Nezadovoljni odlukom o uvođenju novih nameta, kroz elektronsku fiskalizaciju, pijačni prodavci otpočeli su tačno u podne novi protest na Savskom trgu. Nakon okupljanja, oni su krenuli u protestnu šetnju do kružnog toka na Slaviji, usput blokirajući saobraćaj. Okupljeni su se nakon toga uputili do Predsedništva kako bi se obratili Aleksandru Vučiću. "Danas je dan da predsednik pruži svoju ruku i čuje šta hoće običan narod", poručili su ispred Predsedništva.

Kako prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi na licu mesta, već je okupljeno nekoliko stotina ljudi koji nastavljaju sa svojim zahtevima. Okupljeni nose transparente „Nećemo kase“, „Južna pruga neće stati“ „Vidikovac vidi sve, ali kase ne“…

Okupljeni su došli iz svih krajeva Srbije, a od gradova danas su tu Kragujevac, Novi Sad, Kruševac, Kraljevo, Smederevo, kao i praktično svi predstavnici prodavaca sa beogradskih pijaca.

Protest pijačnih prodavaca Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik sindikata Srđan Praštalo kaže da su se okupili da bi branili ono što su im očevi ostavili.

Protest pijačnih prodavaca Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nastavljamo skup ispred Predsedništva, gde ćemo nastaviti sa izlaganjem naših zahteva. Danas smo ovde da branimo ono što su nam ostavili očevi. To nećemo rasprodati i siguran sam da će naša poruka stići gde treba“.

Protest pijačnih prodavaca Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako javlja reporter Nova.rs, ispred Vlade Srbije nije im se niko obratio, nakon čega su nastavili dalje svoju protestnu šetnju do Slavije, koju su u potpunosti blokirali. Okupljeni su se obratili i građanima u kafićima.

„Mi se ovde borimo i za vas i zamislite nismo ni iz jedne stranke. Očekujemo šolju čaja ako budemo morali da noćimo na ulici“, poručili su oni.

„Naši očevi su ovu zemlju napravali za nas, a za multinacionalne kompanije. Ovaj narod treba da živi i posle izbora. Živimo u najgorim uslovima, prodajemo po kiši i snegu. Trenutak u kom imamo rat i kad nemački ministar savetuje svoje građane da jedu manje mesa, a mi donosimo zakon o fiskalizaciju. Ne idemo odavde dok nam se neko ne obrati“, poručili su okupljeni ispred zgrade Predsedništva.

U skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune.

„Idemo do Predsedništva da pošaljemo jasnu poruku – hoćemo da se ispune naši zahtevi i da se mi, pijačni prodavci, izuzmemo od procesa elektronske fiskalizacije, koji će ubiti i pijac i našu delatnost. Tamo ostajemo sve dok se naši zahtevi ne ispune“, izričit je bio Mirčeta Goločevac ispred udurženja „Opstanak“.

Bonus video: Protest pijačnih radnika ispred Predsedništva Srbije

BONUS VIDEO: Prodavci nezadovoljni_ Fiskalizacija će ubiti duh pijace

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare