Foto:EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIĆ

Sve informacije o epidemiji koronavirusa pratite uživo na blogu portala Nova.rs.

  • U odnosu na poslednji presek stanja u prethodna 24 sata u Srbiji je preminulo još šest osoba od koronavirusa, dok je 289 zaraženo.
  • Zbog koronavirusa vanredna situacija je proglašena u Vranju, Novom Pazaru, Kragujevcu, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Tutinu, Beogradu, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu, Lučanima, Priboju, Vladičinom Hanu i Bogatiću.

23.25 -Radovanović: Umesto zvaničnih šestoro, 2. jula umrlo 52

Mnogo je više pozitivnih na koronu svakog dana, zna se i da je broj umrlih i broj obolelih višestruko umanjen i da ima mnogo muvanja, rekao je večeras epidemiolog Zoran Radovanović, ocenjujući to kao „moralni pad njegovih kolega“. Napominjujući da postoje određeni i jasni kriterijumi, ali da se oni se krše, Radovanović je naveo primer broja umrlih 2. jula koji je zvanično objavljen, a koji se ne slaže sa stvarnih brojem umrlih toga dana od koronavirusa.

22.40 – Vanredna situacija proglašena i u Bogatiću

I u opštini Bogatić večeras je proglašena vanredna situacija. Kako se navodi na sajtu te opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik te opštine Nenad Beserovac.  Štab za vanredne situacije opštine Bogatić doneo je  naredbu, koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

22.18 -Direktor KC Kragujevac: Razularenost građana krivac za virus

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, dr Predrag Sazdanović, rekao je večeras gostujući u Dnevniku TV Pink da je širenje koronavirusa u Kragujevcu ‘’posledica bezumne razularenosti građana’’. On je izjavio da je na bolničkom lečenju trenutno oko 140 pacijenata i najavio otvaranje privremenih kovid bolnica.

21.54 -(VIDEO) Zaražene Nišlije bacaju stvari kroz prozor bolnice

Sigurnosne kamere su protekle nedelje, četiri ili pet puta, snimile porodice koje ispod prozora Klinike za plućne bolesti u Nišu, uzimaju stvari koje im njihovi najbliži, koji se od korone leče na klinici, bacaju kroz prozor. Lekari upozoravaju da se to ne radi, jer je potencijalno širenje zaraze, prenose “Južne vesti”.

21.12 -Vekić: Arena spremna za prve pacijente

Privremena bolnica u beogradskoj „Štark areni“ spremna je za prihvat prvih pacijenata zaraženih koronavirusom, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić. Beogradska Arena pretvorena je u privremenu kovid bolnicu kapaciteta 500 kreveta. Vekić je rekao za RTS da će u Arenu biti smešteni najlakši pacijenti kojima nije potreban dodatni kiseonik.

20.58 -Janković: Sistem može da izdrži ako ne bude porasta obolelih

Ukoliko je u Srbiji dostignut takozvani „plato “ zaražavanja i ne bude velikog skoka broja obolelih, zdravstveni sistem će moći da izdrži borbu sa koronavirusom, izjavio je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. On je rekao da su brojevi zaraženih koronavirusom u Srbiji u blagom padu i da bi on te dnevne oscilacije pre nazvao stagnacijom.

20.13 – AP: Vojne bolnice su posledica naglog ukidanja mera u Srbiji

Današnje otvaranje privremenih vojnih bolnica u Novom Beogradu i Novom Pazaru pokazuje kakve su posledice naglog uklanjanja zabrana uvedenih zbog pandemije, piše američka novinska agencija AP na početku teksta o stanju u nekoliko zemalja sveta teško pogodjenih bolešću KOVID-19.

19.59 -Proglašena vanredna situacija u Vladičinom Hanu

Nakon Vranja, zbog povećanog broja obolelih od virusa korona u Vladičinom Hanu, Opštinski štab je proglasio vanrednu situaciju i u toj opštini, pišu Južne vesti. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju od pre 4 dana, virus je bio potvrđen kod 32 osobe iz Vladičinog Hana.

19.04 -Nove mere u Pirotu – obavezne maske, ograničen broj ljudi

Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu doneo je danas odluku o uvođenju niza preventivnih mera protiv epidemije Kovid-19, koje podrazumevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, ograničavanje okupljanja i definišu rad ugostiteljskih objekata, taksi službe i pijaca.  Kako se navodi, sprovođenje mera počinje sutra, 7. jula, i trajaće do 22. jula. Odluka je doneta posle pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu, u kojem je od 10. juna zabeleženo 40 slučajeva zaraze koronavirusom.

16.30 – U Priboju zbog korone proglašena vanredna situacija

U Priboju je danas proglašena vanredna situacija na predlog opštinskog štaba za vanredne situacije, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem virusa korona. To znači da je od danas u toj opštini zabranjeno okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu više od dva metra.

16.15 – U Kragujevcu 99 pozitivnih – najviše u jednom danu

U Kragujevcu je u prethodna 24 sata od 296 testiranih uzoraka potvrđeno 126 pozitivnih rezultata od kojih je 99 među Kragujevčanima. To je najveći broj potvrđenih kovid pozitivnih građana u jednom danu. Institut za javno zdravlje analizira kretanje svih zaraženih, kako bi otkrio da li u gradu postoje mikro žarišta.

16.00 – I u Lučanima proglašena vanredna situacija

Štab za vanredne situacije opštine Lučani je doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u toj opštini zbog uvećanog broja obolelih od virusa COVID -19. U Lučanima je danas potvrđeno prisustvo koronavirusa kod šest pacijenata, dok se za 21 pacijenta očekuju rezultati testiranja. U naredbi o proglašanju vanredne situacije navodi se da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i da se ograničava  radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih radnji i maloprodajnih objekata od 7 do 22 časa.

15.30 – Stevanović: Sve više mladih sa teškom kliničkom slikom

Goran Stevanović Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović upozorio je građane da je sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom i ozbiljnim pneumonijama.On je apelovao na građane da se jave kovid ambulantama čim se pojave simptomi i redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša, kako bi na vreme bili upućeni na dalje lečenje.

15.00 – Nova žrtva korone u Nišu, otvara se još jedna kovid bolnica

Novi Klinički centar u Nišu postaće za par dana ponovo kovid bolnica pošto se broj obolelih od kovida-19 u toj zdravstvenoj ustanovi povećava svakodnevno u proseku za 20 do 30, potvrdio je zamenik direktora KC Niš Vladan Ćosić.

14.40 – Još šest žrtava korone

U Srbiji je od posledica koronavirusa u poslednja 24 časa umrlo šest osoba, a potvrđeno je 289 novootkrivenih slučajeva zaraze. Prema poslednjem preseku, u poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 7.872 osoba. Na respiratoru se nalaze 92 osobe koje su obolele od posledica zaraze koronavirusom.

14.00 – Vanredna situacija i u Užicu

Foto:EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIĆ

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković potvrdio je za Tanjug da će danas u gradu biti uvedena vanredna situacija. Grad je pre sedam dana uveo određene mere, skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, na snazi je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom gradskom i taksi prevozu, zabranjena su okupljanja i porodična slavlja, a od danas neće biti moguće okupljanje više od pet osoba ukoliko nije obezbeđeno dovoljno rastojanje između njih.

13.45 – Lončar: Situacija u Pazaru i Sjenici pod kontrolom

Foto: TANJUG / LAZAR LAZAREVIC / an

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je situacija u Novom Pazaru i Sjenici pod kontrolom, a da su ekipe lekara upućene i u Tutin.

“Ekipe lekara idu i u Tutin. Hoćemo i tamo da se uverimo da je sve pod kontrolom, da nemamo iznenađenja. Pokušavamo da pokrijemo sva žarišta u Srbiji”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

13.25 –  Lončar: U Arenu lakši pacijenti iz kovid bolnica

Privremena bolnica u Areni danas će primiti prve pacijente, a u nju će biti prebačeni lakši pacijenti iz kovid bolnica „Dr Dragiša Mišović“, Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa, i sa Infektivne klinike, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

13.00 – Komšije o Areni: Što nisu u Skupštinu smestili kovid bolnicu

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pripadnici Vojske Srbije uveliko su počeli sa postavljanjem kreveta u beogradskoj Areni, gde će biti smešteni pacijenti zaraženi koronavirusom, a stanari okolnih zgrada su podeljenog mišljenja povodom toga što će u njihovom komšiluku biti formirana COVID bolnica.

12. 30 – Veterinarski institut iz Kraljeva ponovo testira na Kovid 19

Veterinarski specijalistički institut (VSI) iz Kraljeva, od danas ponovo počinje sa analizama briseva na koronavirus, saznaje Nova.rs, Rezultati će se čekati 24 sata, što je znatno kraće nego do sada, a pokrivaće se područja Kraljeva, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

12.10 – Dvoje Čačana umrlo od posledica korone

Od posledica zaraze koronavirusom preminulo je još dvoje Čačana, saznaje Info-lider. „Jedno lice je izgubilo bitku sa kovidom u kragujevačkoj bolnici, a drugo u Beogradu“. navodi izvor.

11. 45 – Ćatović: Situacija u Sjenici bliska katastrofi

Doktor Fuad Ćatović, zamenik direktora Doma zdravlja u Sjenici, rekao je da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši „bliska katastrofi“. Ćatović je za Direktno.rs naveo da u tamošnjoj kovid ambulanti svaki dan pregledaju oko 220 pacijenata sa simptomima kovida 19.

11. 30 – Čačak: Još 21 potvrđeni slučaj korone

U čačanski Zavod za javno zdravlje stigao je 71 uzorak koji su poslati u laboratoriju KCS “Vatreno oko” 3. jula, a kod 21 lica je potvrđeno prisustvo koronavirusa rekao je za Info-lider direktor te ustanove dr Aksentije Tošić. Prema njegovim rečima, čeka se više od 210 uzoraka od prethodnih dana.

11. 15 – Sjenica žarište, u Novom Pazaru jedna žena preminula

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Trenutno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 330 kovid pacijenata, a do povećanja pacijenata je, kako je ispričao koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Ðerlek, došlo zbog pacijenata iz Sjenice, kojih je u protekla 24 sata primljeno 55, odnosno dve trećine ukupnog prijema.

10. 45 – Studenti sa ministrom, protest ako ne bude dogovora

Predstavnici studenata predali su Ministarstvu prosvete zahteve koje je onlajn potpisalo 6230 studenata i potvrdili su da će se u podne sastati sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Ukoliko nakon tog sastanaka njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, studenti su najavili da će pozvati potpisnika peticije da se u 19 sati okupe ispred Predsedništva Srbije.

10.30 – Čekanac: Epidemiološka situacija u Kraljevu preteća

Epidemiolog Radovan Čekanac kaže da je u Kraljevu epidemiološka situacija preteća, jer je sve veći broj zaraženih pacijenata virusom korona. Poslednji podaci kažu da je od 22 testiranih građana devet pozitivno, a dan ranije da je od 18 testiranih 11 bilo pozitivno.

10.20 – I dalje raste broj obolelih u Vojvodini 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do danas, u Novom Sadu je registrovano 600 slučajeva koji su potvrđeni PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1783 slučaj, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Na teritoriji Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom prethodne nedelje, od 30. juna do 5. jula zabeležen je značajan porast broja obolelih od COVID 19 infekcije. U Vojvodini su registrovana nova 433 slučaja od čega je više od polovine u Novom Sadu.

10.08 – Branko Stefanović umro od kovida

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, posle višednevne teške borbe sa bolešću kovid 19 preminuo je u bolnici „Dragiše Mišović“, objavile su Novosti.

10.05 – Beba stara 16 dana pozitivna na koronavirus

Beba stara šesnaest dana pozitivna je na kovid 19. Beba i majka iz Smedereva, koja je takođe inficirana virusom korona, prebačene su u Kovid centar KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, pišu Večernje novosti.

09.50 – Od danas u Požarevcu kovid bolnica

Aktuelna epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je preteća, kaže direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović i dodaje da bolnica u tom gradu danas postaje kovid bolnica.

09.30 – Dačić: Odluka Grčke će biti periodično razmatrana

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka Grčke da zbog epidemije korona virusa od jutros zatvori granicu za građane Srbije biti periodično razmatrana i da bi mogla da bude preinačena, ali i upozorio građane da je epidemiološka situacija svuda u svetu veoma promenljiva i da treba oprezno da planiraju putovanja u inostranstvo.

09.15. – Nova.rs u gradskom prevozu: Građani nose maske u strahu od kazne 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograđani su, sudeći po onom što je reporter Nova.rs zatekao jutros u gradskom prevozu, ozbiljno shvatili odredbu da će se od danas novčano kažnjavati oni koji u prevozu nemaju maske, jer je većina putnika na liniji 17 već na stanici imala spremne maske.

09.00 – Arena, najveća sportska hala od danas kovid bolnica

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Štark arena“, najveća sportska hala na Balkanu danas postaje kovid bolnica, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić. Jutros do pet sati svoj deo posla u opremanju vršio je Grad Beograd, da bi posle njih ušla Vojska Srbije koja je počela da montira krevete.

8.45 – Od danas pet hiljada dinara kazna za vožnju u GSP bez maske

U Beogradu od danas počinje kontrola poštovanja odluke da u gradskom prevozu moraju da se nose zaštitne maske. Propisana kazna za one koji ne poštuju ovu meru je pet hiljada dinara.

Ova je jedna od mera koju je Vlada Srbije donela u petak na predlog Kriznog štaba zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu i sprečavanja daljeg širenja koronavirusa. U glavnom gradu je zbog povećanja broja zaraženih uvedena vanredna situacija.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare