Sva dešavanja u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji iz časa u čas pratite na portalu Nova.rs.

  • U protekla 24 sata u Srbiji je od koronavirusa umrlo još pet osoba, a zaraženo je 260.
  • Ukupno je zaraženo 6.890 ljudi, a do sada je bilo 130 smrtnih slučajeva.
  • na respiratorima je 101 osoba, a izlečeno je 977 pacijenata.
  • Od danas policijski čas počinje u 18 sati i traje do pet ujutro.
  • U vreme zabrane kretanja, penzioneri će moći u šetnju, a od jutros su ponovo otvorene zelene pijace.
  • Ukupan broj obolelih u svetu prešao je 2,5 miliona, a umrlo je 171.503 osobe.

21.37 – Jedan rudar preminuo, još jedan zaražen

U Nišu je danas u večernjim satima preminuo rudar iz Radovnice kod Trgovišta koji je prvi pacijent zaražen koronavirusom u ovoj opštini, a za kojeg je nedavno utvrđeno da je zaražen. Predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić, kaže da je u Vranju je na lečenju još jedan rudar i njegovo stanje je stabilnije, prenose Večernje novosti.

21.01 – Neće biti nestašice hlorokina

Srbija se uspešno bori sa epidemoijom virusa korona, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodaje da je država reagovala i pre nego što su stigle pojedine preporuke Svetske zdravstvene oranizacije koje se odnose na dostupnost lekova za lečenje kovid -19, ali i lekova za lečenje drugih pacijenata. On je poručio da neće biti nestašice hlorokina.

20.59 Druga osoba preminula u Novom Pazaru

U Novom Pazaru danas je preminula druga osoba koja je bila zaražena koronaviruson, a registrovano je još 10 novih slučaja Kovid-19, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

19.31 Obolela 22 zdravstvena radnika na Kosovu

Predsednik Sindikalne federacije zdravstva na Kosovu Bljerim Sulja kazao je danas da su na Kosovu od koronavirusa obolela 22 zdravstvena radnika, dok su 130 u samoizolaciji.

19.06 Niš: 252 izlečena pacijenta izlaze iz bolnice

Iz Kliničkog centra Niš i privremenih bolnica u tom gradu večeras do 23 časa biće otpušteno 252 pacijenta koji su izlečeni od virusa korona, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je i šef kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug.

18.57 – Nove žrtve u Čačku

Od posledica korona virusa preminule su dve starije žene iz Čačka, čime je broj preminulih u tom gradu povećan na devet.

18.36 – Štićenik doma za stare izašao iz ustanove pa nađen 500 metara dalje

Štićenik doma za stare u Smederevu izašao je danas iz kruga te ustanove koju čuvaju na ulazu portir i Vojska Srbije.

Dom u Ulici starca Vujadina ima dvostruku rampu, s obzirom da je uvedena izolacija u izolaciji, jer ima 65 pozitivnih na koronavirus.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje policija je šetača pronašla zdravog, ali on nije znao ni kako se zove ni kuda je pošao, niti je mogao da objasni kako je prošao sve prepreke.

Šetač, od 93 godine, nađen je u susednoj ulici koja počinje oko 500 metara niže od kapije Doma.

18.06 U Kovid bolnici u Pančevu manji broj obolelih

Na Internističkom odeljenju Opšte bolnice u Pančevu koje je pretvoreno u Kovid bolnicu sa 200 kreveta juče se lečilo 159 obolelih od koronavirusa, a danas ih je 144. Sem dvoje pacijenta koji imaju tešku kliničku sliku i koji se nalaze na mehaničkoj ventilaciji, svi ostali su lakše oboleli.

17.36 Testiranje 1.200 uzoraka dnevno na najsavremenijem aparatu

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je da testira uzorke na prisustvo COVID-19 infekcije na najsavremenijem aparatu „Real Time PCR – Quant Studio 5“.

Taj aparat je Evropska komanda američke vojske prošle godine poklonila Klinici za kardiohirurgiju, kazao je danas direktor te klinike Dragan Milić.

Aparat koji je u laboratoriji Medicinskog fakulteta analizira po 96 uzoraka odjednom, a rezultat se dobija za dva sata, tako da se za 24 sata uradi 1.200 analiza.

17.15 U Lučanima nema više zaraženih

Tri osobe kod kojih je ranije potvrđen virus korona u Lučanima od danas, kako su pokazali rezultati, negativne su na taj virus tako da u toj opštini više nema zaraženih Covid-om 19.

Za sve tri osobe testovi su negativni, dve su puštene na kućno lečenje, a očekuje se da će i treća osoba ubrzo biti otpuštena iz bolnice, rekao je predsednik opštine Milivoje Dolović.

16.55 U Opštoj bolnici u Leskovcu 123 osoba, niko od njih na respiratoru

U Jablaničkom okrugu do danas je ukupno 180 osoba obolelo od koronavirusa, u Opštoj bolnici u Leskovcu leči se 123 pacijenta, od kojih niko nije na respiratoru, a od početka epidemije u tom okrugu od posledica virusa preminulo je pet osoba.

Od 259 uzoraka koji su se slali na analizu prethodnih dana iz Jablaničkog okruga, 37 je pozitivno na virus, a kako je rekao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović, u sedmoj nedelji epidemije beleži se pad obolelih.

15.59 – Lončar: Ne možemo o vakcini kad je nema

„Naš stav je da je koronavirus tu, živimo sa njim, preuzimamo mere da se zaštitimo. Pratimo šta se dešava u svetu. Kad budemo imali dovoljno informacija, videćemo šta ćemo raditi“, kazao je ministar Lončar i dodao da ne može da govori o vakcini koje nema i da je to neozbiljno.

15.56 – Kon: Praznici poseban rizik

„Mi smo u drugoj nedelji pada, a i veći je broj onih u privremenih objektima, a manje je teških slučajeva. I tada se polako skidaju drastičnije mere“, kazao je dr Kon na pitanje novinara o ublažavanju mera. On je dodao i da se posebno void računa o velikim praznicima. Mogli bismo da zabranimo okupljanja za Prvi maj, ali nismo sigurni da bi to bilo apsolutno poštovano, kazao je Kon i istakao da je cilj samo zaštita života.

15.51 – Kon: Situacija je sve bolja

„Situacija je sve bolja iako se to možda ne vidi. Padaće i broj pacijenata na respiratoru. Kad budemo imali prve dane bez smrtnih ishoda i zaraženih, bićemo slavljenici, pre toga nismo“, kazao je dr Kon.

15.46 – Kon: Ako sve bude u redu, radiće bazeni

Na pitanje o otvaranju granica i letovanju dr Kon je kazao da će to biti kad država odluči da je kraj vanrednog stanja. Što se tiče kupališta i bazena, to zavisi od naše situacije u zemlji. Ako sve bude mirno, mi ćemo sve dozvoliti kao i inače i ako virus bude tinjao. I virus gripa tinja preko leta, pa niko ne sprovodi dodatne mere. Dodao je i da se ne zna još da li će biti zvanične preporuke da se letuje u Srbiji umesto u inostranstvu. On je kazao i da je bolje da se misli o tome da se ljudima planovi ne bi izjalovili.

15.46 – Lončar: Mislim da je dobro ono što radi Željko Mitrović

Nema ni vakcine ni leka za koronavirus. Imate opciju da se povučete dok sve ne prođe, ali ja poštujem ove druge koji su sad aktivniji i jedan od njih je Željko Mitrović. Možda nekome ne odgovara to što on radi, ali mislim da je to dobro jer pokušava da pomogne, kazao je ministar Lončar..

15.42 – Redovne terapije hlorokinom mora da bude

Lončar je kazao i da očekuje danas, najkasnije sutra treba da bude dovoljno hlorokina za pacijente koji ga koriste u redovnoj terapiji. Dodao je i da su viziri dobra stva i preporuka je da svi koji ih imaju da treba da ih koriste. ministrastvo je dalo tu preporuku tek kad je bilo dovoljno vizira, dodao je on.

15.39  – Lončar: Bilo je opreme svuda

Nigde nikog nismo pustili da radi bez opreme, ponosan sam na to kako smo reagovali i rasporedili sve dok smo čekali dodatnu opremu, kazao je ministar zdravlja i dodao je samo ponekad bilo manjih nedostataka. anesteziolog nezadovoljan funkcijom u bolnici u Ćupriji je dao izjavu da nema opreme i to je demantovano, dodao je on.

Kazao je i da lokalni štabovi informišu građane o svemu.

15.37 – Lončar: Podaci bezbedni

U jednoj manjoj opštini je bio upad u onlajn podatke, ali nije bilo oštećenih, ništa nije uzeto, kazao je ministar Lončar. On je kazao i da smo na dan proglašenja pandemije imali 408 respiratora, a da ni danas nismo došli do tog broja, nisu nam zatrebali. On je kazao i da ni u jednom trenutnu nismo morali da budemo u situaciji da kao zaštitu koristimo najlon-kese, a toga je bilo u nekim razvijenim zemljama.

15.36 -Ovo nije obična pandemija

Biće mnogo toga da se nauči, ovo nije obična pandemija, nije bila ovakva od 1918, kazao je Kon.

15.34 – Kon: Nisam hteo da kukam

Nisam bio za to da kukamo pred narodom da nešto nije u redu. Medicinske ustanove su sve govorile da imaju svega dovoljno, sem jedne, i utisak je da nisu procenili koliko im zaista treba. Tek sam se smirio kad je pomoć stigla avionom, kazao je dr Kon.

15.35 – Kon: Moraće da prorade vrtići

Na pitanje o samohranim roditeljima koji treba da počnu da radu dr Kon je kazao da će  morati da počnu da rade vrtići, tako će najverovatnije biti odlučeno, ne vidim drugo rešenje, ne mogu kod bake i deke, naposmenuo je on. Kazao je i da zaposlene čekaju mere dezinfekcije po povratku na posao.

15.27 – Lončar: Za sve pitati zdravstvene radnike

Ministar Lončar je kazao da zdravstveni radnici, koji leče svakog dana, treba da se pitaju oko svih dilema, najbolje je njih pitati za sve.

15.26 – Kon: Oprez ostaje do okončanja pandemije

Iako mere skidamo najverovatnije od 10. do 12. nedelje, mere će ostati, sve dok se ne proglasi kraj pandemije. Ništa neće biti završeno još neko vreme i to najavlljuje Svetska zdravstvena organizacija, kazao je dr Kon.

„Trajaće i naše ispitivanje i sagledavanje situacije. Unapred možemo da gledamo samo nedelju, dve“, kazao je on.

15.22 – Preko 90 odsto testiranih nema kovid

Dr Kon je kazao da je od početka pandemije testirano 45.355 ljudi i da se pokazalo da preko 90 odsto testiranih nema koronu, ali i dalje će se vršiti obimnija testiranja. dodao je i da će biti testirani svi zdravstveni radnici. Oni će se polako vraćati na svoja uobičajena radna mesta jer nam je zdravstvo sada istumbano. I to će trajati najmanje još mesec dana.

15.15 – Moramo da se vraćamo u život

„Meni se stalno obraćaju stariji sa rečima nemojte odmah spuštati te mere“, kazao je dr Kon. On je kazao i da je otvaranje nekih radnji samo početak i da se i ranije pričalo o popuštanju mera prema starijima, te da je izlazak triput nedeljno racionalan.

„Nigde među ovim merama nema okupljanja“, kazao je Kon na pitanje da li je popuštanje mera preuranjeno.

On je kazao i da mi moramo da vraćamo život.

15.11 Kon: Nisu sve zemlje u istoj opasnosti

Svetska zdravstvena organizacija nije do kraja objasnila stav da najgore tek predstoji, kazao je danas dr predrag Kon i dodao da nisu sve zemlje u istoj opasnosti. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je dodao da moramo svi da naučimo da živimo sa koronom jer će biti tu.

„Treba da peremo ruke, nosimo maske i pokušamo da se prilagodimo virusu2, kazao je Lončar

15.10 –  U Srbiji od korone preminulo još petoro

U protekla 24 sata u Srbiji je od koronavirusa umrlo još pet osoba, a zaraženo je 260. Ukupno je zaraženo 6.390 ljudi, a do sada je bilo 130 smrtnih slučajeva.
Na respiratorima je 101 osoba, a izlečeno je 977 pacijenata. zaraženo je ukupno 652 zdravstvena radnika.

14.38 – Šarčević: Sutra proba male mature

Osmaci će naredna tri dana imati priliku da provere svoje znanje i urade probne testove za malu maturu. Sutra se polaže test iz srpskog ili maternjeg jezika, 23.aprila iz matematike, a 24. aprila je na redu kombinovani test.

14.22 – Stigli državljani Srbije iz Pariza

Avion Er Srbije A319 iz Pariza vratio je u Beograd još 136 naših građana, rečeno je u srpskoj aviokompaniji. Avion je sleteo u 13.50 sati, objavio je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

13.53 – Stigla pomoć iz Kine

Avion Er Srbije A320 vratio se iz Kine u Beograd sa novom isporukom medicinske opreme za našu zemlju, rečeno je u Er Srbiji.

13.25 – Nedimović: U KC Niš bilo slobodno 70 mesta, sad ih je 300

Ministar poljoprivrede i predsednik Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović izjavio je danas da se epidemiloška situacija u tom delu zemlje iz dana u dan popravlja i da sada u Kliničkom centru Niš ima 300 slobodnih mesta, dok ih je pre neki dan bilo samo 70.

13.19 – Zatvorene pijace počinju da rade sledećeg utotka

Pijace koje se nalaze u zatvorenom prostoru, kao što su pijaca „Palilula“ i TC „Novi Beograd“, počeće sa radom u utorak 28. aprila 2020. godine, a ne kao što je juče najavljeno u ponedeljak.

12.52 – Gerontološki centri u Novom Sadu i dalje u karantinu

Gerontološki centri u Novom Sadu, i dalje su u tzv.preventivnom karantinu, u kojem se nalaze korisnici zajedno sa osobljem, vojska čuva ove objekte i u njima, za sada, nema zaraženih, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

12.41 – U Zlatiborskom okrugu se oporavilo 17 osoba

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 20 osoba, od kojih su dve pozitivne na virus korona, a do sada se oporavilo ukupno 17 pacijenata.

11.36 – Prodavnice u Beogradu moći će da rade do 18h

Prodavnice na teritoriji Beograda moći će da rade do 18 sati, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije.

11.33 – U srpskim sredinama na Kosovu još dvoje preminulih od korone

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata od posledica zaraze korona virusom preminule su dve osobe, a registrovana su i dva novoobolela, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

11.31 – „Masovnije testiranje nije pokazalo trend porasta“

Masovnije testiranje nije pokazalo trend porasta pozitivnih na virus korona i to su ohrabrujući podaci, izjavila je danas Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

11.21 – U Kraljevu nema novozaraženih koronom

Štab za vanredne situacije Kraljeva saopštio je da je juče testirana 61 osoba na korona virus i da niko nije pozitivan. Epidemiološka situacija je tako nepromenjena i i dalje ima ukupno 26 potvrđenih slučajeva.

11.15 – Preminula zaražena trudnica iz Đakovice

Trudnica iz Ðakovice koja je bila zaražena korona virusom preminula je jutros na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, preneo je Kosovo onlajn. Žena (40) imala je i neurološke probleme i bila je u 28. nedelji trudnoce, javila je Gazeta Ekspres

10.28 – U Vlasotincu troje novozaraženih

Od 16 testiranih osoba u kovid ambulanti Doma zdravlja u Vlasotincu, potvrđeno je da su tri osobe pozitivne na virus korona, saopštio je Opštinski štab za vanredne situacije.

10.51 – KCS: Od 5.000 zaposlenih zaraženo 48

U Kliničkom centri Srbije od 5.000 zaposlenih zdravstvenih radnika virusom korona zaraženo je 48, i to 24 lekara i isto toliko medicinskih sestara, kaže direktor te zdravstvene ustanove Milika Ašanin.

10.35 – Moravički okrug: Pet novozaraženih, ukupno 93

U Moravičkom okrugu, od pristiglih rezultata za 23 uzorka, pozitivnih je pet na virus korona i to četiri u Čačku i jedan u Gornjem Milanovcu, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa korona u tom delu Srbije.

10.08 – Dačić: Sutra let za Berlin i Frankfurt

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će sutra ponovo biti organizovan let za Berlin i Frankfurt kako bi se građani Srbije vratili u zemlju.

10.01 – Vojska pucala u vazduh u dva migrantska centra

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da su u dva incidenta u migrantskim centrima u Adaševcima i u Krnjači vojnici pucali u vazduh, kako bi smirili situaciju.

9.57 – Avion poslat u Pariz po naše građane

Avion Er Srbije A319 odleteo je jutros za Pariz odakle će vratiti još jednu grupu naših državljana, rečeno je u nacionalnoj aviokompaniji.

9.54 – Radojičić: SOS vrtići ako zatreba

Upitan za otvaranje SOS vrtića, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je Grad spreman već duže vreme, te da će do toga doći ako se zaista bude ukazala potreba.

9.52 – Stefanović: Šest pripadnika MUP-a preminulo od korone

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros da je 191 pripadnik MUP-a zaražen koronavirusom, dok ih je šest preminulo.

9.09 – Kon: Ukidanje vanrednog stanja posle 1. maja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je utisak da koronavirus slabi, ali se mora voditi računa „da nas nešto ne iznenadi, neka greška“, tako da svi oni koji treba da počnu da rade moraju da poštuju predviđene mere. On je kazao i da se kraj epidemije može očekivati od desete nedelje.

8.50 – Sutra otvaranje pijaca

Sve beogradske pijace osim onih koje su zatvorenog tipa, Palilulske i Starog Merkatora, biće otvorene od sutra u sedam sati.

8.10 – Zanatlije i mali preduzetnici od danas mogu u svoje radnje

Vlasnici zanatskih radnji i pojedini preduzetnici, koji su inače najviše pogođeni krizom izazvanom pandemijom kora virusa, od danas mogu da se vrate na svoja radna mesta uz poštovanje svih neophodnih mera zdravstvene zaštite.

8.05 – Privredi dostupne dve milijarde evra, danas prve isplate

Privrednicima u Srbiji od danas su i formalno dostupne dve milijarde evra garantovanih kredita od strane države preko Fonda za razvoj i 2,6 milijardi dinara za poljoprivrednike preko Uprave za agrarna plaćanja.

7.57 – Zbog pandemije 125.000 radnika u Srbiji poslato na prinudni odmor

Bojan Stanić, direktor Sektora za statističke analize, usluge i servise u Privrednoj komori Srbije, istakao je da je u krizi sa koronavirusom snabdevenost osnovnim namirnicama dobra i pozvao je privrednike koji imaju gubitke da iskoriste pomoć Ministarstva finansija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram