Darija Kisić Tepavčević Foto:Zoran Mrđa/FoNet

U Srbiji je za protekla 24 časa od posledica koronavirusa preminula još jedna osoba. Testirano je još 6.933 osobe, od kojih je 173 pozitivno na kovid 19. Na respiratorima je trenutno 21 osoba, ukupno je hospitalizovan 301 pacijent.

Dr Darija Kisić Tepavčević: Vidimo poslednjih dana trend porasta osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo infekcije. Taj trend ne prati značajan trend porasta hospitalizacje. Značajno je da nema trenda porasti osoba na respiratoru. Ipak zabrinjava što svakim danom imamo sve više nosilaca infekcije, koji mogu dalje da je prenose.

Kada je reč o deci školskog uzrasta pozitivnoj na koronavirus, trenutno ih je 98 – 61 u osnovnim, a 37 u srednjim školama.

Starosna distribucija novozaraženih u protekla 24 časa:

0-10 godina – 6 osoba pozitivnih na kovid 19

10-20 godina – 8 osoba

20-30 godina – 23 osobe

30-40 godina – 40 osoba

40 – 50 godina – 23 osobe

50-60 godina – 23 osobe

60-70 godina – 26 osoba

70-80 godina – 14 osoba

stariji od 80 – 1 osoba

Mihailo Jovanović, drektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu: Pušta se u rad novi integrisani elektronski sistem državnih organa, kreće sa radom naredne nedelje, pomoći će i građanima i državi u borbi protiv pandemije.

Od naredne nedelje u funkciji će biti novi elektronski intergrisani ssitem državnih organa, sa ciljem da komunikacija sa građanima bude što efikasnija – rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja biće kreirana i dostavljana građanima elektronski putem portala eZdravlje ili eUprave.

Informacija o tome da je građanin prešao granicu ili da je zaražen kovid virusom će se prosleđivati različitim državnim organima, a eventualne mere nadzora će se elektronski dostavljati građ. Ovde je uvezano pet sistema, gde je Batut, MUP, IT kancelarija, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde.

Novi elektronski sistem će omogućiti da ako se utvrdi da je lice pozitivno ili bilo u kontaktu sa pozitivnim, ili dolazi iz ugroženih zemalja  – ta informacija će biti prosleđena kroz elektronski sistem – eInspektor organima na granici. Rešenja će se kreirati u elektronskom obliku i odmah će biti dostupno građanima nakon isticanja mere.

Obaveštenje će ići i direktno u MUP. Ako se prekrši nalog, inspektor će kreirati elektronsku prijavu koja se elektronski prosleđuje sudu.

Od 12. oktobra i stranim državljanima će biti omogućen test samoprocene.

Omogućeno je građanima i elektronsko zakazivanje PCR testiranja preko portala eUprave. To je omogućeno svim državljanima, domaćim i stranim, bez prijavljivanja na portal. Omogućeno zakazivanje i za do pet članova porodice.

 

***

Dr Kisić-Tepavčević o narednom periodu: U ovo doba godine se očekuje porast broja zaraženih, ali znamo kako treba da delujemo

Dr Kisić-Tepavčević o građanima u gerontološkim centrima: Mere su rigorozne, jer je pokazano da kada se virus unese u takvu vrstu kolektiva, širi se kao požar. Čak i sad imamo prisustvo oboljevanja. Zaključno sa 8. oktobrom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stara lica na kovid je pozitivno 38 korisnika i 10 zaposlenih.

Bojim se da u narednom hladnijem periodu, kad se očekuju respiratorne infekcije mala je verovatnoća da će se mere relaksirati. Ali ono što je država obezbeidla je – vakcina protiv gripa i streptokokus pneumonije. To se i u svetu pokazalo kao značajna mera primarne prevencije kod ove osetljive kategorije građana.

Dr Kisić-Tepavčević o zaražavanju u narednom periodu: Preventivne mere su se pokazale uspešne svuda. Čak je i SZO nipodaštavala veliki značaj maski, da bi se do danas pokazalo da to i te kako ima smisla. Svako od nas mora da shvati da je to nšeto izuzetno značajno. I da svako od nas bude odgovoran da bi obezbedio sigurnost i svojoj porodici.

Zdravstveni sistem je spremam, ali se nadamo da nećemo nikada više biti u prilici da iskoristimo maksimalne kapacitete zdravstvenog sistema.

Mere prevencije su veoma bitne.

***

Mihailo Jovanović, drektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu: Uvođenje sistema ide ka tome što se najavljuje – mogući dolazak trećeg talasa. Ovaj sistem ide u susret tome, da ne moramo da zatvaramo granice, da ne moramo da imamo vanredno stanje, već da dodatnim uvezivanjem sistema pratimo šta se dešava.

eInspektor je sistem koji je pokrenut pre dve godine. Granična sanitarna inspekcija kreira ova rešenja o samoizolaciji i prosleđuje ih dalje, i građanima. uvezali smo i graničnu policiju i informacioni sistem MInistarstva zdravlja i instituta Batut. Iz eIspektra se informacije prosleđuju i MUP, kako bi mogli da prate mere, a ako se ustanovi da neko ne poštuje mere, elektronski informacija može da ode i prema sudu, ako treba da se izrekne prekršaj.

Nije cilj da plašimo građane, već je cilj što efikasnija borba protiv kovida i spremanje na ono što nas možda čeka tokom zime.

 

****

Dr Kisić Tepavčević: Ovog trenutka imamo 170 đaka osnovnih i srednjih škola koji su zbog kontakata u kućnoj izolaciji i 26 nastavnika.  Nikada nismo prekidali da pratimo kontakte. Imamo različitih vrsta kontakata. Da li je on nastao u periodu inkubacije, o kakvoj sredini se radilo i na osnovu toga se odlučuje. Svako od nas mora da se pridržava preventivnih mera i treba da se ponaša kao da je potencijalni kontakt i prenosilac infekcije.

O poreklu virusa – Većina stručne javnosti je da se radi o virusu prirodnog porekla, sva istraživanja i naknadna saznanja govore u prilog tome da je reč o virusu prirodnog porekla.

Na kraju krajeva – kakvo god da mu je poreklo, moramo da se uključimo u borbu protiv virusa.

O ponovnom zaražavanju – Još su sporadični slučajevi, istraživanja u svetu će reći da li je zaista reč o ponovljenoj infekciji ili nečemu drugom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitterg>

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare