Foto: Filip Krainčanić/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktivisti okupljeni oko Društva za održivu budućnosti - Koraci, ali i članovi drugih organizacija, održali su večeras započeli su protestni skup na Cvetnom trgu u Beogradu sa ciljem da, kako su najavili, pošalju poruku vlastima i javnosti da lik osuđenog ratnog zločinca ne sme biti predmet zaštite institucija Republike Srbije, a aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Ratka Mladića moraju biti podržani od celokupne javnosti.

Kako prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi na licu mesta, među okupljenima bili su Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović, kao i još nekoliko desetina građana koji i dalje pristižu. Među okupljenima su i mladići koji koji skandiraju „Aida Srpkinjo“ i „Ratko Mladić“.

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je pristalicama da će pobediti u ovoj borbi za bolju Srbiju.

Aida Ćorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Imam dobru vest za sve nas, pobedićemo. Da li se sećate, ovde uglavnom vidim pristojan svet, kako je počeo zvanično Hitlerov pad u Drugom svetskom ratu? Kada je počeo da okuplja mladiće da gule sa dna fašističke kace. Danas je ovaj grad bio obasjan cvetićima srebreničkim i to je drugačija poruka od one koja se šalje uglavnom. Pobedićemo, zato što je naše gorivo ljubav iskonska, iskrena, čista. Volim čak i ove dečake u crnim majicama. Pogledajte u oči te dece, oni su sami, oni mrze i ovo što rade, rade iz nemoći. Oni napadaju dve žene, jednu sede kose. Oni traže sebe“, poručila je ona i dodala:

Mural mora pasti
Foto: Oleg Jerković

„Optužuju nas da smo razvodnili energiju Beograda, da smo uzeli pare od Vučića da zamaglimo priču o referendumu. Reći ću vam jedno: svi zakoni, poput Ria Tinta, otimanja Makiša i pokušaja da se otme voda Beograđanima, samo zato što veličamo Ratka Mladića, zato što je to ukorenjeno. Onda kada svi to priznamo, tada počinje ozdravljenje Srbije“, jasna je Ćorović.

Nakon svog obraćanja, rekla je da ipak neće ići do murala kako bi ga prekrečili, jer ne žele nikakve incidente.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Novinar Rade Radovanović rekao je pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću da murale i ovakve crteže poručuje lično Aleksandar Vučić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Građani i građanke, sloboda narodu. Nije genocid bio samo u Srebrenici, bio je u Prijedoru, za dva meseca ubili su 102 detera. I ne samo tu, bilo je elemenata genocida i u Sarajevu, u Mostaru. Što se mene tiče, Aleksandar Vučić mora pasti iz dva razloga: jedan je što radi ono što ne sme, gazi Ustav i nipodaštava zakone, ponaša se kao tiranin. On naručuje crteze i kojekakve murale. Kao građanin Beograda ponosan sam da je naš, moj grad, počeo da cveta u cvetu solidarnosti i empatije prema žrtvama“, rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

Aida Ćorović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pripadnici policije, koji se već od 16 sati nalaze u blizini mesta gde je zakazan protest formirali su kordon između mladića u crnim majicama, koje predvodi Pavle Bihali iz pokreta Levijatan.

U Njegoševoj ulici, pored Treće beogradske gimnazije koja se nalazi nedaleko od Cvetnog trga, okupila se druga grupa huligana, kojih ima ih oko 100.

Pavle Bihali Foto: Nova.rs

Naš reporter javlja da je policija blokirala i sve sporedne ulice koje idu do Cvetnog trga, te da je i tamo formirala kordone.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Došle su i pripadnice organizacije „Žene u crnom“, koje nose veliki crni transparent na kom piše „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“

Deo demonstranata skandira televiziji N1 da su ustaše.

Kako je ranije najavljeno u pozivnici objavljenoj na Fejsbuku na skupu će govoriti Aida Ćorović koja je, podsećanja radi, privedena zbog gađanja murala jajima, Ivan Đurić, Brajan Brković, Rade Radovanović i Stevan Filipović.

„Pozivamo organizacije i slobodnomisleće građane i građanke da se ujedinimo u borbi za bolje društvo: ono koje je spremno da se suoči sa činjenicama naše teške ratne prošlosti, društvo koje će imati snažan glas protiv fašizma, rata i svakog nasilja. Društvo koje će slobodu i ljudska prava staviti na najviši pijedestal i štititi bez kompromisa“, navedeno je u pozivu.

Podsećanja radi, danima unazad vodi se „bitka“ oko murala Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici. Najpre je aktivistkinja Aida Ćorović gađala mural jajima, nakon čega je privedena, a zatim je on narednog jutra mural uništen. Istog dana kada je privedena, aktivisti koji je podržavaju organizovali su protestnu šetnju od Trga Nikole Pašića do Njegoševe ulice, gde su ih sačekali kordoni policije.

Na skupu su se sat vremena kasnije pojavili i članovi Narodne patrole.

Jutro nakon protesta, mural je uništen, a zatim su mladići odeveni u crno za koje nije poznato kojoj organizaciji pripadaju, očistili mural.

****

Bonus video: Desničari u akciji čišćenja murala Ratka Mladića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare