Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi, Vladimircima, Trsteniku, Blacu, Kuršumliji i Prokuplju.

20:33 – Opada nivo reka, počinje popis štete ali nije sve gotovo

U sektoru za vanredne situacije pri MUP kažu za N1 da od danas počinje popis štete, nakon čega će se znati koliku štetu su zaista prouzrokovale izlivene reke.

Reporteri N1 obišli su Lučane i Guču, a razgovarali su i sa hidrologom o prognozi vodostaja za naredne dane, detaljnije u ovoj vesti.

20:10 – Normalizovan saobraćaj na deonici kod Lučana

Nakon obustave saobraćaja zbog izlivanja reke Morave, normalizovan je saobraćaj na deonici Guča – Vučkovica.

Normalizovan je i saobraćaj na deonicama Kratovska stena – Lučani, saopšteno je iz JP „Putevi Srbije“.

Ponovo saobraćaj normalno funkcioniše i na deonici Lučani – Guča, nakon obustave saobraćaja na mostu u mestu Dljin.

20:00 – Toplica poplavila deo Prokuplja uz obalu i pogon „Leonija“

Reka Toplica poplavila je deo Prokuplja kraj te reke, veliki broj domaćinstava, gradsko groblje, teniske terene, fudbalski stadion „Topličanina“, gradski bazen, kao i pogone nemačke fabrike „Leoni“.

  • Podsećamo, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da će na rekama Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama vodostaji tokom 23. i 24. juna biti u umerenom porastu sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

 

14.58 – Zapadna Morava odnela 100 metara gasovoda u Čačku

Zapadna Morava odnela je jutros oko 4.15 časova 100 metara gasovoda u Čačku pa su građani i privreda privremeno ostali bez ovog energenta. Ekipe za sanaciju su na terenu.

14.25 – Izlila se Resava u selima opštine Despotovac

Reka Resava na teritoriji opštine Despotovac izlila se tokom prošle noći iz korita u selima Bukovac, Strmosten i Dvorište. Šteta je uglavnom na pomoćnim objektima i infrastrukturi, ali su poplavljene i pojedine kuće čiji vlasnici žive u inostranstvu pa se razmere štete još uvek ne znaju. Radi teška mehanizacija oko mostova gde su se napravili čepovi zbog nanosa koje je pokupila bujica. Vodostaj lagano opada, javlja RTS.

13.55 – MUP: Situacija se smiruje iz časa u čas

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje su na terenu, u svim ugroženim područjima Srbije, kontinuirano pomažu stanovništvu i prate situaciju koja se iz časa u čas smiruje, saopštio je MUP. Vanredna situacija na snazi je na teritoriji gradova Loznice, Kraljeva, Prokuplja, opština Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Lučani, Mionica, Ljig, Ivanjica, Vladimirci, Gornji Milanovac, Trstenik, Blace, delu teritorija opština Ljubovija, Kosjerić, Arilje, Žagubica, Lajkovac, Koceljeva, Bajina Bašta i Despotovac.

Foto: MUP RS

Do sada je evakuisano 275 osoba na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Blace, Ljig, Kraljevo, Kruševac i Jagodina.

13.29 – Terzić: Obilne padavine nanele ogromnu štetu u Kraljevu

Obilne padavine nanele su veliku štetu na teritoriji opštine Kraljevo, a komisija počinje procenu štete na objektima za stanovanje, privrednim objektima, poljopriredi, na putevima i infrastrukturi, kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

13.05 – Velike štete u poljoprivredi u Arilju

Voda iz kuća i dvorišta meštana u Arilju se još nije povukla, a pričinjena je velika šteta u poljoprivredi jer je uništeno između 70 i 80 odsto useva, rekao je za Tanjug predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković. “Poplavljeno je oko 650 hektara useva, najviše malina, koji su stigli na berbu, narod je zbog toga u problemu i zato apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije da nam pomognu, da izađu u susret i da se saniraju ove štete”, kaže Nedeljković.

Foto: TANJUG/DRAGAN KARADAREVIC/bs

12.46 – Vodostaj Moravice u Ivanjici značajno pao

Vodostaj Moravice u Ivanjici danas je značajno opao i voda se povlači u korito reke, ali je i dalje u prekidu nekoliko putnih pravaca, dok se ulažu napori da se uspostavi redovno snabdevanje stanovništva vodom i strujom, kaže predsednik opštine Ivanjica i komandant Štaba za vanredne situacije Zoran Lazović i navodi da će u saradnji sa MUP biti formirana komisija koja će raditi na proceni nastale štete.

12.11 – Tokom potrage za bračnim parom pronađeno beživotno telo u Studenici
Pripadnici VTJ i policije su tokom potrage za bračnim parom Bogojević u Studenici, gde su se dogodile velike poplave, pronašli jedno beživotno telo.

Foto: Printscreen/rts

09.08 – Marić: Možda vojska izgradi pontonske mostove

U 20 gradova i opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Navodi da je dosta putnih pravaca oštećeno, da je dosta saobraćajnica u prekidu, ali da se i Vojska Srbije uključila da na mestima gde su srušeni mostovi i prekinut saobraćaj sagleda mogućnost izgradnje pontonskih mostova.

07.54 – Potraga za bračnim parom Bogojević iz sela Žirać u Studenici prekinuta je tokom noći, a od jutra bi trebalo da bude nastavljena, preneo je RTS. Spasilačke ekipe iz Kraljeva uprkos mnogobrojnim pokušajima nisu uspeli da priđu kući u kojoj se nalazio bračni par Bogojević pa je u popodnevnim časovima u Studenicu upućen helikopter ministarstva unutrašnjih poslova. Specijalne jedinice MUP-a su uspele da uđu u kuću ali nikoga nisu zatekli.

Foto: Beba Bojović/Infoliga.rs

07.50 – Kiša koja neprekidno pada već 24 sata na području Topličkog okruga, izazvala je poplave. Nivo reke Toplice kod sela Pepeljevac noćas je bio 322 santimetara što se smatra kritičnim jer je iznad nivoa vanredne odbrane od poplava koji iznosi 300 santimetara. Kiša i dalje pada i vodostaj Toplice i dalje raste.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare