Foto:EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Pratite najnovije vesti o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

-U poslednja 24 časa od kovida 19 preminulo je još 10 osoba, dok je novih 409 građana zaraženo.

-Testirano je 10.634 osoba, a na respiratoru se nalazi 167 pacijenata.

-Od početka epidemije od koronavirusa preminulo je 518 osoba.

14.43 – Poruka profesora Savića Kriznom štabu

Specijalista sudske medicine, doktor Slobodan Savić, koji je i sam potpisnik peticije lekara kojom se, između ostalog, traži i smena Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa, kaže za N1 da su ga iznenadile izjave vlasti da peticija ima veze s politikom. Poručuje da bi se kada bi njemu 2.000 požalilo da ne radi on dobro, on zamislio nad tom konstatacijom.

13.33 – Saopštio broj hospitalizovanih, prijavili ga zbog širenja panike

Doktor Stevan Orelj, specijalista neurologije iz Sremske Mitrovice, ima problema u bolnici u kojoj radi, a sve je počelo kada je 6. jula na jednom blogu saopštio broj hospitalizovanih u njoj. To, do tad, nije radio Krizni štab u tom mestu. Kako priča za N1, protiv njega je anonimno lice podnelo krivičnu prijavu.

13.13 – Užice: Hospitalizovano 239 pacijenata

U Opštoj bolnici u Užicu trenutno je hospitalizovano 239 pacijenata, kod kojih je potvrđen virus korona ili imaju simptome virusa Covid 19. Na intenzivnoj nezi nalazi se 26 pacijenata, a njih 17 je na respiratorima, prenosi Glas zapadne Srbije. U Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru smešteno je 39 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Prema poslednjim izveštajima na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđeno je 1.604 slučajeva inficiranja korona virusom.

12.50 – Preminuo pacijent iz Ljiga

Muškarac iz Ljiga, koji je bio hospitalizovan u Beogradu, preminuo je juče od posledica virusakorona, što je treći smrtni slučaj u toj opštini od početka epidemije, prenosi Ljig info. U kovid ambulanti u Ljigu pregledano je 35 pacijenata, a od tog broja 10 je bilo na prvom pregledu, dok je njih 25 testirano. Od pristiglih rezultata jedan je pozitivan, dok se od 1. jula čekaju rezultati za još 34 uzorka. Još jedna osoba je hospitalizovana, pa je broj pacijenata u bolnici u Ljigu poratsao na osam.

12.08 – Stevanović: Trećini pacijenara treba bolničko lečenje

U Beogradu već drugi dan za redom ne raste broj pacijenata koji se javljaju na pregled zbog sumnje na koronavirus, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović. Nažalost, kaže Stevanović, procentualni odnos je i dalje isti, odnosno jedna trećina od svih pregledanih pacijenata koji se pregledaju u prijemno trijažnim centrima zahteva bolničko lečenje.

11.48 – Lončar: U Beogradu ima dovoljno bolničkih kreveta 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da za tri naredna dana u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta i dodao da neće morati da preraspoređuju pacijente ili iz Beograda u unutrašnjost ili iz unutrašnjosti u Beograd.

10.43 – Među potpisnicima pisma i lekari iz Gornjeg Milanovca

Nekoliko doktora iz Gornjeg Milanovca potpisalo je apel za smenu republičkog Kriznog štaba i formiranje novog, potvrdila je za GMinfo doktorka Tatjana Milošević, pedijatar iz tog grada.

10.36 – Pčinjski okrug: 26 novozaraženih, prednjači Vranje

Foto: N1

Prema poslednjim podacima, od 138 uzoraka sa teritorije Pčinjskog okruga, kod 26 osoba utvrđeno je prisustvo virusa korona, saopšteno je na zvaničnoj stranici grada Vranja. Najviše novozaraženih registrovano je u Vranju – 17, četiri u Vladičinom Hanu, dve u Surdulici, a po jedna osoba je pozitivna u Preševu, Bosilegradu i Trgovištu.

10.01 – Sve više lekara potpisnika otvorenog pisma

Sve je počelo pre tri dana kada je 350 lekara potpisalo otvoreno pismo kojim se ograđuje od Kriznog štaba i traži promene u načinu na koji se Srbija bori sa koronavirusom. Spisak lekara najrazličitijih specijalizacija je sve duži i duži, pa je danas na njemu više od 2.000 potpisnika.

09.53 – I advokati uz lekare

Više od 80 advokata potpisalo je peticiju podrške za inicijativu lekara „Ujedinjeni protiv kovida“. Do sada je više od 2000 lekara potpisalo zahtev za smenu članova Kriznog štaba.

09.47 – Trgovište proglasilo vanrednu situaciju

Na predlog Štaba za vanredne situacije opštine Trgovište, predsednik opštine Trgovište proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine Trgovište, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti KOVID-19.

09.32- Kon: U Beogradu zaravnjenje i početak snižavanja brojki

U Beogradu imamo jasno zaravnjenje krivulje koronavirusa, čak i početak snižavanja brojki, ali pred nama je vikend verovatno lepog vremena i moram da upozorim da je jako važno da budemo disciplinovani, rekao je jutros epidemiolog Predrag Kon za RTS. „Treba poštovati mere, da se ne bi opet vratili u nestabilno. Ovo jeste stabilizirajuća situacija, ali daleko od toga da je dobro“, poručio je Kon.

9.02 – U Kraljevu još jedna osoba preminula

Prema najnovijim podacima, epidemiološka situacija u Kraljevu je i dalje nepovoljna, preminula su još dva pacijenta, tako da sada ukupan broj mrtvih u Kraljevu od početka epidemije iznosi 24, rekao je za RTS epidemiolog Radovan Čekanac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar