Ukrajina, rat, vojska, nuklearno oružje
Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia/Shutterstock

Za gotovo sve vreme invazije Rusije na Ukrajinu objavljuje se mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Koliko su ove najave ozbiljne, naročito posle prijava Finske i Švedske za prijem u NATO savez?

Na tribini „Rat u Ukrajini kao globalna pretnja – ozbiljnost najave upotrebe nuklearnog oružja“ u organizaciji Skupštine slobodne Srbije govorilo se o sličnostima i razlikama aktuelne pretnje upotrebe nuklearnog oružja sa periodom u vreme kubanske krize 1962. godine.

Na pitanja o ocenama realnosti ove pretnje i tome kako je najava upotrebe nuklearnog oružja primljena u Srbiji odgovarali su vojni analitičar Aleksandar Radić i viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku dr Vuk Vuksanović.

Aleksandar Radić je na početku rekao da postoji šansa za nuklearni sukob i da niko ne može da kaže kategorički „da ili ne“ kada se govori o ovoj vrsti sukoba.

„Situacija se opasno razvija“, ocenio je Radić.

Za rat u Ukrajini, Radić je naveo da je on „pripremljen i planiran“, te podsetio da je bilo pokušaja da se izbegne, ali da je na kraju „neko doneo odluku da se krene u rat“.

Ta odluka nije bila spontatna, naveo je Radić.

„Ruska vojska ima ogromne probleme, napreduje, ali ima velike gubitke u ljudskim i materijalnim resursima“, ocenio je Radić.

Govoreći o nuklearnom sukobu, Radić je upozorio na jednu problematičnu rečenicu u ruskoj vojnoj doktrini iz 2018. godine, gde se definiše mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

Inače, ovo je druga tribina o ratu u Ukrajini u organizacije Skupštine slobodne Srbije.

BONUS VIDEO – Ubica dečijeg lica – ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar