusa proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine.

Naređeno je da se prekine rad restorana, kafića i gastronomskih objekata od 20 sati do 5 ujutru.  U skladu sa odlukama Štaba, direktor Doma zdravlja u Preševu ovlašćen je da koordinira rad dežurnih apoteka i zabranjeno je da se izdaju lekovi bez recepta. Privatnim ordinacijama u Preševu naređeno je da obaveste opštinsku upravu ili Dom zdravlja u Preševu za svaki slučaj pojavljivanja pacijenata sa simptomima na koronu.

Načelnik opštinske uprave u Preševu ovlašćen je da smanji radno vreme za radnike u javnom sektoru za vreme vanredne situacije i oslobodi radnike starije od 60 godina, majke sa malom decom i radnike sa hroničnim bolestima, prenosi Fonet.

08.50 – Trudnice i deca nisu pošteđeni koronavirusa u ovom periodu

Dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“, rekla je za RTS  da  u ovom letnjem talasu trudnice i mala deca nisu pošteđeni koronavirusa. Zbog toga apeluje na trudnice i majke sa malom decom da se suzdrže od kontakata, da se pridržavaju mera, vode računa o higijeni ruku i prostora.  Ukoliko se zaraze koronavirusom, biće zbrinute u bilo kom porodilištu, za razliku od prolećnog talasa kada su se trudnice lečile samo u KBC „Dragiša Mišović“.

08.30 – Niš: Stagnira broj primljenih na dnevnom nivou

Već nedelju dana se u Kliničkom centru Niš broj novih prijema pacijenata, kod kojih se sumnja ili je potvrđena korona, kreće između 40 i 45 prijema dnevno. To epidemiolog doktor Nikola Milenković ocenjuje kao period stagnacije, prenele su „Južne vesti“. Niški Klinički centar već nedelju dana ne beleži drastično veći broj pacijenata, pa se kako kaže Milenković, i prijem i otpust pacijenata vrti oko istih brojeva.

08.10  – Otvoreno pismo 350 lekara: Tražimo novi Krizni štab 

Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

08.00 – Šabac: 52 osobe pozitivne od 79 testiranih 

U Šapcu je u ponedeljak korona virus potvrđen kod još 52 osobe od 79 testiranih, saopštio je Zavod za javno zdravlje. U gradu je trenutno 1.385 pozitivnih, u izolaciji dvostruko više. U kovid bolnici smešteno je oko 280 pacijenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare