Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Sve informacije o pandemiji koronavirusa u Srbiji i posledicama koje je izazavala čitajte na blogu Nova.rs.

  • U poslednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, a zaraženo su još 62
  • U našoj zemlji je od koronavirusa do sada ukupno preminulo 218 osoba, a zaraženo 10.176
  • Danas su počeli da rade vrtići i produženi boravci u školama
  • Od srede je ukinuto vanredno stanje, ali epidemiolozi poručuju da građani i dalje treba da se pridržavaju zaštitnih mera

20.47. Lončar: Uz poštovanje mere 15. juna neće biti novih zaraženih koronom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da sa epidemijom koronavirusa nismo završili, ali i dodao da se prognozira da u Srbiji 15. juna neće biti nijednog slučaja zaraze ovim virusom, ukoliko se građani budu pridržavali mera.

19.35 – Kosovo: Bez novoobolelih od koronavirusa u protekla 24 sata

Nema novih obolelih od koronavirusa u poslednja 24 sata u većinski srpskim sredinama na KiM, do danas je ukupno 115 obolelih, 86 izlečenih, a umrlo je devet osoba, navedeno je na Instagram nalogu Marka Đurića.

17.05 – Moravički okrug: Do sada zaraženo 159 osoba

Na području Moravičkog okruga virus korona do sada je potvrđen kod 159 osoba, a na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Čačku nalazi se 12 pacijenata, od kojih nijedan nije priključen na respirator, saopštio je danas Radni tim za praćenje širenja virusa u Čačku.

U Čačku je do sada zabeleženo 95 pozitivnih na koronavirus, 56 u Gornjem Milanovcu, u Lučanima pet i Ivanjici tri.

15.45 – Kon: Postoji mogućnost i da virus ne preživi do jeseni

Postoji mogućnost i da virus ne preživi, da se ne vrati. To je ono što misle optimisti, a mi navijamo za to da oni budu u pravu, ali moramo biti spremni i za mogućnost da se vrati, rekao je epidemiolog.

15.41 – Kon: Pitanje šta će biti posle leta

Drugi talas bi mogao dođe posle leta. Ono što je najvažnije je kako će se virus ponašati na južnoj hemisferi tokom leta, kao i kod nas tokom zime. Ako se virus bude vratio, tada nećemo imati još uvek vakcinu, i situacija će biti slična jer je naš kolektivni imunitet dosta slab.

15.38 – Kon: Fizičko distanciranje u školama i vrtićima gotovo nemoguće

Što se tiče povratka u škole, najvažnije je da se održava higijena ruku i da deca ne dolaze bolesna. Fizičko distanciranje među učenicima, pogotovo nižih razreda je gotovo nemoguće, ista je situacija i u vrtićima, rekao je Kon.

15.34 – Kon: Krizni štab preporučio zatvaranje škola do 31. maja

Epidemiolog je rekao da je krizni štab preporučio zatvaranje škola sve do 31. maja, a ostalo je u nadležnosti Ministarstva prosvete. On je dodao da je takva preporuka važila i za vrtiće, ali je to moralo ranije da se desi zbog vraćanja života u normalne tokove.

15.31 – I Kinezi su u ovom periodu popuštali mere

Naš model se ne razlikuje mnogo od kineskog, i oni su u istom periodu popuštali mere. Sve što se dešava je očekivano. Vraćanje u život od 27. aprila je možda nešto što niko nije očekivao, rekao je Kon.

Dr Predrag Kon Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS15.30 – U julu ne bi trebalo više da bude smrtnih slučajeva, a možda i ranije

Niko ne može sa sigurnošću da prognozira ali bi u julu trebalo već da virus nestane, svakako tada ne bi trebalo da bude više smrtnih slučajeva, rekao ja epidemiolog.

15.28 – Kon: Opreznost neophodna, situacija još nije stabilna

Iako poruke deluju kontradiktorno, moramo se vratiti u život i moramo sprovoditi mere. Epidemiološka situacija još uvek nije dovoljno stabilna, iako postoji trend opadanja, rekao je dr Kon.

15.26 – Kon: Stariji mogu u prevoz kad pozitivnost pade ispod 1 odsto

Pozitivnost danas je 1,2 odsto, brojke su i dalje dobro. Kad pozitivnost padne ispod 1 odsto moći ću i za starije da kažem da mogu da koriste prevoz, ali uz maske, rekao je epeidemiolog.

15.25 – Kon: Otvaranje frizerskih salona nije imalo negativan efekat

Proteklo je dovoljno vremena da možemo da kažemo kako otvaranje frizerskih salona i teretana nije imalo negativan efekat, broj zaraženih se smanjije, rekao je epidemiolog.

15.24 – Kon: Efekat kontakata biće vidljiv za 7 do 10 dana

Efekat kontakata koji se sada odigravaju, moži ćemo da vidimo tek za 7 do 10 dana, tada ćemo znati kakve su posledice povećanih interakcija ljudi, rekao je Kon.

15.22 – Kon: Veliki broj građana poštuje preporuke

Vrlo samn zadovoljan po pitanju poštovanja preporuka da oni koji su stariji ne koriste gradski prevoz u Beogradu, rekao je epidemiolog Kon. Poštovanje mera je na visokom nivou i od strane vlasnika kafića i restorana kako i njihovih korisnika.

15.20 – Kon: Za ulazak u Srbiju biće potreban test ne stariji od 72 sata

Danas nije bilo sastanka kriznog štaba. Oni koji dolaze u našu zemlju moraće da imaju PSR test ne stariji od 72 sata inače će morati da se radi samoizolacija za naše građane ili karantin uz nadzor za strane građane. To bi trebalo sutra pismeno da se usvoji, rekeo je epidemiolog Predrag Kon.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

 

15.17 – Stevanović: Za nedelju dana počinje siključivanje kovid bolnica

U onkološkim i hematološkim institucijama su već vraćeni redovni pregledi, dok će kovid bolnice polako početi da se iskuljučuju iz sisema u toku nardne dve nedelje. Potrebno je oko nedelju dana da se bolnica isključi iz kovid sistema zato što sve mora da se dezinfikuje, a svi zaposleni da se testiraju, rekao je Stevanović.

15.15 – Još tri osobe preminule, 62 zaražene

U Srbiji je u poslednja 24 sata su registrovane još 62 osobe obolele od kronavirusa od 5012 testiranih. Preminule su još tri osobe, ukupno 218 od početka epidemije.

Ukupan broj hospitalizovanih je 1,123 a izlečenih 3,290. Procenat smrtnosti od koronavirusa u Srbiji je 2,14 odsto.

14.15 – Korona u 14 odsto ustanova socijalne zaštite

Pojava virusa korona zabeležena je u 14 odsto ustanova socijalne zaštite, najveći ukupan broj obolelih korisnika bio je 574 ili 2,48 odsto od ukupnog broja, a najveći broj obolelih zaposlenih iznosio je 149 ili 1,25 od ukupnog broja, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

13.50 – Sindikat: Malo dece se vratilo u vrtićima

Dok u Ministarstvu prosvete tvrde da povratak dece u vrtiće protiče u najboljem redu, iz sindikata upozoravaju da se pojavio manji broj dece od očekivanog i ističu da je traženo da svi zaposleni dođu da rade, čak i oni koji su hronični bolesnici. Samostalni sindikat obrazovanja i vaspitanja, tvrdi da se u vrtićima pojavio manji broj dece od očekivanog, a da je, bez obzira na to,  broj zaposlenih u punom kapacitetu.

13.10 – Gužve zbog saintarnih pregleda 

Veliki red se jutros stvorio u Ulici 29. novembra, ispred Gradskog zavoda za javno zdravlja, zbog, kako je za Nova.rs rečeno u toj instituciji, građana koji su došli da obave redovne sanitarne preglede, koji nisu rađeni tokom trajanja vanrednog stanja.

12.30 – United Grupa: Isporučena donacija od milion dolara

Pomoć u medicinskoj opremi za zdravstvene centre u Srbiji i donacija u novcu u vrednosti od milion dolara isporučena je u potpunosti Vladi Srbije. United Grupa tako je ispunila obećanje građanima Srbije da će im pomoći u borbi sa virusom korona. Pored nadljudskog truda svih zaposlenih u medicinskim ustanovama koji su spašavali živote ljudi, nadamo se da smo i našom donacijom doprineli borbi protiv Covida 19.

12.00 – Nestorović ponovo poziva u Milano u šoping

Šoping u Italiji je bila šala da relaksira ljude, bilo je esencijalno da tada kažemo da će skoro svi da prežive, rekao je dr Branimir Nestorović tokom gostovanja na RTV Pančevo. On je ponovio poziv za odlazak u kupovinu, ali kad prođe epidemija.

11.25 – U Kruševcu radi gradski prevoz, otvoreni vrtići

Autobusi kruševačkog „Jugoprevoza“ od jutros ponovo voze na četiri najfrekventnije gradske linije, dok su u međugradskom saobraćaju uvedena još tri polaska, te je ka većim gradovima u Srbiji planirano osam polazaka, rečeno je u tom kruševačkom preduzeću

08.15 – Stevanović: Epidemija se nije ugasila 

Načelnik Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović ocenio je da se epidemija koronavirusa nije uglasila i da može da potraje, pa zato građani ne bi trebalo da se opuštaju.

“Epidemija se nije ugasila, ne smemo da se opuštamo. Možemo da očekujemo novi talas obolelih, posebno ako ne poštujemo mere zaštite u zatvorenom prostoru” izjavio je on za RTS.

08.00 – Od danas rade šalteri MUP-a i APR-a

Građani od danas na šalterima policijskih uprava i stanica moći da obave poslove prijave prebivališta i boravišta građana, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da preuzmu ta dokumenta.

Agencija za privredne registre (APR) od jutros nastavlja rad sa strankama na šalterima u sedištu u Brankovoj ulici u Beogradu, kao i u organizacionim jedinicama agencije u periodu od 9.00 do 15 časova.

07.20 – Povratak u vrtiće

Mališani širom Srbije kreću jutros u vrtiće, koji su zbog pandemije koronavirusa zatvoreni 16. marta. Samo u Beogradu, očekuje se da će se u obdaništa uputiti 13.500 dece.

Šarene maske na licima vaspitača, dezinfekacione barijere i sprejevi, novi su ambijent u kom se deca posle gotovo dva meseca danas vraćaju u vrtić.

07.10 – Kisić: Glavobolja zbog Nestorovićevih izjava 

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su joj izjave doktora Branimira Nestorovića o koronavirusu često zadavao glavobolje i da iza nekih njegovih izjava struka ne može da stane.

Profesor Nestorović je vrstan stručnjak u svojoj oblasti, ali nije ni imunolog, ni virusolog, ni epidemiolog, zbog čega nije stručan da daje određene prognoze.

07.05 – Utisak nedelje: Struka da ne šalje kontradiktorne poruke

Gosti „Utiska nedelje“ epidemiolozi Predrag Kon i Zoran Radovanović i imunolog Srđa Janković složili su se da je u kriznim situacijama važno da oni koji vode posao govore jednim glasom, a ne da šalju kontradiktorne poruke jer to ruši ugled struke i lekara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar